anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Fostul ministru Cristian Adomniţei şi-a salvat garajul de la demolare

GALERIE
Cristian Adomnitei
 • Cristian Adomnitei
- +

Primarul Chirica dăduse o dispoziţie de dezafectare a şapte garaje. Şase au fost demolate. Fostul şef al liberalilor ieşeni a reuşit să oprească acţiunea în instanţă.

Fostul ministru Cristian Adomniţei a obţinut în instanţă suspendarea unei dispoziţii emise de primarul Mihai Chirica. În campania de dezafectare a garajelor de pe raza municipiului, Primăria a încercat să demoleze o astfel de construcţie în Nicolina, garaj care aparţine fostului şef al liberalilor ieşeni. Dintre cele şapte garaje care au fost cuprinse în dispoziţia emisă de primar în toamna anului trecut, doar cel al lui Adomniţei a supravieţuit.

Fostul ministru şi-a ţinut construcţia în picioare după ce a solicitat în instanţă suspendarea parţială a dispoziţiei, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză inclusiv după ce Primăria a făcut recurs la decizia iniţială. Hotărârea definitivă a fost publicată alaltăieri. „Dispoziţia primarului vizează dezafectarea garajelor metalice edificate fără autorizaţie de construire, garajul reclamantului fiind din beton, construit în baza unui certificat de urbanism emis prealabil autorizaţiei de construire, pe care reclamantul o deţine”, a susţinut avocatul lui Adomniţei în instanţă. Garajul a fost ridicat în baza unei autorizaţii de construire emise în 1998, ulterior, construcţia fiind achiziţionată de către fostul ministru. Avocatul acestuia a mai arătat că între fostul şef al Consiliului Judeţean şi Primărie există şi un contract semnat în 2016, Adomniţei achitând în avans până pe 31 decembrie 2018 folosinţa terenului. Cu toate acestea, dispoziţia primarului a fost emisă în octombrie 2018. „Natura juridică a acestui contract este cea specifică unui contract de concesiune, ce poate fi denunţat exclusiv pentru o cauză de utilitate publică şi cu o prealabilă şi justă despăgubire”, a mai spus reprezentantul lui Adomniţei în instanţă. În schimb, Primăria şi-a motivat demersul prin „necesitatea sistematizării zonei”.

„Pârâţii (Primăria, n.r.) apreciază că partea adversă nu se poate prevala de cuprinsul actului încheiat în scopul folosirii terenului, doar în parte, invocând doar drepturile născute în beneficiul său, dar cu ignorarea obligaţiilor pe care acelaşi act le impune în sarcina acestuia. Prin criticile invocate, reclamantul nu poate justifica nici un motiv aparent de nelegalitate a dispoziţiei”, se mai precizează în decizia instanţei. În final, atât judecătorii de la Tribunalul Iaşi, cât şi cei de la Curtea de Apel au precizat că „există o îndoială suficient de serioasă în privinţa legalităţii dispoziţiei 2297/2018” şi au decis în favoarea lui Adomniţei. Astfel, dispoziţia dată de primar a fost suspendată (parţial) până la judecarea pe fond a cauzei. Fostul ministru nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În acelaşi timp, viceprimarul Gabriel Harabagiu, edil care se ocupă de campania de dezafectare a garajelor, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a exprima un punct de vedere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.