anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Fostul prefect Romeo Olteanu, mesaj către ieşeni: Am avut un mandat greu

GALERIE
romeo olteanu
 • romeo olteanu
- +

Fostul prefect al Iaşului, Romeo Olteanu, care a produs un accident rutier după ce s-a urcat beat la volan şi care a fost nevoit să-şi dea demisia, şi-a făcut bilanţul activităţii sale.

"Pot să îmi caracterizez mandatul la conducerea Instituţiei Prefectului – judeţul Iaşi ca fiind unul al echilibrului, al legalităţii şi al imparţialităţii.

În cei peste doi ani în care am ocupat funcţia de prefect al judeţului, instituţia pe care am avut onoarea să o conduc nu a fost implicată în nici un scandal de ordin profesional, asigurând o stare de normalitate atât în cadrul instituţiei cât şi în relaţiile cu alte autorităţi locale şi centrale. Nimeni nu a spus şi nici nu poate să spună că instituţia a fost folosită ca armă politică, că a făcut poliţie politică. Aşa cum am promis încă de la preluarea mandatului am fost un prefect al tuturor ieşenilor şi mi-am desfăşurat activitatea în interesul tuturor cetăţenilor.

Am preluat proiectul european câştigat de Instituţia Prefectului - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor publice oferite cetăţenilor judeţului Iaşi, prin dezvoltarea capacităţii de gestionare a informaţiei la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi şi facilitarea comunicării inter-instituţionale - din momentul în care s-a demarat implementarea lui. În cei doi ani de mandat am reuşit să finalizăm acest proiect în valoare de peste trei milioane de lei şi să implementăm toate prevederile convenite cu instituţiile Uniunii Europene. Sper ca în timp, beneficiile acestui important proiect să se simtă în principal la nivelul serviciilor oferite ieşenilor.

O altă parte importantă a mandatului meu în fruntea Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi a fost legată de relaţia cu societatea civilă. Am fost aproape de toate problemele ridicate de persoanele vârstnice, de ONG-uri, de mediul de afaceri, de toţi cetăţenii care au avut nevoie de sprijinul instituţiei. Cred că persoanele cu care am colaborat în această perioadă pot să vă confirme acest lucru. Ca exemple vă pot oferi activitatea Comisiei de Dialog Social, una dintre cele mai active din ţară, dar şi activitatea din cadrul Comisiei pentru persoanele vârstnice. În plus, am resuscitat Consiliul de Dezvoltare Economică şi Socială. În cadrul acestuia au fost înfiinţate noi comisii, iar una dintre ele, cea de construcţii, a pus bazele unui cluster care a câştigat deja fonduri europene pentru dezvoltarea lui.

În aceşti doi ani de mandat am pus mare accent şi pe relaţia cu cetăţenii. Uşa mea a fost deshisă pentru toţi locuitorii judeţului Iaşi. Am organizat audienţe săptămânale, cu foarte puţine excepţii, şi am încercat să vin în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie. În acest context, a fost modificat şi site-ul instituţiei, care a devenit mai atractiv pentru cetăţeni, cu mai multe informaţii despre activitatea instituţiei, dar şi cu noi metode de interacţiune cu ieşenii. În momentul în care am avut multe solicitări de la cetăţenii judeţului am organizat audienţe în teritoriu, pentru a veni în sprijinul celor care nu se pot deplasa până în municipiul Iaşi. În total, am primit în audienţă peste 1.000 de persoane.

M-am implicat şi în rezolvarea situaţiei din comuna A. I. Cuza. Acolo era un blocaj care trena de ani buni. Am reuşit să aduc la aceeaşi masă autorităţile locale, autorităţile judeţene, instituţii deconcentrate din Iaşi, Bacău şi Suceava în încercarea de a rezolva problemele oamenilor care stau cu ameninţarea râului Siret la uşă. Sper eu că situaţia s-a deblocat şi a intrat pe un făgaş normal pentru realizarea lucrărilor de amenajare a albiei râului Siret.

Un alt proiect care a fost implementat în mandatul meu, cu un real succes, a fost cel al întâlnirilor cu primarii, secretarii, responsabilii din primăriile din judeţ. Am încercat, şi spun eu am reuşit să realizăm o legătură între instituţiile deconcentrate şi autorităţile locale. Primarii au avut legătură directă cu reprezentanţii unor instituţii cu care trebuie să colaboreze şi întâmpinau diverse probleme. Au fost organizate 25 de astfel de întâlniri.

O altă prioritate a mandatului meu a fost dezvoltarea sectorului de agricultură al judeţului. În acest sens au fost organizate mai multe întâlniri menite să ajute acest sector extrem de important al Iaşului. Una dintre cele mai importante dezbateri pe linie de agricultură a avut loc în 2013, cu tema „Agricultura judeţului Iaşi în perspectiva noii politici agricole comune – probleme actuale, oportunităţi de viitor”, la care au participat în jur de 100 de fermieri, parlamentari, directori de instituţii deconcentrate.

Am avut un mandat greu şi din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă. Am avut viscol şi căderi importante de zăpadă iarna, inundaţii primăvara, dar şi caniculă şi secetă în perioada de vară. Am coordonat toate aceste servicii pentru ca ieşenii să nu fie foarte afectaţi de aceste fenomene meteorologice extreme. Poate că un motiv pentru care nu apărut probleme foarte mari în acest domeniu este şi că am avut grijă ca toate instituţiile, pornind de la Instituţia Prefectului, să îşi facă treaba exemplar.

Dincolo de toate aceste proiecte, m-am ocupat, alături de colegii mei, şi de activitatea mai puţin vizibilă, dar care este absolut necesară pentru o instituţie care reprezintă Guvernul în teritoriu. Corpul de Control al Prefectului a efectuat peste 160 de verificări pe baza sesizărilor depuse la Instituţia Prefectului. Au fost verificate în jur de 12.000 de hotărâri aprobate de consiliile locale şi Consiliul Judeţean, dar şi aproximativ 100.000 de dispoziţii emise de primari şi preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, au fost realizate peste 150 de proceduri prealabile şi 25 de acţiuni în instanţă cu privire la actele emise de autorităţile locale. În perioada în care am fost prefect al judeţului Iaşi s-a finalizat şi procesul de analiză a cererilor depuse pe baza Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, modificată şi completată. În aceeaşi perioadă au fost emise şi aproximativ 1.300 de hotărâri ale Comisiei Judeţene de Fond Funciar. La Instituţia Prefectului au fost depuse în jur de 5.000 de petiţii. Doar la nivelul anului 2013 instituţia a avut 1.320 de cauze în instanţă. În cei peste doi ani de mandat au fost organizate alegeri parlamentare şi europarlamentare în mod corect, transparent şi în deplină legalitate.

La final de mandat pot să spun că părăsesc o instituţie care funcţionează fără sincope. Sper ca noul prefect al judeţului Iaşi să ducă mai departe proiectele aflate în curs de derulare şi îi urez succes în îndeplinirea atribuţiilor în serviciul ieşenilor".

Romeo Olteanu

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.