Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Reamintim ca, anul acesta, colegiile iesene cu cele mai multe medii de 10 sunt, în ordine desc (...)
citeste totmiercuri, 29.06.2022
Fostul prefect al Iaşului, Romeo Olteanu, care a produs un accident rutier după ce s-a urcat beat la volan şi care a fost nevoit să-şi dea demisia, şi-a făcut bilanţul activităţii sale.
"Pot să îmi caracterizez mandatul la conducerea Instituţiei Prefectului – judeţul Iaşi ca fiind unul al echilibrului, al legalităţii şi al imparţialităţii.
În cei peste doi ani în care am ocupat funcţia de prefect al judeţului, instituţia pe care am avut onoarea să o conduc nu a fost implicată în nici un scandal de ordin profesional, asigurând o stare de normalitate atât în cadrul instituţiei cât şi în relaţiile cu alte autorităţi locale şi centrale. Nimeni nu a spus şi nici nu poate să spună că instituţia a fost folosită ca armă politică, că a făcut poliţie politică. Aşa cum am promis încă de la preluarea mandatului am fost un prefect al tuturor ieşenilor şi mi-am desfăşurat activitatea în interesul tuturor cetăţenilor.
Am preluat proiectul european câştigat de Instituţia Prefectului - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor publice oferite cetăţenilor judeţului Iaşi, prin dezvoltarea capacităţii de gestionare a informaţiei la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi şi facilitarea comunicării inter-instituţionale - din momentul în care s-a demarat implementarea lui. În cei doi ani de mandat am reuşit să finalizăm acest proiect în valoare de peste trei milioane de lei şi să implementăm toate prevederile convenite cu instituţiile Uniunii Europene. Sper ca în timp, beneficiile acestui important proiect să se simtă în principal la nivelul serviciilor oferite ieşenilor.
O altă parte importantă a mandatului meu în fruntea Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi a fost legată de relaţia cu societatea civilă. Am fost aproape de toate problemele ridicate de persoanele vârstnice, de ONG-uri, de mediul de afaceri, de toţi cetăţenii care au avut nevoie de sprijinul instituţiei. Cred că persoanele cu care am colaborat în această perioadă pot să vă confirme acest lucru. Ca exemple vă pot oferi activitatea Comisiei de Dialog Social, una dintre cele mai active din ţară, dar şi activitatea din cadrul Comisiei pentru persoanele vârstnice. În plus, am resuscitat Consiliul de Dezvoltare Economică şi Socială. În cadrul acestuia au fost înfiinţate noi comisii, iar una dintre ele, cea de construcţii, a pus bazele unui cluster care a câştigat deja fonduri europene pentru dezvoltarea lui.
În aceşti doi ani de mandat am pus mare accent şi pe relaţia cu cetăţenii. Uşa mea a fost deshisă pentru toţi locuitorii judeţului Iaşi. Am organizat audienţe săptămânale, cu foarte puţine excepţii, şi am încercat să vin în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie. În acest context, a fost modificat şi site-ul instituţiei, care a devenit mai atractiv pentru cetăţeni, cu mai multe informaţii despre activitatea instituţiei, dar şi cu noi metode de interacţiune cu ieşenii. În momentul în care am avut multe solicitări de la cetăţenii judeţului am organizat audienţe în teritoriu, pentru a veni în sprijinul celor care nu se pot deplasa până în municipiul Iaşi. În total, am primit în audienţă peste 1.000 de persoane.
M-am implicat şi în rezolvarea situaţiei din comuna A. I. Cuza. Acolo era un blocaj care trena de ani buni. Am reuşit să aduc la aceeaşi masă autorităţile locale, autorităţile judeţene, instituţii deconcentrate din Iaşi, Bacău şi Suceava în încercarea de a rezolva problemele oamenilor care stau cu ameninţarea râului Siret la uşă. Sper eu că situaţia s-a deblocat şi a intrat pe un făgaş normal pentru realizarea lucrărilor de amenajare a albiei râului Siret.
Un alt proiect care a fost implementat în mandatul meu, cu un real succes, a fost cel al întâlnirilor cu primarii, secretarii, responsabilii din primăriile din judeţ. Am încercat, şi spun eu am reuşit să realizăm o legătură între instituţiile deconcentrate şi autorităţile locale. Primarii au avut legătură directă cu reprezentanţii unor instituţii cu care trebuie să colaboreze şi întâmpinau diverse probleme. Au fost organizate 25 de astfel de întâlniri.
O altă prioritate a mandatului meu a fost dezvoltarea sectorului de agricultură al judeţului. În acest sens au fost organizate mai multe întâlniri menite să ajute acest sector extrem de important al Iaşului. Una dintre cele mai importante dezbateri pe linie de agricultură a avut loc în 2013, cu tema „Agricultura judeţului Iaşi în perspectiva noii politici agricole comune – probleme actuale, oportunităţi de viitor”, la care au participat în jur de 100 de fermieri, parlamentari, directori de instituţii deconcentrate.
Am avut un mandat greu şi din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă. Am avut viscol şi căderi importante de zăpadă iarna, inundaţii primăvara, dar şi caniculă şi secetă în perioada de vară. Am coordonat toate aceste servicii pentru ca ieşenii să nu fie foarte afectaţi de aceste fenomene meteorologice extreme. Poate că un motiv pentru care nu apărut probleme foarte mari în acest domeniu este şi că am avut grijă ca toate instituţiile, pornind de la Instituţia Prefectului, să îşi facă treaba exemplar.
Dincolo de toate aceste proiecte, m-am ocupat, alături de colegii mei, şi de activitatea mai puţin vizibilă, dar care este absolut necesară pentru o instituţie care reprezintă Guvernul în teritoriu. Corpul de Control al Prefectului a efectuat peste 160 de verificări pe baza sesizărilor depuse la Instituţia Prefectului. Au fost verificate în jur de 12.000 de hotărâri aprobate de consiliile locale şi Consiliul Judeţean, dar şi aproximativ 100.000 de dispoziţii emise de primari şi preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, au fost realizate peste 150 de proceduri prealabile şi 25 de acţiuni în instanţă cu privire la actele emise de autorităţile locale. În perioada în care am fost prefect al judeţului Iaşi s-a finalizat şi procesul de analiză a cererilor depuse pe baza Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, modificată şi completată. În aceeaşi perioadă au fost emise şi aproximativ 1.300 de hotărâri ale Comisiei Judeţene de Fond Funciar. La Instituţia Prefectului au fost depuse în jur de 5.000 de petiţii. Doar la nivelul anului 2013 instituţia a avut 1.320 de cauze în instanţă. În cei peste doi ani de mandat au fost organizate alegeri parlamentare şi europarlamentare în mod corect, transparent şi în deplină legalitate.
La final de mandat pot să spun că părăsesc o instituţie care funcţionează fără sincope. Sper ca noul prefect al judeţului Iaşi să ducă mai departe proiectele aflate în curs de derulare şi îi urez succes în îndeplinirea atribuţiilor în serviciul ieşenilor".
Romeo Olteanu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Biden anunţă, la summitul NATO de la Mdrid, o consolidare a prezenţei mailitare americane în România
Ponturi pentru a avea o pensie decentă. Ce reguli trebuie să urmaţi
Ministerul lui Cseke Attila foloseşte ilegal trei autoturisme de la Cadastru
Boris Johnson crede că Putin n-ar fi declanşat războiul din Ucraina dacă era femeie
FOTO - Accident cumplit pe drumul morţii: trei persoane au decedat, iar alte şase au fost rănite
Alina Gorghiu preia interimar funcţia de preşedinte al Senatului. Florin Cîţu a demisionat
Scene teribile în urma unui jaf armat la o bancă din Canada: doi oameni ucişi şi şase răniţi
Pilotul de rezervă Juri Vips a fost dat afară de Red Bull din cauza limbajului rasist
Dr. Alina Onofriescu: Pompa de insulină poate face mai ușoară viața celor cu diabet zaharat
Ce spune Florin Cîţu despre posibilitatea de a fi înlăturat de la şefia Senatului: Despre ce vorbim?
Deputatul Filip Havârneanu, vizită de lucru la Odessa, sub amenințarea rachetelor (P)
Airbnb interzice petrecerile în spaţiile oferite pentru cazare la nivel global
Liberalii se reunesc astăzi în şedinţă de urgenţă pentru a decide să-l “zboare” din funcţie pe Cîţu
Fostul premier Ludovic Orban anunţă ca va candida la preşedinţia României. “Visul meu”
Woody Allen vrea să renunţe la cinema. Mărturisire în faţa lui Alec Baldwin
Trump ştia că unii dintre susţinătorii săi erau înarmaţi atunci când i-a chemat la Capitoliu
Dr. Mihaela Alina Mareș: Colposcopia - investigație minim - invazivă a colului uterin
Maşinile pe motorină şi benzină nu vor mai putea circula în UE din 2035
Serena Williams a fost eliminată de la Wimbledon după un meci spectaculos de peste trei ore
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Ambasadorul Republicii Moldova, în studioul ZdI TV: Basarabia, între Rusia şi UE
COCAINA: Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi în Iaşi, remarcată şi de medicii legişti
Ultimele adăugiri la averea primarului Chirica. Fiul cel mic apare şi el în declaraţie
Eduard Boz, consilier local deştept al PNL, a câştigat 162.000 de lei din consultanţă
Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?
FOTBAL - Poli se desparte de portarul care a apărat în Liga I
Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi veceurile nu au tron. A cerut 150.000 euro despăgubiri
Stupefiant: Un judecător invocă “stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă
Cristian Tudor Popescu, la Iași: își lansează noul volum „Dumnezeu nu e mort”
Miercuri este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De ce îi celebrăm în aceeaşi zi?
(VIDEO) Polițist agresat în trafic de ”bombardieri” pentru că ”circulă prea încet”
USV Iași organizează săptămâna aceasta admitere la studiile de master
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
AUR se laudă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Iohannis
"Telefonul negru", cu Ethan Hawk, a dominat box office-ul românesc de weekend (VIDEO)
Lucian DÎRDALAG7 reîncărcat |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Radu PĂRPĂUȚĂThe Show must go on! |
Alex VASILIUBill Evans - un romantic al avangardei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.