Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fostul premier malaysian Najib Razak, condamnat la 12 ani de închisoare în scandalul 1MDB

GALERIE
Najib Razak
  • Najib Razak
- +

Fostul premier malaysian Najib Razak a fost găsit vinovat, marţi, în primul proces de corupţie împotriva sa şi condamnat la 12 ani de închisoare, la doi ani după căderea Guvernului său în răsunătorul scandal 1MDB, relatează AFP

Înalta Curte de la Kuala Lumpur l-a condamnat, de asemenea, pe fostul conducător, în vârstă de 67 de ani, la plata unei amenzi în valoare de 210 milioane de ringgiţi (42 de milioane de euro), după ce l-a găsit vinovat de şapte capete de acuzare în această fraudă în valoare de câteva miliarde de dolari cu ramificaţii în întreaga lume. Însă Najib Razak a făcut apel împotriva condamnării şi urmează să fie autorizat să rămână liber, pe cauţiune, până la încheierea procedurii în apel.

Najib Razak este acuzat de faptul că a jefuit, împreună cu apropiaţii săi, fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaysiei. O parte a fondurilor deturnate ar fi servit la finanţarea filmului ”Lupul de pe Wall Street” cu Leonardo DiCaprio, iar Banca Goldman Sachs a fost pătată de acest scandal.

Furia malaysienilor faţă de acest jaf a jucat un rol important în înfrângerea electorală suprinzătoare, în 2018, a coaliţiei conduse de Najib Razak, care conducea Guvernul din 2009. Hotărârea judecătorească a fost primită ca o veste bună pentru statul de drept din Malaysia, în contextul în care partidul lui Najib Razak a ajuns din nou la putere în martie, după căderea unei coaliţii reformiste. Unii se temeau că alternanţa la putere avea să afecteze rezultatul procesului, cum a părut să preconizeze abandonarea procedurilor judiciare împotriva lui Riza Aziz, ginerele fostului premier şi unul dintre producătorii ”Lupului de pe Wall Street”, în cadrul unei înţelegeri cu Ministerul Public.

Alianţa ”Pactul speranţei”, condusă de Anwar Ibrahim, care a contribuit la învingerea lui Najib Razak, a salutat verdictul, pe care-l consideră ”o imensă victorie a malaysienilor”. Condamnarea lui Najib Razak ar putea însă să fragilizeze noua coaliţie de la putere, în cazul în care susţinătorii acestuia îi retrag sprijinul, ceea ce ar conduce la noi alegeri.

”CLEPTOCRAŢIE”

Acest prim proces la Înalta Curte de la Kuala Lumpur, care a durat 16 luni, viza transferul a 42 de milioane de ringgiţi (9,9 milioane de dolari) din SRC International, o entitate a fondului, către conturi bancare aparţinând lui Najib Razak. El respins în mod sistematic toate acuzaţiile.

Însă judecătorul Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali i-a respins în mod sistematic, marţi, toate argumentele şi l-a declarat vinovat de şapte capete de acuzare de abuz de putere, abiz de încredere şi spălare de bani. Procurorul a cerut o pedeapsă dură. ”Acest scandal a dat ţării imaginea unei cleprocraţii, iar malaysienii nu merită asta”, a declarat el.

Najib Razak a rămas calm, înclinându-şi capul după citirea verdictului. Afară, sute de susţinători de-ai săi care l-au întâmpinat la sosirea la tribunal, scandau sloganuri de susţinere.

Avocaţii lui Najib Razak l-au prezentat pe fostul premier drept o victimă, desemnându-l pe investitorul financiar malaysian Low Taek Jho drept principalul vinovat şi”creierul” jafului.

Supranumit Jho Low, căutat în Malaysia şi Statele Unite, acesta rămâne de negăsit, însă şi-a clamat nevinovăţia prin intermediul avocaţilor săi. Tribunalul a catalogat însă drept ”trasă de păr” teza potrviit căreia Najib Razak ar fi fost atras într-o capcană de către Low Taek Jho, dar şi argumentul potrivt căruia fostul lider credea că sumele din contul său corespundeau unor donaţii de la monarhia saudită.

Deturnările judecate în primul proces al lui Najib Razak sunt modeste faţă de cele vizate în al doilea proces - cel mai important -, de peste 500 de milioane de dolari.

Departamentul american al Justiţiei, care efectuează propria anchetă cu privire la acuzaţii de spălare de bani prin intermediul sistemului financiar american, apreciază că 4,5 miliarde de dolari au fost deturnaţi din fondul suveran de către fostul premier malaysian şi apropiaţii acestuia.

Malaysia a acuzat Goldman Sachs şi mai mulţi dintre conducătorii băncii americane de faptul că au permis deturnări prin organizarea unei emisii de obligaţiuni în valoare de 6,5 miliarde de dolari în contul 1MDB. Însă Malaysia a încheiat vineri un acord, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, în vederea încheierii procedurilor vizând gigantul de pe Wall Street.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri