Fostul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, scos de sub urmărire pentru favorizarea infractorului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, scos de sub urmărire pentru favorizarea infractorului

GALERIE
cristina valeanu
  • cristina valeanu
- +

Judecătoarea Cristina Văleanu, fost preşedinte al Curţii de Apel Iaşi, promovată la instanţa supremă, a fost scoasă de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care a fost cercetată pentru că l-ar fi anunţat pe fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi că este interceptat telefonic şi ambiental.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut cercetări în cazul Cristinei Văleanu pentru suspiciunea că l-ar fi favorizat pe Radu Tărniceriu, fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi.

Astfel, procurorii DNA - Structura Centrală au dispus, marţi, scoaterea de sub urmărire penală a Cristinei Văleanu pentru favorizarea infractorului în legătură cu fapte de corupţie, arătând că fapta nu există.

"Rezultă că actele de urmărire penală efectuate nu au condus la obţinerea unor probe din care să rezulte în afara oricărui dubiu săvârşirea de către învinuita Văleanu Cristina a infracţiunii de corupţie, reţinută în sarcina sa", se precizează în rezoluţia dată de procurorul DNA Mariana Alexandru.

Avocatul judecătoarei Cristina Văleanu, Ionel Nechita, a declarat că soluţia dispusă de procurori este fundamentată pe inexistenţa probatoriului din care să rezulte săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

"Soluţia ne face să desprindem mai multe concluzii, printre care şi cea legată de faptul că nu pot fi imputate judecătorilor «rateurile» privind folosirea tehnicilor speciale de investigaţii în cazurile de mare complexitate când, în realitate, sarcina protejării întregii acţiuni, de la momentul solicitării mandatelor de interceptare, odată cu punerea lor în executare şi până la valorificarea informaţiilor obţinute, cade în sarcina exclusivă a procurorului care supraveghează ori desfăşoară activitatea de urmăriere penală", a spus avocatul Ionel Nechita.

Judecătoarea Cristina Văleanu a fost promovată, începând din 15 iunie, la Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristina Văleanu a fost cercetată de procurorii anticorupţie pentru că i-ar fi spus, în perioada 18-20 octombrie 2010, judecătorului Radu Tărniceriu, la acea dată preşedinte al Tribunalului Iaşi, că ea a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale purtate de acesta cu Emanuel Osoianu, cercetat pentru fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie ieşeni au început urmărirea penală împotriva judecătoarei Cristina Văleanu în septembrie 2012, dosarul fiind preluat de DNA - Structura Centrală în decembrie 2012.

"În declaraţiile date,Osoianu Emanuel a precizat, referitor la împrejurările în care a aflat aceste informaţii, că în data de 18 octombrie 2010 judecătorul Tărniceriu Radu Dimitrie i-a spus că ar fi bine ca în perioada următoare să nu se mai întâlnească şi nici să nu mai comunice prin telefon, întrucât le sunt interceptate convorbirile şi fac obiectul unor activităţi de supraveghere", se arată în rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală dată în cazul Cristinei Văleanu.

Ulterior, Osoianu le-ar fi spus şi lui Bogdan Răduc şi Samrin Amjad că le sunt interceptate telefoanele.

De asemenea,Viorel Postică, procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi, audiat şi el în dosar, a arătat că Tărniceriu "i-a destăinuit faptul că a aflat de la o persoană cu prenumele Cristina că îi sunt interceptate convorbirile telefonice", dar nu şi-a putut da seama despre cine este vorba, se mai arată în documentul citat.

Radu Tărniceriu, în prezent judecător militar la Tribunalul Militar Iaşi, a negat în faţa anchetatorilor susţinerile procurorului Postică şi a menţionat că a dedus că este interceptat mai ales după ce a constatat că atunci când se ducea la o întâlnire cu Osoianu a fost urmărit de o maşină "despre care ştia, în virtutea atribuţiilor de serviciu, că aparţine unui serviciu specializat în culegerea şi prelucrarea informaţiilor".

Alături de Cristina Văleanu au mai fost cercetate, în dosarul instrumentat iniţial de procurorii ieşeni, judecătoarele Carmen Dascălu, Maria Samoil, Mirela Anton, din cadrul Tribunalului Iaşi, Adriana Stoinel, de la Curtea de Apel Iaşi, Claudia Mocanu, de la Judecătoria Iaşi, doi notari, Emanuel Osoianu, doi avocaţi şi alte 25 de persoane, pentru diferite infracţiuni, printre care se numără fals şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi înşelăciune.

În rezoluţia prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătoarei Cristina Văleanu nu se menţionează dacă s-a dat o soluţie şi în cazul celorlalte persoane cercetate în acest dosar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.