anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fostul primar de la Schitu-Duca, chemat la bară. I se cer 20.000 de lei

GALERIE
Mihai Mihalache, schitu duca
 • Mihai Mihalache, schitu duca
- +

Fostul primar al comunei Schitu Duca a fost dat în judecată de chiar primăria pe care a condus-o timp de trei mandate. Lui Mihai Mihalache i se impută o sumă de peste 20.000 de lei pe care ar fi plătit-o ilegal secretarului primăriei. Procesul se află abia la început. După un prim termen, magistrații Tribunalului au dispus amânarea dezbaterilor până după vacanța judecătorească, pentru a permite primăriei comunei să prezinte relații suplimentare.

Procesul dintre comuna Schitu Duca și fostul ei primar își are originea într-un control făcut în 2019 de inspectorii Curții de Conturi. Aceștia au constatat că secretarul Consiliului Local, Constantin Bogdănici, beneficiase de un spor salarial pentru activitatea sa în privința actualizării Registrului electoral. Sporul de 12,5% făcea ca secretarul să ajungă să câștige mai mult chiar decât viceprimarul comunei. În 2017, secretarul avea un salariu de 7.735 lei, față de doar 6.650 lei cât reprezenta indemnizația viceprimarului. În martie 2018, secretarul a încasat chiar 12.056 lei, față de doar 7.280 lei, cât câștigase viceprimarul. Conform legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în cazul funcționarilor publici, „Nivelul veniturilor salariale se stabilește fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar sau, după caz, a indemnizației lunare a vicepreședintelui consiliului județean, sau, după caz, a viceprimarului municipiului București, corespunzător nivelului de organizare: comună, oraș, municipiu, sectoarele municipiului București, primăria generală a municipiului București, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli”.

Inspectorii Curții de Conturi au stabilit ca termen limită pentru recuperarea celor 20.637 lei plătiți în plus data de 28 februarie 2020. Cum banii nu au fost recuperați, primăria Schitu Duca i-a cerut în instanță, de la fostul primar. În întâmpinarea depusă la dosar, Mihalache a precizat că vina nu îi aparține. Salariile și sporurile fuseseră aprobate de Consiliul Local, prin hotărâre. După controlul Curții de Conturi, încercase recuperarea pe cale amiabilă, fără a reuși. Demersurile ar fi trebuit continuate de noul primar, ales în toamna lui 2020. Procesul demarat de primăria Schitu Duca nu ar face altceva decât să amâne soluționarea problemei, încercându-se transferarea responsabilității. „Se încearcă atragerea culpei subsemnatului în acoperirea unui prejudiciu care poate fi recuperat pe cale legală, de la persoanele în sarcina cărora a fost stabilit prin documentele întocmite de echipa de control”, a precizat Mihalache. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.