Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, achitat definitiv în dosarul retrocedărilor acordate de ANRP

GALERIE
horia
  • horia
- +

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu a fost achitat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul retrocedărilor acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Decizia este definitivă.

ICCJ a admis, marţi, apelurile declarate de intimaţii apelanţi Valentin Vişoiu, Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu , de inculpaţii apelanţi  Horia Georgescu, Ingrid Luciana Mocanu, Neculai Nistor, Alexandru Florin Hanu, Remus Virgil Baciu, Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Gheorghe Vişoiu, Marko Attila-Gabor, Mihnea Remus Iuoraş, Cătălin Constantin Canangiu şi Dorin Cornel Drula, precum şi de partea responsabilă civilmente SC Rom Consulting Co SRL împotriva sentinţei penale din 14 februarie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, pe care o desfiinţează în parte, în latură penală şi civilă.

ICCJ l-a achitat pe Horia Georgescu pentru abuz în serviciu.

Totodată, ICCJ a achitat-o pe Ingrid Zaarour pentru abuz în serviciu, a descontopit pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni de închisoare aplicată lui Mihnea-Remus Iuoraş prin sentinţa apelată în pedepsele componente, pe care le-a repus în individualitatea lor, adică patru ani închisoare pentru abuz în serviciu şi un an şi 6 luni închisoare aplicată printr-o sentinţa penală din 10 octombrie 2014 a Curţii de Apel Cluj. Iuoraş a fost achitat pentru abuz în serviciu.

De asemenea, ICCJ a descontopit pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 4 luni închisoare aplicată lui Theodor-Cătălin Nicolescu prin sentinţa apelată în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, respectiv: patru ani închisoare pentru abuz în serviciu, 8 ani închisoare pentru luare de mită. Instanţa l-a achitat pe Nicolescu pentru abuz în serviciu şi a menţinut pedeapsa de 8 ani închisoare pentru luare de mită.

Instanţa a achitat-o pe Ingrid Luciana Mocanu, pentru abuz în serviciu, iar în cazul lui Remus-Virgil Baciu a descontopit pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 4 luni închisoare aplicată prin sentinţa apelată în pedepsele componente, adică patru ani închisoare pentru abuz în serviciu, cinci ani închisoare aplicată printr-o sentinţa penală din 2013 a Curţii de Apel Bucureşti. Baciu a fost achitat pentru abuz în serviciu.

În cazul lui Marko Attila-Gabor, instanţa a descontopit pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, respectiv patru 4 ani închisoare, pentru abuz în serviciu, trei ani închisoare aplicată printr-o sentinţa penală din 2012 pronunţată de Judecătoria Buzău Secţia Penală. Marko a fost achitat şi el pentru abuz în serviciu, fiind înlăturată dispoziţia privind menţinerea măsurii arestării preventive în lipsă.

De asemenea, a fost achitat Constantin-Cătălin Canangiu, pentru abuz în serviciu.

ICCJ a descontopit pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare aplicată lui Alexandru Florin Hanu prin sentinţa apelată, în pedepsele componente pe care le-a repus în individualitatea lor, respectiv patru  ani pentru complicitate la abuz în serviciu, trei ani închisoare pentru  luare de mită. Instanţa l-a achitat pe Hanu pentru complicitate la abuz în serviciu şi a menţinut pedeapsa de 3 ani închisoare pentru luare de mită, dar şi dispoziţiile cu privire la pedeapsa complementară şi accesorie. Din pedeapsă vor fi deduse perioada de reţinere, arestare preventivă şi arestul la domiciliu, de la 17 martie 2015 la 30 martie 2016 inclusiv.

ICCJ a mai dispus achitarea lui Gheorghe Vişoiu, pentru complicitate la abuz în serviciu, Dorin-Cornel Drulă, pentru complicitate la abuz în serviciu, Neculai Nistor pentru complicitate la abuz în serviciu, în acest caz lăsând nesoluţionată latura civilă a cauzei.

"Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 30/F din data de 14 februarie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 3203/2/2015 (1897/2015)", a mai decis ICCJ.

Decizia ICCJ este definitivă.

În 14 februarie 2018, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu şi avocata Ingrid Mocanu au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul deputat PNL Theodor Nicolescu a fost condamnat la nouă ani şi patru luni de închisoare, în dosarul retrocedărilor acordate de Autoritatea Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Decizia nu era definitivă.

În acest dosar, fusese condamnat la cinci ani de închisoare şi fostul deputat Marko Attila-Gabor.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, au fost trimişi în judecată foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost trimis initial instantei supreme, apoi a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Procurorii spuneau în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri