anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Fostul şef al MAE, Teodor Baconschi, va conferenţia vineri la UMF Iaşi

GALERIE
Teodor Baconschi
  • Teodor Baconschi
- +

Diplomatul Teodor Baconschi va susţine vineri o conferinţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, în Aula „George Emil Palade“ a universităţii. Sub titulatura „Diplomaţia sub presiunea erei digitale. Ce rămâne şi ce se schimbă“, Teodor Baconschi va vorbi despre diplomaţie ca atribut al suveranităţii. 

„Cum a evoluat această funcţie regaliană a statelor moderne sub impactul revoluţiei digitale? Voi încerca să evoc deopotrivă sistemul internaţional clasic - codificat după Congresul post-napoleonian de la Viena – cât şi metamorfozele actului diplo­matic în secolul 21. Este diplomaţia contemporană o tradiţie formală, în pierdere de viteză? A fost diplomaţia bilaterală copleşită de multilateralism? Ce actori modelează, în lumea globalizată, agenda diplomaţiilor naţionale?“, a declarat diplomatul.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a precizat că această conferinţă a lui Teodor Baconschi vine în continuarea demersului iniţiat de UMF, acela de a creiona o serie de evenimente culturale reunite sub titulatura „Conferinţele Grigore T. Popa“, menţionând, printre altele, că în afară de calitatea sa de publicist, Teodor Baconschi este recu­noscut pentru activitatea sa ca ministru de externe şi fost ambasador al României în Vatican, Portugalia, Franţa şi Principatul de Monaco.

La finalul conferinţei, acesta îşi va lansa cartea „Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)“, apărută la editura Polirom, unde sunt însumate o serie de evocări ale unor personalităţi precum Bartolomeu Anania, Patriarhul Teoctist, Dan Hăulică, Patriarhul Daniel, Marian Papahagi, Regele Mihai I, Şerban Bubenek, Dan Grigore, Sorin Dumitrescu, Andrei Pleşu sau Nicolas Cage. „N-am căutat nici să mitizez nişte figuri deja legendare (în anumite cazuri), nici să le supun unei brutale demitizări (de tip senzaţionalist). Am preferat să amestec tonul memorialistic şi expozitiv cu prezentarea realistă, confirmabilă din alte surse“, a mai spus Teodor Baconschi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.