Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fostul șef de la Protecția Martorilor și cei șase angajați reținuți de procurorii DNA au fost arestați

GALERIE
Adrian Bărăscu
  • Adrian Bărăscu
- +

Fostul șef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, și cei șase angajați alături de care a fost reținut de procurorii DNA au fost arestați, de magistrații Curții de Apel București. 

Judecătorii au decis, marți seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Bărăscu și a angajaților ONPM Felicia Violeta Popa, Andreea Violeta Liţă, Dan Cristian Puşcaş, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduş şi Marcel Daniel Gomeajă.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.

Potrivit Poliţiei Române, chestorul de poliţie Adrian Augustin Bărăscu şi comisarul șef de poliție Felicia Violeta Popa au fost eliberaţi din funcţie şi și puşi la dispoziția unității, urmând să fie luate şi alte măsuri în cazul acestora, în funcție de măsurile ce vor fi dispuse de anchetatori în dosarul în care au fost reţinuţi.

Subcomisarul de poliție Andreea Violeta Liţă, psiholog la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor, a fost pusă la dispoziţia unităţii, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, în acelaşi dosar.

Comisarul șef de poliție Ion Octavian Nanu, şef serviciu la IGPR, a fost de asemnea eliberat din funcție și pus la dispoziția unității.

Şi comisarul șef Ion Octavian Nanu, şef serviciu la IGPR, comisarul șef de poliție Aurel Lehăduș, comisarul șef de poliție Marcel Daniel Gomeajă, comisarul șef de poliție Dan Cristian Pușcaș, aceștia din urmă cu funcții de execuție în Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, au fost puşi la dispoziţia unităţii, după ce DNA a comunicat că a fost pusă în mișcare acțiunea penală în cazul acestora.

De asemenea, în urma punerii în mișcare a acțiunii penale, au fost eliberaţi din funcţie şi puşi la dispoziţia unităţii comisarul șef de poliție Cristian Pintilescu, director adjunct al ONPM, şi comisarul șef de poliție Viorel Marcel Croitoriu, cercetați sub control judiciar.

Comisarul şef de poliţie Cristea Niculae a fost împuternicit, temporar, în funcţia de director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, acesta fiind, până marţi, director adjunct al Direcției de Investigații Criminale.

Procurorii DNA au cerut marţi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor şapte reţinuţi în aceast dosar, în care se fac cercetări pentru deturnarea unor bani alocaţi protecţiei martorilor.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian Bărăscu, Felicia Popa, Octavian Nanu şi Andreea Liţă au constituit un grup infracțional organizat, la care, din 2014, au aderat și Viorel Croitoriu, Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduş, Dan Cristian Puşcaş şi Cristian Pintilescu, urmărind obținerea ilegală şi deturnarea de fonduri, dar şi obţinerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcţiei.

În acest context, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Astfel, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu Viorel Croitoriu şi Octacian Nanu (împuterniciți ai lui Bărăscu), au folosit documente și date inexacte (estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 și, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecției martorilor, în sensul supradimensionării acestora, susţin procurorii.

"Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor", au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Procurorii susţin că membrii grupului au deturnat sume de bani alocate protecţiei martorilor către achiziția directă, de la furnizori preferați, a unor bunuri și servicii destinate înzestrării ONPM, inutile sau neperformante, precum și pentru dotarea funcționarilor instituției.

"În perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al ONPM și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților Pintilescu Cristian, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Liță Andreea-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Lehăduș Aurel și Gomeajă Marcel-Daniel, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a schimbat destinația sumei de 264.796,8 lei, alocate protecției martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat. O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul IGPR din 25.09.2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei", au precizat anchetatorii în ordonanţe.

Bărăscu mai este acuzat că, împreună cu Daniel Gomeajă, reprezentant al Compartimentului Logistică al ONPM, a întocmit în fals, prin antedatare, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în 4 august, şeful ONPM a încercat să determine un subordonat, folosind afirmații cu caracter intimidant și amenințări referitoare la continuarea acțiunilor de hărțuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.

Totodată, Adrian Bărăscu, împreună cu Aurel Lehăduş şi Cristian Puşcaş, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în program, acțiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora, au mai arătat procurorii.

Lehăduş şi Puşcaş mai sunt acuzaţi că, în perioada septembrie 2013 - noiembrie 2015, în calitate de ofiţeri de legătură, desemnaţi cu protejarea a doi martori, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa acestora, iniţial pentru reducerea cheltuielilor necesare martorilor şi, ulterior, în scopul pedepsirii acestora pentru petiţiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al MAI.

În ordonanţele de reţinere se mai arată că, în perioada 2014 - noiembrie 2015, Adrian Bărăscu şi Octavian Nanu au făcut achiziţii directe de sisteme de supraveghere video şi alarmare şi au luat măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor. În acest fel, bugetul destinat protecţiei martorilor a fost prejudiciat cu suma de 179.778,42 lei, fiind afectate intereselor legale ale martorilor incluşi în program.

"Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de 5 societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179,777,47 lei", au precizat procurorii.

Daniel Gomeajă este acuzat că, în 15 aprilie 2013, în calitate ofiţer de legătură al ONPM, a pretins de la doi martorii protejaţi suma totală de 1.500 de lei, care în 16 aprilie 2013 a fost diminuată la 100 de lei, în vederea urgentării instalării sistemului de securitate la locuinţa persoanelor respective, după includerea acestora în program.

De asemenea, psihologul Andreea Liţă, care trebuia să se ocupe de evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar. Tentativa de suicid a avut loc, iar prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu ale psihologului ONPM, au fost vătămate drepturile acelei persoane, susţin anchetatorii.

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este unitate operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliţiei Române.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri