Fostul vicepresedinte al PSD Arad, Gheorghe Medintu, va face sapte ani de puscarie

luni, 23 aprilie 2012, 17:31
5 MIN
 Fostul vicepresedinte al PSD Arad, Gheorghe Medintu, va face sapte ani de puscarie

In acest proces a fost condamnat si Ilie Stana, fostul director al Bancii Carpatica – Sucursala Timisoara, la trei ani inchisoare in regim de detentie pentru luare de mita.

In vara anului 2003, Gheorghe Medintu, fost vicepresedinte al PSD Arad, a fost deferit justitiei de PNA, care l-a acuzat ca a obtinut ilegal credite de peste 2.000 de miliarde de lei vechi. Anchetatorii sustineau ca in tot acest circuit ar fi fost implicate mai multe firme ale lui Medintu, 13 unitati bancare, precum si Agentia Comerciala – Petrom Arad, care era condusa de Dan Gabriel Boric.

Prin decizia penala 1.153 din 13 aprilie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarat condamnarea definitiva a inculpatului Gheorghe Medintu, administrator al SC EXPOMARKET JACKSON SRL Arad, la pedeapsa de sapte ani inchisoare pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni, doua infractiuni de inÈAAAAA™elaciune, din care una cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani. Instanta a interzis inculpatului, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si timp de patru ani dupa executare dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.

ICCJ a hotarat definitiv condamnarea lui Dan Gabriel Boric, fost director al PECO Arad, la zece ani inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a interzis inculpatului, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si timp de patru ani dupa executare, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.

Savu Birau, fost director economic PECO Arad, si Marin Duta, fost director PECO Arad, au fost condamnati la cate cinci ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si neglijenta in serviciu. Instanta a interzis inculpatilor, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si timp de trei ani dupa executare, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.

Si Ioana Farcasanu, fost contabil sef la PECO Arad, a fost condamnata la cinci ani inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, timp d etrei ani dupa executarea pedepsei avand interzicerea dreptului de a fi ales in in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru comiterea infractiunii.

Ilie Stana, fostul directorul Bancii Carpatica – Sucursala Timisoara, la pedeapsa de trei ani inchisoare in regim de detentie pentru luare de mita, dar si a lui Zaharie Ioan Rat si Bujor Petru Jivan, administratori ai unor societati comerciale, la pedepse de cate trei ani inchisoare in regim de detentie pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si complicitate la infractiunea de spalare de bani.

De asemenea, a fost condamnat si Nicolae Danut Brebeanu, administrator al unei societati comerciale, la trei ani inchisoare in regim de detentie pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Totodata, instanta suprema a constata incetarea procesului penal fata de inculpatii Pintilie Ioan Catalin, Georgiu Nicolae Darius, Mocanu Elena, Balan Irina, reprezentanti ai unor societati comerciale, ca urmare a intervenirii prescriptiei penale pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

ICCJ i-a obligat pe inculpatii Medintu, Boric, Farcasanu, Birau si Duta in solidar, precum si in solidar cu partile responsabile civilmente SC Expo Market Jackson SRL Arad, SC Jackson International SRL Arad, in prezent SC Royal MG Construct SRL, prin administrator judiciar SC Expert SRL, SC Adirom Impex SRL, in prezent SC Impact International SRL prin lichidator judiciar SC Euroconsult SRL, SC Agro OIL SRL Arad prin administrator judiciar SC Euroconsult SRL, SC Jackson SRL Arad, SC Supermarket SIGMA SRL prin administrator judiciar SC Expert SRL, SC General 91 SRL Arad prin lichidator judiciar IT Management Advisors SRL la plata sumei de 428.685.389,830 ROL catre SNP Petrom.

In 11 august 2003, Parchetului National Anticoruptie informa ca procurorii au instrumentat si probat activitati infractionale desfasurate in perioada ianuarie 2002- februarie 2003, in principal de inculpatii Gheorghe Medintu, administrator al SC EXPOMARKET JACKSON SRL Arad si Dan Gabriel Boric, fost director al Agentiei Comerciale – Sucursala PECO Arad, activitati care au constat in crearea unui mecanism financiar bancar realizat prin emiterea fara drept a unor file cec si bilete la ordin de catre inculpatul Boric si utilizarea acestora drept garantie pentru obtinerea unor credite bancare in valoare de peste 2.000 miliarde lei de catre societatile inculpatului Medintu si ale altor invinuiti.

In tot acest circuit au fost implicate sapte societati ale inculpatului Medintu, 13 unitati bancare din Timisoara, Arad si Bucuresti, sase societati anexa la societatile inculpatului Medintu, precum si Agentia Comerciala – Sucursala PECO Arad, din cadrul SNP PETROM.

"Activitatea infractionala a tuturor persoanelor trimise in judecata s-a realizat in patru etape succesive: emiterea fara drept a filelor cec si biletelor la ordin de catre Boric Dan in valoare de peste 2.300 miliarde lei; initierea de catre inculpatul Medintu Gheorghe a unor circuite cu facturi fiscale in valoare de aproximativ 2.000 miliarde lei privind vanzarea-cumpararea unor cantitati fictive de marfa; obtinerea prin mijloace frauduloase a creditelor bancare de catre societatile inculpatului MEDINTU GHEORGHE; utilizarea creditelor bancare in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si transferul sumelor de bani prin contul mai multor societati pentru a disimula originea ilicita a acestor sume (actiune ce constituie spalare de bani). Valoarea creditelor bancare obtinute de societatile inculpatului si ceilalti invinuiti si utilizate in alte scopuri a fost de peste 2.000 miliarde lei", explica atunci PNA (a carei conducere a fost schimbata in 2005, precum si denumirea in DNA).

Gheoghe Medintu a fost trimis in judecata pentru inselaciune in forma calificata si continuata, determinarea altor persoane sa intocmeasca facturi fiscale fictive care au fost utilizate la unitatile bancare pentru a justifica utilizarea creditelor bancare, utilizarea creditelor in alte scopuri si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

De asemenea, Medintu a fost trimis in judecata pentru dare de mita, constand in faptul ca i-a promis lui Ilie Stana, fost director al Bancii Carpatica-Sucursala Timisoara, (la randul sau trimis in judecata pentru infractiunea de luare de mita) suma de 3.000 euro, in scopul acordarii de credite in cuantum de 31,6 miliarde lei vechi (credite care, de altfel, au si fost obtinute).

Cat il priveste pe Boric, s-a stabilit ca acesta si-a exercitat abuziv atributiile de serviciu si a emis fara drept 750 file cec si bilete la ordin in valoare de 2.323 miliarde lei vechi, provocand un prejudiciu SNP PETROM in cuantum de 452,4 miliarde lei, fapta ce constituie infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata. Totodata, procurorii au retinut ca s-a asociat cu Medintu, pe care l-a sprijinit pentru a induce in eroare unitatile bancare in vederea obtinerii fara drept a creditelor.

Mediafax

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii