FOTBAL Aduceți fundași, că retrogradați! Ce trebuie să rezolve urgent Miriuță pentru ca ieșenii să mai vadă fotbal în Copou

marți, 04 februarie 2025, 03:56
4 MIN
 FOTBAL Aduceți fundași, că retrogradați! Ce trebuie să rezolve urgent Miriuță pentru ca ieșenii să mai vadă fotbal în Copou

Politehnica Iași a cedat duminică seară clar, la Craiova, 1-4 (1-2) în fața Universității Craiova, în etapa a XXIV-a a Ligii I de fotbal. Este al cincilea eșec consecutiv.

Poli a bifat astfel al cincilea eșec consecutiv în campionat și a rămas cu doar două puncte obținute în cele nouă etape din retur.

Firesc, situația în clasament este din ce în ce mai complicată. Aflată pe ultimul loc de baraj, Iașul mai are un avans de doar două puncte față de prima poziție care duce direct în Liga a II-a, pe care stă FC Botoșani, o grupare care a investit masiv în această iarnă. În aceeași situație este și „lanterna”, Gloria Buzău, care e la doar trei puncte de Politehnica, echipă care arată cel mai palid fotbal din Liga I în acest an.

6-4 la șuturi pe poartă, 4-1 pe tabelă

Dimensiunile eșecului de la Craiova este consecință firească a exprimării modeste a lui Poli. Care putea fi dezmembrată dacă oltenii nu își băteau joc de numeroasele contraatacuri purtate pe spații mari în actul doi, când Iașul, care ținuse jocul cât de cât echilibrat în prima repriză, s-a prăbușit.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Rezultatul rezonează cu unele coordonate de bază ale statisticii (59-41% posesie, 19-8 la șuturi, 9-2 la cornere), dar pare aspru dacă luăm în calcul raportul încercărilor pe poartă, 6-4. Dar, oltenii au avut fundași și portar, iar Iașul – nu!

Apărare de județeană

Tonul prăbușirii oaspeților a fost dat de cei trei stoperi – portughezii Soares și Silva au confirmat, încă o dată, că sunt departe de pretențiile primei ligi, iar F. Ilie pare ruginit – și aprofundat de portarul Fernandez, care a mai luat încă un gol parabil. Nici pe flancurile defensivei nu s-a rulat grozav, Adăscăliței și Ispas fiind submediocri.

Ceea ce s-a văzut la Craiova confirmă ceea ce Ziarul de Iași semnalează încă din startul sezonului, că principala problemă la Poli este apărarea, care e acum cea mai slabă din Liga I!

Unde era Poli dacă făcea numai remize în cele nouă etape din retur?

Chiar dacă Iașul a luat 40 de goluri în 24 de etape, fiind limpede de mult timp că e nevoie ca de aer de un lider al apărării (gafeurul Samayoa, ținut pe bancă în Bănie, nu are cum să fie „stâlpul” de care Iași are nevoie), noul antrenor, Vasile Miriuță, a vorbit doar de necesitatea întăririi ofensivei, uitând și de zicala „atacanții vând bilete, dar defensiva aduce rezultate”.

Să facem un calcul simplist. Dacă Poli avea o apărare „beton” și făcea doar remize în cele nouă runde din retur, avea acum șapte puncte în plus, zestre cu care era pe un loc călduț, X, la distanță liniștitoare de „zona roșie” a clasamentului.

Mutații tactice neinspirate

Pr lângă evoluția catastrofală a stoperilor și portarului, la Craiova a contat mult și inovațiile făcute de antrenorul Vasile Miriuță, mai toate nereușite.

Trecând la modulul 5-3-2 în start, tehnicianul a mizat la mijloc pe trei mijlocași lenți, Gouet, preferat, surprinzător, singurului mijlocaș mai incisiv, Marchioni, Bordeianu, care nu mai are cum să fie inter, și Roman. Firesc, oltenii au controlat mijlocul și au pus mereu presiune.

În plus, trecerea la 4-4-2, din minutul 59, a rupt Iașul, care a avut distanțe uriașe între linii, iar bomboana de pe tort a fost înlocuirea lui Tailson cu Creț, un fundaș folosit mijlocaș.

Cine-i strunește nervii lui Bordeianu?

În tot acest haos, dacă antrenorul, care nu a avut timp să cunoască echipa, a avut decizii neinspirate, altcineva putea să intervină.

În primul rând „secunzii” lui, care lucrează de luni bune în Copou. Apoi, și jucătorii trebuiau să aibă altă reacție. Fotbaliștii ieșeni au părut însă că aruncă și ei prosopul, tonul fiind dat, surprinzător, de căpitanul echipei, Bordeianu. Din nou excesiv de nervos, acesta s-a complicat des, a comentat, a părut că renunță la luptă. Or, în momente grele, tocmai căpitanul, cu experiența lui, ar trebui să dea tonul strîngerii rândurilor.

Atmosferă viciată

Se ajunge astfel la un alt capitol esențial la o echipă de fotbal, atmosfera de la nivelul vestiarului. Care e profund viciată, după cum Ziarul de Iași a tot repetat, lucru recunoscut public acum de Miriuță.

Cum într-un campionat modest, echilibrat în jos, cum e Liga I, atmosfera și atitudinea pot face diferența, dacă Iașul vrea să se salveze e imperios necesar ca grijile financiare (pe 15 februarie se ajunge la trei salarii restante) și lipsa de încredere să fie uitate măcar în timpul meciurilor oficiale. Altfel, drumul spre Liga a II-a nu va putea fi evitat!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii