FOTBAL, ANALIZĂ. Cum a reușit Emil Săndoi să trezează Politehnica Iași? Atenție la ce urmează!

marți, 01 octombrie 2024, 03:14
4 MIN
 FOTBAL, ANALIZĂ. Cum a reușit Emil Săndoi să trezează Politehnica Iași? Atenție la ce urmează!

Politehnica Iași s-a transformat în numai trei etape, în care a bătut acasă pe U Craiova și U Cluj și a remizat la Arad, dintr-o formație „îngropată” de unii într-una care a ajuns în buza play-off-ului! Cheia de boltă la care a apelat noul antrenor, Emil Săndoi, pentru a schimba fața echipei a fost simplă, logică, adaptarea tactică la adversarii întâlniți și exploatarea la maximum a calităților jucătorilor săi. Aceiași care, sub comanda lui Anthony „Tony” Da Silva, se făcuseră de băcănie în multe meciuri din startul sezonului, culmea fiind atinsă la Sibiu, unde au pierdut cu 2-6.

Apărarea, cheia de boltă a revirimentului ieșenilor

Pentru toată lumea era limpede că principala problemă pe care o avea Iașul era organizarea defensivă, Poli având înainte de plecarea lui Tony a doua cea mai slabă defensivă din Liga I, cu 15 goluri primite în doar opt meciuri.

Firesc era ca Săndoi să pună accent pe rezolvarea problemelor din apărare. Paradoxal pentru unii, programul greu pe care noul antrenor l-a avut la debut, cu vizite în Copou ale unor echipe de primele locuri, U Craiova și U Cluj, și deplasare la Arad, l-a ajutat pe olteanul care conduce acum destinele Iașului. Asta pentru că în toate aceste partide nimeni nu i-ar fi reproșat dacă Iașul făcea remize. Logic într-un astfel de peisaj, Săndoi a renunțat la „floricelele” ineficiente (posesie, pase etc.) care, la fel ca pe vremea lui Leo Grozavu, luau ochii doar naivilor, a betonat apărarea și a transformat Iașul într-o echipă reactivă, cu principal obiectiv păstrarea porții intacte.

 

Dominată net la statistici, dar cu punctele în clasament

Preocupată de siguranța defensivă, Poli s-a lăsat dominată în toate cele trei meciuri, adversarii având cifre statistice superioare sau chiar net superioare la mai toate capitolele. Cele mai sugestive pentru a sugera cui a aparținut inițiativa sunt cifrele legate de posesie (36-64% cu U Craiova, 46-54% cu UTA, 37-63% cu U Cluj), pase (225-523 cu Craiova, 403-463 cu UTA și 232-484 cu Cluj) ori atacuri (în ordine, 38-62, 36-62, 38-46).

Adversarele au rămas cu statisticile – Poli cu punctele! Asta pentru că presiunea a fost absorbită fără prea mari probleme de o trupă ieșeană care s-a apărat mai mereu în cinci-șase jucători, cu închizătorii foarte aproape de fundași, adversarii neputând juca între linii. Bonus a fost jocul defensiv bun al extremelor, care au anihilat încercările de a dezechilibra benzile. Iar cum în puținele perioade în care defensiva și-a pierdut busola, Iași a avut șansă, mai ales în prima jumătate a reprizei secunde cu oltenii sau la bara clujeanului Bic, Politehnica a rămas netaxată în toate cele trei meciuri, lipsa golurilor primite garantând atingerea remizelor.

 

Cum s-a făcut drumul de la remiză la victorie?

Obiectivele minimale, egalurile, au fost depășite la meciurile cu cele două Universități, Craiova și Cluj. Și ar fi putut fi depășite și cu UTA, dacă Tailson ori Kamberi nu ratau ocazii monumentale.

Poli a câștigat cu oltenii și ardelenii pentru că a fost pragmatică până la capăt, nu doar pe plan defensiv. Jucând simplu, fără multe artificii la construcție – faptul că numărul paselor lungi precise a fost printre cele mai echilibrate capitole cu Craiova și Cluj (32-37, respectiv 21-21) sau a fost de partea Politehnicii cu UTA (30-14!) spune multe -, fiind mult mai eficient decât adversarele – dovadă și raportul șuturilor pe poartă: 6-4 cu Craiova, 7-8 cu UTA și 1-1 cu Cluj) în meciuri în care, după cum am amintit, adversarii au dominat clar -, Iașul, care a atins limita maximă a eficienței sâmbătă, când a luat trei puncte dintr-un singur șut cadrat, a obținut patru puncte „suplimentare”.

 

Atenție la viitor!

Pentru ca Poli să confirme, iar startul foarte bun al lui Săndoi să nu fie un simplu foc de paie, e nevoie de continuitate. De ce nu, chiar sâmbătă, pe terenul CFR Cluj, unde Iașul va înfrunta o echipă rănită după eșecul cu UTA de pe teren propriu, al treilea din acest sezon în Gruia pentru trupa lui Dan Petrescu.

Un test pentru Poli pe un final de tur în care va putea merge pe coordonatele tactice din ultimele runde și în ultimele două runde, la Ploiești și acasă, cu Oțelul Galați, gălățenii fiind obișnuiți să domine, indiferent de teren, va fi și duelul din Copou de după cel contra CFR, cu Slobozia. Contra nou-promovatei, în antepenultima rundă a primei jumătăți din sezonul regulat, Iașul va trebui, aproape sigur, să experimenteze și un alt registru, în care să preia frâiele partidei.

 

Totul e posibil în Liga I

Dacă Săndoi va regla neajunsurile care acum stau sub preș grație rezultatelor (linia de apărare continuă să nu fie dreaptă în unele momente, Roman e în continuare într-o zonă gri, jucătorii nefolosiți de la sosirea antrenorului mârâie etc.), va crește nivelul de exprimare și va ține pânzele corabiei ieșene în vânt rămâne de văzut.

Într-un campionat foarte modest valoric, în care orice echipă poate să bată pe oricine dacă are atitudine, e bine organizată, nu face erori individuale majore și are un dram de noroc, totul e posibil.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii