FOTBAL Analiză – Un campionat nebun. Trei puncte de la locul VII la retrogradare. Pe cine poate băga Poli sub ea? Ce urmează în acest an?

joi, 17 octombrie 2024, 03:26
3 MIN
 FOTBAL Analiză – Un campionat nebun. Trei puncte de la locul VII la retrogradare. Pe cine poate băga Poli sub ea? Ce urmează în acest an?

Pauza competițională existentă în Liga I de fotbal săptămâna trecută a fost și un prilej de analiză a rezultatelor echipelor în primele 12 etape. În ceea ce o privește pe Politehnica Iași, parcursul stă sub pecetea lui „nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Cu trei runde înainte de finalul turului sezonului regulat, Poli este pe locul X, la patru puncte de ultima poziție care asigură viza de play-off, dar și la doar o singură lungime în fața primei poziții care duce la barajul de menținere în prima ligă și trei de retrogradare.

Parcursul Politehnicii în actualul sezon

Situația actuală a Iașului este generată de următoarele rezultate: 0-1 cu Sepsi, la Sfântu Gheorghe, 1-0 acasă cu FC Botoșani, 1-2 acasă cu Gloria Buzău, 0-2 la Constanța, cu Farul, 2-2 acasă cu Dinamo București, 1-0 la București, cu FCSB, 1-2 acasă cu Rapid București, 2-6 la Sibiu, cu FC Hermannstadt (obținute în mandatul antrenorului Anthony „Tony” Da Silva), 2-0 acasă cu Universitatea Craiova, 0-0 la Arad, cu UTA, 1-0 acasă, cu Universitatea Cluj-Napoca, 1-2 la Cluj Napoca, cu CFR, ultimele patru meciuri sub comanda lui Emil Săndoi.

Puncte irosite aiurea în Copou

La o analiză sumară, principalele probleme ale deficitului din clasament sunt generate de eșecurile suferite în Copou în fața Gloriei Buzău și Rapid București, poate chiar și de remiza cu palida Dinamo București, iar plusul vine de la victoria pe terenul FCSB. În afară de irosirea a minimum trei puncte în disputele amintite, problemele optimiștilor sunt legate și de faptul că Politehnica nu a speculat forma slabă a celor de la Sepsi, Farul și Hermannstadt, ba chiar și a CFR Cluj, de unde puteau fi „ciupite” puncte.

Per total, multe oportunități pierdute pentru a se sta la un decent „0” în clasamentul adevărului, punctaj care, de pildă, îi asigură Petrolului poziționarea în play-off.

Luptă crâncenă la retrogradare

Nivelarea în jos a campionatului are un efect vizibil în clasament, în special în partea inferioară a acestuia. Astfel, între locul VII, primul din viitorul play-out, și XIII, care duce la baraj, sunt doar trei puncte. Tot atâtea câte sunt între poziția a IX-a și a XV-a, prima direct retrogradabilă. Iar dacă mai amintim faptul că la finalul sezonului regulat punctele se înjumătățesc, este și mai clar cât de mici vor fi distanțele între un loc călduț și unul cu probleme și cât de important e fiecare punct câștigat.

Pe cine poate băga Poli sub ea?

Obiectivul Politehnicii în acest sezon este, la fel ca în campionatul trecut, evitarea retrogradării fără baraj. Pentru aceasta, Iașul trebuie să bage patru echipe sub ea. În condițiile în care multă lume așteaptă ca Rapid și Farul să-și revină și să urce în clasament spre zona fruntașă, Poli, chiar depășită de cele două, oricum ar rămâne deasupra liniei roșii, peste Hermannstadt, Slobozia, Botoșani și Buzău. Iar dacă vreuna dintre echipele codașe de acum ar avea vreun reviriment care ar genera evadarea din subsol, UTA sau chiar Petrolul Ploiești pot fi două dintre formațiile pe care Iașul le poate depăși.

Iar într-un astfel de campionat, în care U Cluj e pe primul loc, iar Oțelul Galați nu a pierdut vreun meci, absolut totul e posibil.

Program accesibil în perioada următoare

Politehnica are un program bun în următoarele patru etape, în care are trei partide acasă, prilej perfect pentru îmbunătățirea zestrei de puncte.

Luni, de la ora 18:30, Iașul va primi vizita unei nou-promovate, Unirea Slobozia, iar pe 26 octombrie, de la ora 16:00, va juca la Ploiești, cu Petrolul. În luna noiembrie, pe 3, de la ora 13:30, în ultima etapă a turului sezonului regulat, Poli se va confrunta, pe teren propriu, cu Oțelul Galați, tot în Copou fiind programată și disputa din prima etapă a returului, cu Sepsi, care va avea loc în jurul datei de 9 octombrie.

12 meciuri oficiale în două luni

În acest an, mai sunt programate alte cinci etape din retur, în care Poli va juca astfel: cu FC Botoșani (deplasare), Gloria Buzău (deplasare), Farul (acasă), Dinamo (deplasare), FCSB (acasă).

Tot în 2024 sunt programate și partidele din faza grupelor Cupei României. În competiția amintită, Politehnica se va duela pe 29 octombrie, de la ora 18:00, acasă, cu UTA, în jurul datei de 4 decembrie, la Cluj, cu Sănătatea (Liga a III-a), și pe „Emil Alexandrescu”, în jurul lui 18 decembrie, cu FC Hermannstadt.

Trăgând linie, Poli mai are de jucat 12 partide oficiale în acest an, nouă de campionat și trei de Cupă.

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii