FOTBAL Culisele plecării lui Tony din Copou. Simțea că nu poate redresa echipa și că riscă pierderea vestiarului. Cine va antrena Politehnica?
Prezentată miercuri seara, în exclusivitate, pe ziaruldeiasi.ro, informația legată de plecarea antrenorului principal al Politehnicii Iași, Anthony „Tony” Da Silva, a surprins pe multă lume. Asta mai ales că tehnicianul primise asigurări, chiar și publice, că are parte de susținerea conducerii, în ciuda rezultatelor sub așteptări din startul sezonului.
Ziarul de Iași a căutat să afle care au fost resorturile ce l-au determinat pe Tony să renunțe la conducerea echipei. O echipă care i-a dat șansa să lucreze pentru prima dată ca „principal” la prima ligă.
Trei motive capitale care au dus la ruperea mariajului
După discuții cu mai multe surse din vestiar și cu apropiați ai tehnicianului, principala concluzie care se poate trage este că portughezul a simțit că nu poate obține rezultatele așteptate și riscă să prăbușească Politehnica.
Concluzia a fost alimentată și de problemele importante existente la echipă. Iată principalele trei cauze care au generat șubrezirea colaborării lui Tony cu vestiarul.
- A garantat pentru jucători care nu au confirmat
Toate transferurile verii au fost făcute cu acordul tehnicianului. Mai mult decât atât, Tony a făcut, practic, singur, trei transferuri, aducându-i pe Guilherme Soares, Claudio Silva și Goncalo Teixeira, fotbaliști din subsolul ligii a doua portugheze de care nu auzise nimeni din România. Apoi, și pe Gouet tot antrenorul l-a adus, după ce lucrase cu mijlocașul amintit la naționala Camerunului.
Din nefericire pentru Tony, dar și pentru Poli, aproape toate noutățile verii, pentru care el a garantat, nu au confirmat. Iar unele au dezamăgit chiar.
Acest lucru a șubrezit încrederea în portughez, inclusiv la nivel de vestiar.
- Nu a reușit să-i strângă pe românii din lot
Tony a început sezonul cu mulți români în echipă, Poli fiind una dintre puținele echipe din Liga I care a respectat multe etape „regula 5+6”, care generează premii de sute de mii de euro cluburilor ce mizează 90 de minute pe minimum cinci jucători români.
Brusc, tehnicianul a schimbat macazul, trecând pe bancă fotbaliști autohtoni, inclusiv dintre cei de bază anul trecut, precum F. Ilie ori Ispas (curtat de alte echipe în vară, nu a fost utilizat nici măcar pe flancul drept, atunci când Todoroski a capotat), și nemizând la Sibiu pe Vali Gheorghe, adus de la U Cluj cu promisiuni de titular.
Iar cum nou-intrații în echipă, fundașii Silva și Atanaskoski, de pildă, au jucat prost, românii din vestiar au avut senzația că străinii sunt priviți cu prea mare simpatie.
Acest lucru a răbufnit chiar și în public, de pildă la finalul meciului cu Rapid, în dialogul pe care l-a avut cu suporterii chiar unul dintre românii de bază, Bordeianu.
- Colaboratorii portughezi nu l-au ajutat suficient
Exceptându-l pe antrenorul de portari Radu Sardescu, Tony a avut în staff doar portughezi. Patru la număr, toți necunoscuți, care nu au reușit să aibă autoritate la nivelul vestiarului. În plus, mai multe voci s-au plâns de calitatea pregătirii fizice, de care era răspunzător Christian Gonzalez Esteves. Semne de întrebare pe această temă au apărut chiar și în legătură cu jucătorii aduși în vară, Miskovic, Kamberi, Gouet, chiar Tailson părând mult mai proaspeți la debutul la Poli decât la următoarele meciuri, când, în loc să crească, au scăzut ca randament și incisivitate.
Pe lângă elementele amintite, rezultatele proaste, care au dus la despărțirea de Tony, au fost generate și de o conjunctură nefavorabilă: ieșirea stupidă din circuit a lui Marchioni, absența argentinianului fiind foarte importantă în economia jocului; lipsa de randament a lui Roman; nesiguranța etalată de portarul Jesus Fernandez etc.
Cine vine antrenor?
Acum, Politehnica este în căutarea unui nou antrenor, șefii clubului, luați prin surprindere de anunțul lui Tony, dorind ca viitorul tehnician să vină în Copou până la sfârșitul săptămânii.
Ca de obicei în astfel de situații, pe piață sunt aruncate fel de fel de nume, de la unele intangibile (Mirel Rădoi, Laurențiu Reghecampf, Cristiano Bergodi – toți atrași de fabuloasele salarii din țările arabe) până la altele care nu dau încredere, de genul Florin Bratu.
Dacă lucrurile nu se vor rezolva rapid, Politehnica va fi condusă la meciul amical de mâine, cu Ceahlăul Piatra Neamț (Liga a II-a), care va avea loc în Copou, cu începere de la ora 11:00, de colaboratorii lui Tony.
Nemțenii, care au ratat în sezonul trecut calificarea în play-off-ul eșalonului doi, se află acum pe poziția a XIII-a a clasamentului diviziei secunde, cu șapte puncte acumulate în cinci meciuri.
Următoarea partidă oficială a Politehnicii va avea loc duminica viitoare, acasă, în compania Universității Craiova. Partida, care contează pentru runda a IX-a a campionatului, va începe la ora 18:15. Confruntarea cu oltenii ar putea fi pregătită de trupa ieșeană săptămâna viitoare și într-un alt duel de verificare, cu echipa pășcăneană CSM, care activează în Liga a IV-a. Testul ar urma să aibă loc marți, de la ora 17:30, la Pașcani.
Publicitate și alte recomandări video