FOTBAL De ce a pierdut Politehnica pe terenul lui CFR Cluj? Două mari cauze. Ultimul tren pentru Ștefanovici

marți, 08 octombrie 2024, 03:00
5 MIN
 FOTBAL De ce a pierdut Politehnica pe terenul lui CFR Cluj? Două mari cauze. Ultimul tren pentru Ștefanovici

Politehnica Iași a ratat un prilej foarte bun de a rămâne în buza play-off-ului sau, de ce nu, de a pătrunde în prima grupă a Ligii I de fotbal după ce sâmbătă a cedat la Cluj, 1-2 pe terenul CFR.

Astfel, pauza competițională de o săptămână o găsește pe Poli în a doua jumătate a clasamentului, pe locul X, la doar un punct în fața locurilor de baraj și trei de retrogradarea directă.

Ziarul de Iași vă prezintă principalele două motive care au dus la primul eșec al lui Emil Săndoi pe banca Politehnicii, după ce în primele trei meciuri cu olteanul amintit la timonă Iașul obținuse șapte puncte și nu primise gol.

1.Erorile individuale

După cum am amintit în cronica meciului, Politehnica a intrat palid rău în joc, fiind dominată autoritar în primele 16 minute de o trupă în criză, care pierduse cu o săptămână în urmă acasă, cu UTA, și obținuse doar două puncte în ultimele trei runde. Dominarea ardelenilor nu putea să fie însă concretizată fără gafele mari comise de Todoroski, care l-a scăpat din marcaj pe Kamara la primul gol, și, mai ales, Ștefanovici. Ultimul a ratat posibilitatea de a respinge de pe linia porții când s-a deschis scorul, după ce a făcut un pas aiurea, și are pe conștiință al doilea gol. Atunci, ieșeanul i-a scos din ofsaid pe Djokovic și L. Munteanu ca urmare a ieșirii târzii în față după respingerea lui Bordeianu și a fost spectator la pasa decisivă a lui Djokovic, cu capul. În paranteză fie spus, problema legată de neținerea liniei defensive drepte de către Poli a tot fost semnalată, în mod repetat, de Ziarul de Iași. Fără folos însă.

Prestația lui Ștefanovici ar trebui să-i dea serios de gândit jucătorului achiziționat de la Sporting Juniorul Vaslui, unde s-a format. Fotbalistul născut în Iași joacă, în mod evident, și în acest an titular doar datorită regulii „under 21”, care obligă echipele de primă ligă să aibă în teren un jucător născut în 2002 sau mai mic, de la anul pragul urmând a fi anul 2004. Altfel, foarte probabil, Teixeira ori Tailson erau principalele opțiuni pe flancuri, în ofensivă, alături de Vali Gheorghe. Extrem de talentat în perioada junioratului, nu întâmplător a fost om de bază la naționalele de juniori și a fost în circuitul celei de tineret, posesor al unui „stâng” foarte bun, Ștefanovici ar fi trebuit să fie o certitudine la câte șanse a primit. Din păcate, pentru el și pentru Poli, indisciplina tactică și momentele de visare costă mult și îl trag în jos. Iar dacă Ștefanovici nu se va trezi, traiectoria lui riscă să meargă pe aceleași coordonate pe care a mers cea a unui alt tânăr promițător crescut la Vaslui și ajuns la Iași, Francisc Cristea (născut în 2001). La care Poli a renunțat vara trecută, după ce nu a mai îndeplinit criteriul de vârstă. Iar în vara aceasta Cristea a dispărut și de la Reșița, din Liga a II-a, unde a evoluat sezonul trecut.

Rămânând la acest capitol, al jucătorilor „under”, trebuie amintit încă o dată randamentul dezastruos al Centrului de Copii și Juniori al Politehnicii, care consumă circa 500 000 de euro anual. La meciul contra CFR, Poli a avut ca jucători eligibili pentru naționala de tineret, alături de Ștefanovici, pe un alt jucător cumpărat din alte zări, Gheorghiță, și pe David Popa, care aparține de FCSB. Iar următoarele variante la acest capitol sunt Luca Mihai, jucător al CFR Cluj, și Marian Tănasă, dat afară recent de FCSB. Produse proprii sută la sută – zero!

2.Incapacitatea de a trece eficient de la stilul reactiv la cel activ

După cum am precizat în analizele trecute, Politehnica a bătut acasă în ultimele runde echipe cu ștaif, U Craiova și U Cluj, și a remizat la Arad având un stil de joc reactiv. Accentul a fost  pus pe defensivă, care a absorbit presiunea adversarilor, superiori la mai toate capitolele statistice, și pe contre ofensive, multe precise.

La Cluj, primind două goluri rapid, Politehnica a fost silită să îmbrace iute o altă haină, cea în care ea era la butoane, „vulpoiul” Dan Petrescu, antrenorul gazdelor, mutând imediat cursul jocului după 2-0, când și-a betonat apărarea și i-a invitat pe oaspeți să atace. Politehnica nu a avut cum să nu onoreze invitația, însă a avut mari dificultăți în a fi eficientă. După 0-2, Iași a dominat net la posesie și șuturi, însă nu și-a creat, practic, decât o singură ocazie de gol, nici aceea uriașă, șutul lui Vali Gheorghe și reluarea lui Ștefanovici din minutul 40, fiind parate de M. Popa.

Acest lucru este cu atât mai deranjant cu cât Poli a avut și superioritate numerică din minutul 76, practic o jumătate de repriză dacă luăm în calcul faptul că actul secund a fost prelungit cu mai bine de opt minute.

Golul Iașului, marcat târziu, din penalty, urmare a unei erori personale a lui Louis Munteanu, care nu a știut să-și țină mâna „acasă” la un corner, nu a făcut altceva decât să sporească frustrarea ineficienților oaspeți, ei nereușind să obțină măcar un punct pe terenul unei formații palide. Care, în condițiile pierderii unei întregi palete de jucători de forță, i-a avut titulari pe „pensionarii” Deac și Camora (38 de ani) ori „refuzatul” Djokovic și l-a băgat în repriza a doua pe Fică, fotbalist dat afară de Poli în Liga a II-a!

Întreruperea campionatului vine astfel bine pentru Poli, care va trebui în perioada următoare să exerseze și jocul activ. Asta mai ales că următorul meci, care va avea loc pe 21 octombrie, în Copou, va aduce la Iași o echipă modestă, nou-promovată, Unirea Slobozia, care, cu siguranță, va lăsa frâiele partidei gazdelor.

Gazde care vor trebui să fie eficiente dacă nu vor să mai pățească o rușine uriașă, precum cea trăită cu Buzău, cealaltă nou-promovată din această vară, Gloria fiind învingătoare pe „Emil Alexandescu”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii