Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTBAL - Încă patru teste pentru Poli în Turcia. Totul despre cei mai tari adversari: liderul Danemarcei, Nordsjaelland, şi Dinamo Kiev

GALERIE
Politehnica_Iasi
  • Politehnica_Iasi
- +

Politehnica Iaşi a turat motoarele în cantonamentul pe care l-a început marţi în Antalya (Turcia), la IC Santai Hotels Family Resort din Belek. După ce miercuri a disputat un meci amical cu un adversar fără ştaif, FK Jedinstvo Ub, clasat pe locul X în liga a doua a Serbiei, Poli, care a învins cu 3-1 (1-0), este gata de cele mai tari teste ale iernii.

Primul dintre acestea va avea loc astăzi, de la ora 14, ora României, în compania liderului primei ligi daneze, FC Nordsjaelland. Acesta are câteva repere interesante. Fondat în 1991, sub denumirea Farum BK, ca urmare a fuziunii între Farum Idraets Klub (FIK), născut în 1910, şi Stavnsholt Boldklub (apărut în 1974), clubul a preluat câte două culori de la fiecare „părinte”: galben-albastru, de la FIK şi roşu-alb de la Stavnsholt. De subliniat faptul că danezii îşi permit să aibă un stadion cam cât cel din Copou, cu 10 000 de locuri, la o populaţie de circa 20 000 de locuitori, de 20 de ori mai mică decât a Iaşului!

Plecat la drum din Liga a IV-a, echipa oraşului Farum a ajuns în 11 ani în primul eşalon al Danemarcei. Încă de la prima apariţie, Farum BK a urcat pe podium (locul III), prinzând şi viza pentru Cupa UEFA. Un scandal a dus clubul la un pas de faliment şi a generat reorganizarea lui, care a preluat numele regiunii Nordsjaelland, unde este situat Farum. Deşi „tigrii”, cum sunt cunoscuţi adversarii ieşenilor, au mai cunoscut şi alte momente zbuciumate, ei au reuşit să joace doar în primul eşalon, să câştige campionatul Danemarcei (2012) şi Cupa Danemarcei (2010, 2011) şi să bifeze şapte prezenţe în cupele europene, inclusiv una în grupele Champions League.

Al doilea joc tare al Iaşului din această perioadă va avea loc duminică, cel mai probabil de la ora 10:00, în compania Dinamo Kiev, nume de referinţă în fotbalul european. Fondat în 1927, clubul a jucat din 1936 numai în primul eşalon din URSS şi, din 1989, Ucraina. Gruparea care are un stadion cu o capacitate de peste 70 000 de locuri, are un palmares impresionant: 13 titluri de campioană şi 9 cupe în URSS, 16 titluri de campioană şi 13 cupe în Ucraina, două Cupe ale Cupelor  (1975, 1986), o Supercupă a Europei (1975). Dinamo a dat şi câştigători ai Balonul de Aur, Oleg Blohin (1975), Igor Belanov (1986), un alt fotbalist lansat la Kiev, Andrei Şevcenko, câştigând şi el trofeul amintit în 2004, când juca la AC Milan. Omul de referinţă din istoria clubului din Kiev este regretatul Valeri Lobanovski, care a jucat la Dinamo între 1957 şi 1964 şi a antrenat echipa din 1973 până în 2002, cu excepţia unor perioade în care a lucrat la naţionalele URSS, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.

Acum, Dinamo Kiev este pregătită de Mircea Lucescu, care a preluat echipa în iulie 2020, la finalul sezonului 2020-2021 reuşind eventul. Campionatul Ucrainei, bulversat de război în stagiunea trecută, se derulează cu probleme şi în acest sezon în care Dinamo ocupă locul III, cu 30 de puncte din 15 partide. În frunte sunt Dnipro (35 de puncte din 14 meciuri) şi Şahtar Doneţk (30 de puncte din 13 jocuri).

Săptămâna viitoare, Politehnica vrea să dispute alte două meciuri amicale. Marţi, Iaşul se va confrunta cu FC 08 Homburg, echipă clasată pe locul IV într-una din cele cinci serii ale Ligii a IV-a din Germania. Totodată, se mai caută un adversar pentru un alt test, dorit a se juca miercuri, cu o zi înainte de finalul cantonamentului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri