FOTBAL Lovitură în Copou! Cu datorii de 11 milioane de lei, Poli a solicitat să intre în concordat preventiv
Ziarul de Iași v-a ținut în permanență la curent cu situația financiară a Politehnicii Iași, capitol esențial la orice grupare sportivă din lume. Asta pentru că existența cluburilor depinde strict de balanța economică, iar tristul episod din 2010, când gruparea de tradiție a Iașului, înființată în 1945, s-a retras din campionat și a intrat apoi în faliment din cauze materiale ar trebui să fie un episod care să nu fie uitat niciodată. Și din care să se tragă învățăminte.
Cum s-a ajuns în impas: datorii vechi, litigii pierdute, cheltuieli uriașe
Din păcate, și actuala grupare fotbalistică a Iașului, înființată în 2010, nu a reușit decât scurte perioade să navigheze liniștită din punct de vedere economic. Bugetul foarte mare cheltuit pentru promovarea echipei sub comanda lui Leo Grozavu, 2,5 milioane euro în Liga a II-a, aproape dublu față de celelalte două formații promovate în 2023, Oțelul Galați și Dinamo București, și triplu sau de patru ori mai mare decât colegele de competiție a fost prima lovitură la fundația unui club care avea în camară multe oale sparte de pe vremea fostului Consiliu Director: datorii mari, litigii, care au fost pierdute etc.
Apoi, banii mulți dați în sezonul trecut pentru menținerea în prima ligă au dezechilibrat puternic (pierderile pe 2023 au fost de 800 000 de euro, iar datoriile la finalul anului trecut erau de 2,6 milioane euro) o corabie ce nu a mai reușit să revină pe linia de plutire după retrogradarea din 2021, în ciuda sumelor consistente primite de la Consiliul Local în intervalul 2021-2023, peste 5 milioane de euro.
Drept urmare, Poli a supraviețuit în ultima perioadă doar datorită împrumuturilor consistente acordate în mod repetat de președintele Consiliului Director, Cornel Șfaițer, și prin rostogolirea datoriilor, cele mai mari fiind către bugetul de stat.
Datoriile presante sunt de 8,5 milioane lei
Acum însă, situația a ajuns să fie fără ieșire. Luna viitoare, Politehnica trebuia să recunoască oficial că nu a putut respecta eșalonarea plăților către bugetul de stat, eșalonare obținută în 2019. La ora actuală, Poli are de achitat 6 000 000 de lei (1,2 milioane euro) taxe la stat și peste 2 500 000 de lei (0,5 milioane euro) restanțe la TVA. În total, peste 8,5 milioane lei (1,7 milioane euro), bani pe care gruparea din Copou nu îi are.
Datoriile clubului sunt și mai mari, Politehnica mai având de dat circa 2 000 000 lei angajaților și furnizorilor și 100 000 de lei împrumuturi, însă la aceste capitole se mai poate trage de timp.
Trăgând linie, datoriile actuale ale Politehnicii se duc spre 11 000 000 lei (2,2 milioane euro), 8,5 milioane lei trebuind să fie dați în această lună.
Ce înseamnă concordat preventiv?
Cum Poli nu are nicio șansă de a plăti datoriile presante, 8,5 milioane lei, urmarea era blocarea conturilor de luna viitoare. Acest lucru ar fi blocat în scurt timp activitatea clubului, care s-ar fi dus în faliment fără vreo sursă miraculoasă de finanțare.
Pentru a nu depinde de scenarii SF, Politehnica avea la dispoziție două variante: o nouă eșalonare a datoriilor către stat sau intrarea în concordat preventiv.
Primul scenariu, reeșalonarea datoriilor, era imposibil, ca urmare a faptului că Politehnica nu a respectat des precedentele eșalonări.
Astfel, s-a mers pe încercarea de a intra în concordat preventiv, solicitată ieri. Acest lucru a presupus înaintarea unei cereri către un judecător sindic, care, dacă este aprobată, duce Politehnica într-o zonă cu un statut special.
Asta presupune reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de câțiva ani, fără penalizări, dar și întocmirea unui plan strict financiar, în care obligațiile (restanțe, salarii, prime, taxe, plăți către furnizori etc.) trebuie achitate la timp.
Riscurile și avantajele existente
Dacă cererea de intrare în concordat preventiv va fi aprobată (un răspuns este așteptat în curând), clubul respectiv nu va mai putea participa în cupele europene. Totodată, dacă nu va respecta termenii conveniți la momentul intrării în concordat preventiv, va intra în insolvență sau chiar în faliment.
Insolvența este un proces mai „convenabil” decât concordatul preventiv deoarece o parte dintre datorii sunt șterse. De aceea, la insolvență au apelat în ultima perioadă mai multe cluburi din Liga I, Dinamo București (de două ori), Rapid București, FC Hermannstadt etc.
Trăgând linie, în ciuda faptului că sună delicat, concordatul preventiv poate fi șansa Politehnicii de a deveni un club stabil, serios, care-și onorează la timp toate obligațiile și care ar putea scăpa de penalizări consistente.
Ziarul de Iași vă va ține la curent și în viitor cu situația economică a Politehnicii, privită cu superficialitate doar de fanii naivi, care nu înțeleg că rezultatele sportive și existența unui club sunt coroborate strâns cu nivelul economic și stabilitatea financiară.
Publicitate și alte recomandări video