
FOTBAL Ole, ola, Poli a rămas în A! Iașul a jucat bine aseară cu un adversar lipsit de motivație și, profitând de jocul rezultatelor, s-a menținut în eșalonul de elită

Politehnica Iași – Petrolul Ploiești 2-0 (0-0), în ultima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal.
Poli: Lung – Todoroski, F. Ilie (78 Bouhenna), Samayoa, Ispas – Bordeianu (64 Itu), Marchioni – Ștefanovici (85 Gheorghiță), Roman (85 Katanec), Bettaieb – Buș (78 Harrison). Antrenor: Anthony „Tony” Da Silva.
Petrolul: Zima – Hanca, Papp, Meijers, Huja (72 Ișfan), Țicu – Musi (72 M. Bratu), Seto, Dumitriu (61 Jyry), Grozav (86 I. Răducan) – Berisha (61 Irobiso). Antrenor: Laszlo Balint.
Cartonașe galbene: Seto (63), Huja (65), Bratu (89).
Arbitri: Horațiu Feșnic; Alexandru Cerei, Doru Lucaciu.
1-0, min. 68: corner de pe stânga executat de Roman spre bara a doua, mingea îl lovește pe Itu, care era ținut de Țicu în careul mic, și intră în plasă;
2-0, min. 69: Zima respinge în lateral dreapta șutul lui Roman de la 16 metri, Bettaieb reia în plasă, pe sus, la colțul lung.
Datele problemei
Politehnica Iași a avut duminică posibilitatea să salveze cât de cât un sezon dezamăgitor, în care a jucat mult sub nivelul investițiilor fără precedent făcute în club. Pentru a fi sigură că nu retrogradează direct și prinde măcar barajul, Poli trebuia să remizeze acasă, în fața unui stadion populat cu 9835 de oameni (majoritatea biletelor de intrare au fost distribuite gratuit), în duelul cu o echipă fără motivație sportivă. Petrolul se salvase matematic de la retrogradare în penultima etapă și nu avea vreo șansă de a se bate pentru barajul pentru Conference League, neavând licență pentru Europa.
Calculele mergeau și spre salvarea directă, care era obținută dacă Iași învingea Petrolul, iar Voluntari și Botoșani nu câștigau, sau dacă Poli – Petrolul era egal, iar ilfovenii și botoșănenii pierdeau. Singurul scenariu negru, care aducea retrogradarea ieșenilor, era un eșec cu Petrolul și o victorie fie a lui Dinamo, fie a FC U Craiova 1948.
O primă repriză foarte bună
Foarte motivată, împinsă de la spate de tribune de un stadion aproape plin, Poli a dominat în primul act o echipă în jocul căruia s-a simțit aerul de vacanță. La pauză a fost doar 0-0 deoarece Ștefanovici, scăpat singur cu Zima în minutul 10, a tras, incredibil, în portar, Roman, care a șutat în minutele 5, 19 și 32, nu a avut reglat tirul, la fel ca Marchioni (25), iar Bettaieb a întârziat nepermis în minutul 35, fiind blocat. Astfel, Poli a rămas doar cu satisfacția superiorității în joc și a statisticii superioare la ocazii uriașe (1-0), șuturi (8-2), încercări pe poartă (3-0), oaspeții punctând doar la cornere, 4-3.
Totuși, chiar și cu 0-0, Poli era la pauză salvată direct de la retrogradare, ținând cont de celelalte rezultate.
15 minute de vis
Revenită de la cabine, Poli a avut nevoie de intervenția lui Lung, din minutul 46, la șutul lui Hanca, pentru a-și da seama că odihna s-a încheiat. Din minutul 55, Iași a avut un sfert de oră de vis, în care a profitat din plin de inexplicabilele culoare largi apărute în defensiva oaspeților. Mai întâi, gazdele s-au mai jucat cu ratările: Roman (54) a trimis la o palmă de gol de la 15 metri, iar Buș (55 și 58), de la 11 metri, a șutat pe Zima și peste poartă. În minutele 68 și 69, Copoul s-a cutremurat, reușitele lui Itu și Bettaieb generând pe „Emil Alexandrescu” o euforie greu de exprimat în cuvinte.
Praf de conservant pe final
Cu sacii în căruță, Politehnica nu a mai riscat nimic pe final, preferând să conserve scorul și să ofere posibilitatea fanilor să urmărească liniștiți rezultatele de pe celelelalte stadioane. Și cum nici Petrolul nu a deranjat-o deloc pe Iași (statistica actului secund a fost iarăși net de partea gazdelor: 4-1 la ocazii mari, 10-4 la șuturi, 4-1 la încercări pe poartă) iar veștile bune de la pauzele meciurilor de la Voluntari și Galați au continuat (scorurile lui Dinamo și FC U Craiova nu au mai contat, chiar dacă oltenii au pierdut după ce au deschis scorul), finalul a adus o explozie de bucurie. Asta pentru că Politehnica a urcat pe locul VI al play-out-ului, XII al campionatului, și a devenit ultima echipă salvată direct de la retrogradare.
Cine a retrogradat, care sunt meciurile de baraj
Celelalte meciuri ale ultimei runde a play-out-ului, care s-au disputat la aceeași oră cu duelul din Copou, s-au încheiat cu următoarele rezultate: FC Voluntari – Universitatea Cluj-Napoca 0-1 (0-1), Dinamo București – UTA 2-0 (2-0), FC U Craiova 1948 – FC Hermannstadt 1-3 (0-0), Oțelul Galați – FC Botoșani 2-0 (2-0).
Clasamentul final al play-out-ului este: 1. UTA (37 de puncte); 2. Oțelul (36 p); 3. Hermannstadt (34 p); 4. U Cluj (33 p); 5. Petrolul (29 p); 6. Poli (27 p); 7. Dinamo (25 p); 8. Botoșani (25 p); 9. Voluntari (24 p); 9. 10. FC U (22 p).
În cazul egalității de puncte, primul criteriu de departajare era nerotunjirea punctelor acumulate în sezonul regulat, capitol la care punctau UTA, Oțelul, Hermannstadt, U Cluj și Voluntari. Apoi, a contat numărul de puncte acumulat în prima parte a campionatului, la finele căruia ordinea a fost U Cluj, Hermannstadt, UTA, Petrolul, Oțelul, Poli, FC U, Dinamo, Voluntari, Botoșani.
Au retrogradat în Liga a II-a Voluntari și FC U Craiova.
Partidele de baraj pentru primul eșalon vor fi Dinamo – Miercurea Ciuc și Botoșani – Mioveni, ordinea meciurilor urmând a fi desemnată astăzi, în urma unei trageri la sorți.
Atmosferă de vis în Copou, prime fabuloase
* Spectatorii prezenți duminică la meci au uitat toate supărările produse de Poli în acest sezon, creând o atmosferă superbă și ajutând din plin echipa. Des, din mii de piepturi s-a auzit „Iașul!, Iașul!”, celebrele „valuri” create de fani au fost prezente, iar la final s-au aprins mii de luminițe. După meci, jucătorii au fost aplaudați la scenă deschisă, la fel ca Tony, antrenorul fiind aruncat în câteva rânduri în aer de către jucători.
* Succesul cu Petrolul le va aduce jucătorilor o primă imensă, de 2 000 de euro, aceleași bonusuri fiind plătite începând din momentul în care retrogradarea a rânjit în Copou. În mod normal, primele de victorie la Poli erau de 600 de euro.
* Printre spectatorii prezenți la meci s-au numărat Daniel Zafiris, fost jucător la Poli și Petrolul, Luca Mihai, fotbalistul ieșean accidentat în meciul cu Dinamo, handbalistele de la CSM Iași 2020, care au pierdut ultimul meci al turneului de promovare organizat chiar la Iași (24-26 cu CSM Slatina), dar au urcat în elită.
* Președintele oaspeților, Claudiu Tudor, fost jucător la Poli, a fost primit cu simpatie în Copou.
* Fanii gazdelor au scandat numele Petrolului la final.
Lecția lui Tony
Tony a dat, din nou, o lecție de discurs, lăudându-l chiar pe antrenorul căruia i-a luat locul, Leo Grozavu, cel care dusese echipa spre prăpastie. „Este munca lui Leo Grozavu, a conducerii, a băieților. Eu doar am ajutat puțin, știam că va fi foarte greu, dar am fost foarte încrezător. Vedeta este echipa, orașul. Dedic această salvare ca un titlu lui Leo Grozavu, eu am terminat munca lui” a spus portughezul, care a adăugat: „Cel mai important azi este ce s-a întâmplat între echipă și oraș. Așa ar trebui să fie în fiecare weekend, numai așa ne putem lupta pentru mai mult. Publicul a fost fantastic, de aceea am făcut cel mai bun meci al nostru de când sunt aici. Sunt mândru de oraș, de public, de băieți. Noi suntem o echipă umilă, de muncitori”.
Tony a mai spus că „nu m-a interesat ce s-a întâmplat la celelalte meciuri până în minutul 82-83 când am întrebat cât sunt scorurile, am vrut să ne concentrăm la noi. Am făcut cel mai bun joc de când sunt aici, am fost o adevărată echipă, le-am spus băieților că dacă vor juca uniți, compact, va ieși în evidență calitatea lor”.
Șeful băncii tehnice ieșene a mai spus: „A fost un an foarte greu pentru mine. Am învins un cancer acum trei luni, acum am salvat echipa. Sunt foarte obosit acum. Nu știu ce va fi în viitor, eu sunt la final de contract. Aici m-am simțit ca acasă, toți au fost alături de mine, vom vedea ce va fi”.
Antrenorul oaspeților, Laszlo Balint, a declarat: „Dezamăgirea este foarte mare, aveam alte așteptări. Chiar dacă obiectivul fusese atins, ne doream să avem o altă evoluție, un alt spirit. S-au făcut prea multe greșeli, am rămas cu un gust amar”.
Publicitate și alte recomandări video