FOTBAL Perspective sumbre în Copou, după un sezon de toamnă cenușiu. O altfel de retrospectivă a Politehnicii Iași

sâmbătă, 04 ianuarie 2025, 03:58
7 MIN
 FOTBAL Perspective sumbre în Copou, după un sezon de toamnă cenușiu. O altfel de retrospectivă a Politehnicii Iași

Salvată miraculos de la retrogradare în sezonul trecut, fără baraj, Politehnica Iași nu a dat semne că a înțeles ce i s-a întâmplat în stagiunea precedentă, semnalele de alarmă trase în mod repetat de Ziarul de Iași legate de faptul că lucrurile nu merg pe făgașul normal, nici sportiv, nici financiar, fiind ignorate.
Drept urmare, după un sezon de toamnă slab, Poli a petrecut sărbătorile de iarnă în subsolul clasamentului. Totodată, gruparea din Copou are griji uriașe și la capitolul financiar. În condițiile în care Primăria Iași nu a alocat în 2024 echipei de seniori decât jumătate din banii dați în 2022 și 2023, 1 milion de euro față de 2 milioane de euro, la ora actuală există dificultăți majore de respectare a planului de concordat preventiv intrat în vigoare la 1 decembrie 2024. Acest plan a adus eșalonarea plăților unor datorii de 3 milioane de euro în următorii patru ani pentru clubul care produce direct aproape 3 milioane de euro pe an. Ziarul de Iași vă prezintă în cele ce urmează o retrospectivă a sezonului de toamnă 2024-2025, cu povestea acestuia și mai multe date inedite, precum și o privire asupra viitorului.

Opt etape oscilante cu Tony

Politehnica a început sezonul 2024-2025 cu același antrenor care a fost pe bancă la finalul stagiunii precedente, Anthony „Tony” Da Silva. Sub comanda portughezului, care a gestionat o campanie de transferări modestă în vară, când au fost aduși mulți jucători de rang doi, precum și alții care nu mai jucaseră de mult timp, dar și antrenori secunzi fără calificare, Poli a avut un start oscilant de sezon.

Astfel, s-a trecut din Groapa Marianelor, eșec acasă cu nou-promovata din Buzău, pe Everest, succes în curtea FCSB. Între extremele amintite, Iașul a pierdut la echipe care s-au exprimat modest în start, Sepsi și Farul (constănțenii aveau un singur punct în primele trei runde), a bătut, logic, o trupă, Botoșani, care nu avea busolă și nici antrenor pe bancă, B. Andone fiind suspendat, și a remizat acasă cu Dinamo.

Problemele care mocneau într-un vestiar în care românii nu mai rezonau cu antrenorul au erupt după ce Poli a oferit Rapidului posibilitatea de a bifa primul succes din campionat și a capotat lamentabil la Sibiu, eșecul la scor din Ardeal făcându-l pe portughez să plece.

Start bun al lui Săndoi

Plecarea intempestivă a lui Tony i-a luat prin surprindere pe șefii clubului, care-l asiguraseră pe tehnician de sprijin, chiar dacă echipa ajunsese pe locul XV. Refuzată, pe rând, de Bergodi, Toni Conceicao, Mutu, Paulo Sergio și F. Pîrvu, Poli a bătut palma cu Emil Săndoi, care a plecat neașteptat de bine. Aducând un plus de organizare în jocul boem al Iașului, beneficiind, din plin, și de șansă (Craiova a ratat enorm în Copou, inclusiv un penalty; cu U Cluj, Iași a avut un singur șut pe poartă), olteanul a avut în start o serie de trei meciuri din care a obținut șapte puncte, din deplasare fiind adus punctul de la Arad. Au urmat apoi câte două victorii acasă, tot norocoase (Slobozia a avut gol anulat pentru câțiva centimetri din camera VAR și a ratat și un penalty în ultimul minut de prelungiri, iar succesul cu Oțelul a venit după ce oaspeții, cu Dorinel Munteanu suspendat, s-au trezit în zece în minutul 26) și două eșecuri în deplasare, la CFR și Petrolul. Astfel, finalul turului a găsit Iașul pe un onorant loc VIII, la un singur punct de play-off și cu un avans consistent față de primul loc retrogradant, de șapte puncte, singurul pericol fiind distanța de doar trei puncte față de baraj.

Prăbușirea din retur

Că rezultatele pozitive ale Politehnicii au fost consecința unei conjuncturi favorabile și a unei doze uriașe de noroc, și nu a unui joc consistent s-a simțit din plin în retur. Exprimându-se palid, fără determinare, cu multe erori individuale, Iașul a suferit în startul returului eșecuri neașteptate (acasă, cu o Sepsi venită în Copou fără nouă jucători de bază!, la Buzău, pe terenul ultimei clasate) și două remize logice după aspectul jocurilor, la Botoșani și acasă, cu Farul.

Iar cum ultimele două partide ale lui 2024, pe terenul lui Dinamo și acasă, cu FCSB, nu au adus vreo surpriză, Poli, cu doar două puncte strânse în primele șase runde ale celei de-a doua jumătăți a sezonului regulat, a petrecut sărbătorile de iarnă într-o situație dramatică: pe loc de baraj, cu un avans față de locurile retrogradabile care poate fi pierdut într-un singur meci după înjumătățirea punctelor, înainte de play-out.

Slab s-a mers și în Cupă, unde Poli nu a profitat de culoarul excelent avut în urma norocoasei trageri la sorți. Nefiind în stare să învingă pe UTA sau Hermannstadt acasă, Iași, căruia sorții i-au scos în cale în deplasare și o echipă de Liga a III-a, va da baraj pentru calificarea în sferturi.

Perspective îngrijorătoare

Din nefericire pentru miile de microbiști locali (deși are unul dintre cele mai inconfortabile stadioane din România, Poli ocupă locul XI în clasamentul asistenței pe teren propriu, cu o medie de peste 4 000 de spectatori pe meci), viitorul sună rău pentru Politehnica. Pașii corecți, curățenia de iarnă, care a dus la renunțarea jucătorilor care au dezamăgit, cu Todoroski, Miskovic, Kamberi și Omrani capi de listă, ar trebui să fie urmați de întărirea serioasă a lotului înaintea unui sezon de primăvară în care meciurile vor fi aspre, cu topoarele pe masă. Cum prin conturile clubului fluieră vântul, campania de achiziții nu se anunță a fi deloc spectaculoasă. Astfel, pentru a nu retrograda direct, Iașul are nevoie în primăvară să exploateze la maximum armele principale care contează în modesta Ligă I, determinarea și spiritul de echipă.

Totodată, Politehnica va avea de dus și o cursă la milimetru pentru respectarea planului de concordat preventiv. Dacă va călca strâmb, Iașul va trece în insolvență, anticamera falimentului. Acolo unde s-ar putea ajunge în cazul retrogradării, situație în care veniturile proprii ale clubului se vor prăbuși, numai pierderile din drepturile de televizare fiind mai mari de un milion de euro.

Trăgând linie, 2025 începe cu frisoane în Copou, Poli, care se va reuni luni, urmând a se pregăti în țară până la primul meci oficial al anului, cel cu Rapid, de pe 20 ianuarie.

Fluxul de jucători al verii

SOSIRI

Tailson (FC Santos, Brazilia 2), Atanaskoski (Partizani Tirana, Albania 1), Guilherme Soares (Oliveirense, Portugalia 2), Claudio Silva (Feirense, Portugalia 2), G. Teixeira (Lank, Portugalia 2), J. Fernandez (FC Voluntari), V. Gheorghe (U Cluj), M. Tănasă (FCSB), Miskovic (Banik Ostrava, Cehia 1), Kamberi (Slaven Belupo, Croația 1), Gouet (Yverdon, Elveția 1), D. Popa (FCSB – împrumut), Omrani (Wisla Cracovia, Polonia 2), Umar (Ilves, Finlanda 1).

PLECĂRI

Lung (CS U Craiova), Buș (Corvinul), Bettaieb (U Cluj), Jatoba (Araz Nahcivan, Azerbaidjan 1), R. Ion (Concordia Chiajna), Martac (Chindia Târgoviște), Katanec (Varteks, Croația 3), Kabran (Panargiakos, Grecia 2), Bouhenna, Saghiri, Allanzinho.

S-a renunțat și la Kouadio (Metaloglobus București), Azoiței (Aerostar Bacău), Ciaun (Unirea Alba Iulia), A. Militaru (Unirea Dej), A. Dumitru (ACS Mediaș), Mogoș (Alexandria).

Sunt împrumutați: Ungurenașu, Farcaș, Niamțu, Feșteu (Miroslava), Hrib (CSM Vaslui), Core (Mioveni), Camilo (Sănătatea Cluj), Cotea, Condurache (USV Iași), Olăeru (Bistrița), Istratie (Poli Timișoara).

REZULTATE

REZULTATE TUR

Sepsi – Poli 1-0 (1-0). C. Matei (23).

Poli – FC Botoșani 1-0 (1-0). Bordeianu (7).

Poli – Gloria Buzău 1-2 (1-1). Roman (29) – Matos (45+12, 52).

Farul – Poli 2-0 (2-0). Rivaldinho (34), G. Iancu (45+11).

Poli – Dinamo 2-2 (2-1). Bordeianu (13), Samayoa (45+4) – Selmani (3, pen.), Todoroski (57, autogol).

FCSB – Poli 0-1 (0-1). Bordeianu (27).

Poli – Rapid 1-2 (0-1). Teixeira (78) – Pașcanu (44), R. Pop (53).

Hermannstadt – Poli 6-2 (4-1). Balaure (3, 58), R. Deaconu (9), Ianis Stoica (19), Chițu (42), R. Popescu (78) – Teixeira (45+3), Ștefanovici (82).

Poli – U Craiova 2-0 (1-0). Kamberi (30), Tailson (90+10).

UTA – Poli 0-0.

Poli – U Cluj 1-0 (0-0). G. Soares (50).

CFR Cluj – Poli 2-1 (2-0). M. Kamara (10), L. Munteanu (16) – Bordeianu (88, pen.).

Poli – Slobozia 1-0 (1-0). Gheorghiță (24).

Petrolul – Poli 3-1 (1-1). Grozav (25), Tudorie (53), M. Bratu (88) – Bordeianu (20).

Poli – Oțelul 2-1 (0-1). Tailson (71), Gheorghiță (74) – Teles (2).

REZULTATE RETUR

Poli – Sepsi 1-2 (1-1). Kamberi (12) – Alimi (21), Neskovic (63).

Botoșani – Poli 1-1 (1-0). Chică-Roșă (29) – Gheorghiță (84).

Buzău – Poli 2-0 (1-0). Matos (9, 72, din pen.).

Poli – Farul 2-2 (1-0). Guilherme (28), Roman (79) – Radaslavescu (65), Rivaldinho (69).

Dinamo – Poli 2-0 (0-0). Politic (73), Olsen (90+4).

Poli – FCSB 0-2 (0-1). Olaru (44, 76).

Linii de clasament

TONY: 8 2 1 5 8-15 7p (29,17%)

SĂNDOI: 13 4 3 6 12-17 15p (38,46%).

ACASĂ: 11 5 2 4 14-13 17 p

DEPLASARE: 10 1 2 7 6-19 5p

GOLGETERI

Bordeianu (5, 1 din penalty), Gheorghiță (3), Teixeira (2), Roman (2), Kamberi (2), Tailson (2), Samayoa, Ștefanovici, Soares, Guilherme.

Ultimii din România în deplasare!

* Politehnica se situează pe locul 10 în clasamentul meciurilor disputate pe teren propriu. În ierarhia deplasărilor, Iașul este la pământ, pe ultimul loc!

* La egalitate cu Farul, Iașul are al patrulea cel mai slab atac din Liga I, după Oțelul, Botoșani și Buzău. Și mai slab se stă în defensivă, doar Buzăul fiind mai modest. * Poli a beneficiat de două penaltiuri, doar Botoșani și Ploiești având o singură lovitură de la 11 metri. Pe primul l-a ratat Roman, cu Buzău, acasă, pe celălalt l-a transformat Bordeianu, la CFR.

* Iașul a fost sancționat cu patru lovituri de pedeapsă (locul VI-VIII în ierarhia Ligii I), două fiind transformate, de Dinamo și Buzău, alte două – ratate, de U Craiova și Slobozia, ambele în Copou.

* Bordeianu a încasat șapte cartonașe galbene, doar dinamovistul Selmani, cu opt avertismente, fiind mai indisciplinat. Bordeianu a mai primit alte două „galbene”, necontabilizate ca urmare a faptului că au fost transformate în „roșu”, la Buzău, meci în care și Gheorghiță a provocat același scenariu. Iașul a mai avut un eliminat, Kamberi, care a văzut „roșu” direct la Ploiești.

* Cu 37 de cartonașe galbene și trei roșii, Poli e pe locul V în clasamentul fair-play.

CLASAMENTUL LIGII I

CUPA ROMÂNIEI

Play-off

Concordia Chiajna (L2) – Poli Iași 0-2 (0-1). Bordeianu (12), Teixeira (59).

Grupe

Poli – UTA 1-1 (1-0). Harrison (30) – Fabry (56).

Sănătatea Cluj (L3) – Poli 1-2 (1-0). L. Fofana (36) – Miskovic (47), Umar (52).

Poli – FC Hermannstadt 0-0.

Poli s-a clasat pe locurile 2-3 în Grupa C, după Farul, la egalitate de puncte cu Hermannstadt, și va da un baraj pe 26 februarie pentru stabilirea echipe care va juca în sferturi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii