FOTBAL: Raze de speranțe la Poli. Luna viitoare s-ar putea rezolva problemele presante

joi, 23 mai 2024, 03:00
3 MIN
 FOTBAL: Raze de speranțe la Poli. Luna viitoare s-ar putea rezolva problemele presante

Exagerată pentru mulți, euforia generată de menținerea Politehnicii Iași în Liga I la finalul unui sezon în care erorile comise la toate nivelurile au făcut ca echipa să depindă de alte rezultate pentru a se salva de la retrogradare în ultima etapă a campionatului în care a avut cele mai bune condiții din istorie a trecut. Pentru a nu mai trăi emoțiile din stagiunea recent încheiată, șefii Politehnicii s-au apucat de pregătirea stagiunii 2024-2025.

Din păcate, cheltuielile foarte mari din sezonul trecut și scurtcircuitele pe relația cu Primăria Iași au făcut ca Poli să fie acum, din nou, în buza prăpastiei, cu datorii de aproape 3 milioane de euro.

Retrogradare evitată pe banii lui Șfaițer

Jumătate din sumă este către bugetul de stat, un milion de euro către jucători, angajați (sunt două salarii restante, precum și prime neachitate) și terți, iar 500.000 de euro către președintele Consiliului Director, Cornel Șfaițer. Practic, clubul a dus campania de evitare a retrogradării pe banii lui Șfaițer, care mai împrumutase în trecut Politehnica cu sume care, cumulat, au depășit milionul de euro, sau o sponsorizase cu câteva sute de mii de euro.

Președintele Consiliului Director, Cornel Șfaițer

S-a ajuns în acest punct critic și deoarece Primăria Iași, care a alocat în fiecare dintre ultimii doi ani, 2 milioane de euro clubului din Copou, nu a dat în 2024 vreun cent echipei de seniori, singurii bani plecați către Poli dinspre Palatul Roznovanu fiind pentru Centrul de Copii și Juniori. Asta în timp ce o mulțime de grupări anonime din Iași au primit bani de la municipalitate.

Scurtcircuitul cu Primăria poate fi reparat la începutul lunii viitoare

Conform oficialilor Primăriei, problemele au fost generate de faptul că Politehnica nu a mai putut fi finanțată în acest an pe baza Legii Legii 69/2000 (Legea educației fizice și sportului), cum s-a întâmplat anii trecuți. Nereușind să primească o felie din tortul preparat pe baza legii amintite, din care s-au înfruptat, de pildă, echipele de rugby și baschet masculin ale Politehnicii sau organizatorii Raliului Iașului, și nici din cel pus pe masa echipei de handbal feminin CSM Iași 2020, Poli încearcă acum să absoarbă bani publici pe baza Legii 350/2005 (Legea privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general).

Politehnica a depus o cerere de finanțare pe direcția amintită, iar dacă aceasta va fi aprobată clubul ar putea plăti o parte din datoriile presante și ar ieși astfel din încercuire. Situația va fi clarificată la începutul lunii viitoare, oficialii grupării ieșene fiind optimiști că lucrurile se vor rezolva. Apoi, liniștea clubului în sezonul viitor va depinde de modul în care vor putea fi stinse toate datoriile, precum și de echilibrarea balanței de venituri și cheltuieli pentru campionatul următor.

Buget anual de 4,5 milioane euro

La ora actuală, Politehnica este sigură sută la sută de încasarea a circa 1,2 milioane euro din drepturile de televizare și prognozează venituri de aproape 1 milion de euro din sponsorizări, publicitate, vânzări de bilete și abonamente. Bugetul clubului ieșean într-un sezon este de aproximativ 4,5 milioane euro. Dacă municipalitatea va păstra cota de 2 milioane de euro pe care a alocat-o fotbalului în ultimii ani, iar Poli ar face puține economii, gruparea din Copou ar putea să nu mai crească nivelul datoriilor în viitorul sezon.

Astfel, singura problemă, majoră, de rezolvat, va rămâne stingerea restanțelor actuale.

Etichete: bani, club, Iasi, poli, probleme

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii