Arbitri: Iulian Călin; Gabriel Stroe, Vlad Bârleanu.
1-0, min. 49: Hlistei, nemarcat, dintr-o foarfecă laterală, de la circa 10 metri, după o centrare a lui Harrison, lăsat liber în dreapta.
Epigonii lui Dinu, Lucescu şi Dudu Georgescu, ai lui Lupescu, Lupu şi Răducioiu au venit sâmbătă în Copou să-şi joace una dintre ultimele cărţi de a intra în cursa pentru un obiectiv, calificarea în play-off-ul Ligii a II, ţintă care îi întoarce în morminte pe Angelo Niculescu, Dumitru Nicolae Nicuşor, Nelu şi Lică Nunweiller ori Dumitrache. Misiunea se anunţa imposibilă pentru o “haită” sfâşiată de probleme financiare, căruia mulţi îi cântă prohodul. Asta pentru că Politehnica, gruparea cu cel mai mare buget din Liga a II-a (2 milioane de euro numai de la bugetul local, aproape dublu faţă de Galaţi, de circa trei ori mai mult decât la Slobozia, de mai bine de patru ori peste Dej) şi cu cel mai valoros lot din eşalonul doi, afirmaţie susţinută încă din start de sezon de cotele jucătorilor de pe transfermarkt, reprezintă acum un club mult mai puternic decât Dinamo, Iaşul fiind unanim privit ca principalul favorit la promovare.
Prima repriză nu a confirmat aşteptările, echilibrul fiind nota dominantă a unui joc în care s-a pus doar osul, nu şi mintea. Drept urmare, cei circa 5.000 de spectatori care au urcat Copoul (plătitori, conform organizatorilor, nici 3.500), în ciuda unui frig destul de aspru, nouă dovadă că ieşenii rezonează cu “sportul-rege”, au văzut mai mult “materiale” decât fotbal. Sugestiv este faptul că la finalul actului întâi cifrele au fost mici nu numai la capitolul calitate a jocului, ci şi la statistică: 1-1 la faze de poartă importante, nu ocazii (min. 33 – “cap” Plămadă pe lângă poartă, de la 6 metri; min. 43 – Jankov respinge de sub bară după un corner bătut şiret de Bani), 3-0 la şuturi în afara porţii, 0-2 la şuturi pe poartă.
Gazdele au gestionat mai bine pauza, iureşul din startul reprizei secunde aducând şi golul spectaculos marcat de Hlistei. După 1-0 fotbalul a dispărut total! Iaşul a jucat la rezultat, apelând, în special pe final, la toate mijloacele pentru fragmentarea jocului, inclusiv la cele mai puţin ortodoxe, în timp ce dinamoviştii, care au reuşit abia în minutul 78 să mişte statistica (nu la şuturi, ci la cornere!) şi-au demonstrat din plin limitele. Şi chiar dacă prelungirile au fost ale “câinilor”, Brînză având câteva ieşiri bune, Poli, care a câştigat la şuturi pe poartă (3-1), dar a pierdut la cornere (2-3), s-a impus după un act în care determinarea şi pragmatismul au domnit în faţa spectacolului. Mai trebuie precizat doar că înşelătorul raport al şuturilor în afara porţii din repriza secundă, 0-0, nu are legătură cu eficienţa, ci trebuie coroborat cu acelaşi scor înregistrat în dreptul ocaziilor importante…
Astfel, Poli continuă marşul spre fruntea clasamentului, acolo unde îi este locul ţinând cont de contextul existent, iar Dinamo a confirmat că numai blazonul şi suporterii nu pot ţine o echipă de fotbal.
Spectacol dorit pe teren a fost prezent în peluze
Lovitura de start a partidei a fost dată de luptătorul de K1 Ştefan Lătescu. ^ Poli a cerut penalty în minutul 19, când Patriche a lovit mingea cu mâna în careu. Oaspeţii susţin că faza a fost precedată de un ofsaid la Harrison. ^ În minutul 65, Vaşvari a căzut spectaculos după ce Buhăescu l-a luat de umeri. Spiritele s-au încins, iar Călin a acordat mai multe galbene dinamoviştilor, antrenorului Burcă, lui Buhăescu şi rezervei Tomozei. Totodată, “secundul” lui Grozavu, Mugurel Cornăţeanu, care primise “galben” în minutul 38, a fost eliminat.
Cele două galerii au făcut spectacol în peluze. Poli a doborât recordul de fani din acest sezon, în timp ce “câinii” au avut alături circa 500 de fani, unii venţi chiar de la Oradea! La final, ambele galerii au scandat intens numele echipelor favorite.
Spectatorii au taxat faptul că de la staţia de amplificare a stadionului s-a ajunţat că Tomczyk a intrat de două ori, Marchioni a luat galben deşi nu intrase pe teren, că pe Amzăr îl cheamă Amazar ori că Larrucea se pronunţă altfel decât rostesc comentatorii TV.
Rezerve neutilizate la gazde au fost Kouadio, Ciaun, Fosu-Mensah, Fr. Cristea şi Bujor.
Jankov a fost înlocuit ca urmare a unei accidentări, portarul Iaşului mergând la spital după meci.
Declaraţiile tehnicienilor
Leo Grozavu: “A fost o partidă intensă, cu de toate, la nivelul primei ligi ca ambianţă. O partidă de luptă, în care am avut o atitudine bună. Am meritat victoria, cu o echipă puternică, care nu cred că a avut şut pe poartă. Hlistei a avut o execuţie mai frumoasă decât a lui Richarlison, de la Mondiale. Le-am cerut jucătorilor să tragem la poartă, să avem o atitudine la limita fair-play-ului, să punem presiune pe portarul lor under 19, să intrăm în el, să-l speriem. Arbitrul a avut clemenţă faţă de Dinamo. Alte echipe nu trebuie să fie supărate că avem buget peste ele, e normal să avem buget de play-off, suntem Iaşul. Pe Telcean l-am titularizat în faţa lui Marchioni pentru că mi-am dorit cât mai mulţi români. Sunt naşul lui Dinamo, i-am bătut de multe ori”.
Ovidiu Burcă: “Leo a făcut o echipă agresivă. Sunt supărat nu că am pierdut, ci pentru că n-am fost agresivi în apărare şi am fost lipsiţi de personalitate şi luciditate în atac. Nu trebuia să arătăm aşa! Rezultatul a fost închis de execuţia lui Hlistei. Am mers pe sârmă de când am venit aici. Poate echipa noastră făcea faţă presiunii dacă aveam bugetul şi lotul Iaşului. Nu poţi să construieşti durabil în două luni ce au distrus alţii în ani. Ne vom bate însă până la ultima etapă. La Mondiale vezi 10-15 minute de prelungire. Acum, când au fost mingi în tribună, jucători pe jos, s-au acordat cinci minute, din care s-au jucat două. Cum poate creşte fotbalul românesc? Ne-au lipsit şi Iglesias, Dujmovic, Borduşanu, ceea ce contează mult pentru noi. Dinamo e o poveste frumoasă, care va vinde toate biletele când va juca în Liga I şi va avea stadion nou. Atunci, Dinamo va valora 50 milioane euro, nu 2 ca acum, aşa că acum e momentul să se investească aici”.
Vineri şi sâmbătă, în etapa a XV-a a eşalonului secund, s-au mai înregistrat rezultatele: Buzău – Chiajna 0-1 (0-1), Baia Mare – Viitorul Pandurii 1-2 (0-1), Metaloglobus – Progresul 3-0 (3-0), Slatina – Poli Timişoara 0-0, Dumbrăviţa – Unirea Constanţa 2-0 (1-0), Slobozia – Dej 1-1 (0-1). Ieri s-au jucat Ripensia – Oţelul (0-1) şi Steaua – Braşov (0--1) iar azi, de la ora 20:00, este programată confruntarea dintre Ciuc şi Şelimbăr. Pe podium sunt Steaua (32 de puncte, 14 jocuri), Slobozia (29) şi Iaşi (28). Tot 28 de puncte are și Oțelul, dar golaveraj mai slab..