
FOTBAL Un play-out nebun! De câte puncte are nevoie ACSM Politehnica pentru a se salva direct de la retrogradare?

Prima etapă a fazei a doua a Ligii I de fotbal a ajuns la final luni seară, când campionatul s-a întrerupt pentru o săptămână, din cauza acțiunilor echipelor naționale.
După primele runde din play-off și play-out, ultima fiind condimentată și de surprize uriașe, clasamentele celor două grupe valorice arată astfel:
Play-off
- CFR Cluj (30 puncte). 2. Universitatea Craiova (29). 3. FCSB (29). 4. Dinamo București (26). 5. Universitatea Cluj (26). 6. Rapid București (24).
Play-out
- FC Hermannstadt (22 puncte). 2. Sepsi Sfântu Gheorghe (21). 3. UTA (20). 4. Petrolul Ploiești (20). 5. FC Botoșani (19). 6. Farul Constanța (19). 7. ACSM Politehnica Iași (17). 8. Oțelul Galați (16). 9. Unirea Slobozia (14). 10. Gloria Buzău (13).
Dinamo, Sepsi, Hermannstadt, Farul, Poli și Botoșani au beneficiat de rotunjirea numărului de puncte.
Opt meciuri cu topoarele pe masă
ACSM Politehnica, echipă care a remizat alb sâmbătă, în deplasare, cu Farul, mai are de disputat opt meciuri în play-out, patru acasă, patru în deplasare. Iată programul: Poli – UTA, Oțelul – Poli, Buzău – Poli, Poli – Botoșani, Slobozia – Poli, Poli – Sepsi, Hermannstadt – Poli, Poli – Petrolul.
La prima vedere, ținând cont de ierarhia de la finalul sezonului regulat, în care echipele din Sfântu Gheorghe, Sibiu și Ploiești, cu care Iașul se va întâlni în ultimele trei runde, păreau ceva mai liniștite, decisive erau următoarele cinci runde. Când Iașul se va confrunta cu UTA, Oțelul, Buzău, Botoșani și Slobozia. Toate sunt fie echipe care pot fi ajunse sau depășite într-un singur meci (UTA și Botoșani), fie grupări aflate în ierarhia la zi sub trupa antrenată de Vasile Miriuță.
Cum însă prima rundă a adus câteva surprize, toate nefavorabile Iașului (Petrolul a pierdut acasă cu Botoșani, Hermannstadt nu a bătut acasă pe Slobozia, iar Buzău a câștigat aseară la Sepsi), iar distanțele sunt extrem de mici, calculele pot fi bulversate oricând.
Anul trecut ne-am salvat cu 27 de puncte
Astfel, până când matematica va închide sezonul, orice va fi posibil într-un play-out care a început nebunesc!
Până atunci, următoarele cinci runde, programate începând de vinerea viitoare și până în jurul datei de 26 aprilie, care erau privite a fi decisive, nu vor da, foarte probabil, un răspuns dacă ACSM Politehnica va fi aproape de menținerea în elită. Foarte probabil, se va juca până spre final, scenariile legate de numărul de puncte necesar atingerii obiectivului fiind extrem de variate. Reamintim, anul trecut, Poli s-a clasat pe locul VI în play-out, XII în campionat, cu 27 de puncte, și s-a salvat direct de la retrogradare.
Cum niciun sezon nu seamănă cu altul, până în jurul zilei de 17 mai, când e programată ultima etapă a stagiunii în curs și se va afla dacă Iașul va zâmbi, cu viza de Liga I pentru sezonul 2025-2026 în buzunar, microbiștilor nu le rămâne decât plăcerea de a jongla cu diferite calcule. Mai trebuie precizat și că până la salvarea directă, securizarea barajului, care va fi dat de ocupantele locurilor VI și VII din play-out, rămâne o țintă importantă. Asta mai ales că, exceptând Buzău, echipele de sub Poli pot egala sau depăși Iașul într-o singură rundă. Iar după cum a jucat Gloria aseară, nici ea nu a aruncat prosopul.
Ce se întâmplă la egalitate de puncte?
Reamintim, la finalul sezonului, în cazul în care două sau mai multe echipe sunt la egalitate de puncte, pentru departajare se iau în considerare următoarele criterii:
- rotunjirea de puncte: sunt avantajate echipele care nu au beneficiat de această facilitate;
- numărul de puncte acumulat în sezonul regulat;
- rezultatele directe din play-off/play-out;
- golaverajul din meciurile directe din play-off/play-out;
- numărul mai mare de goluri marcate în meciurile directe din play-off/play-out;
- golaverajul în toate meciurile din campionat;
- numărul mai mare de goluri marcate în toate meciurile din campionat.
În cazul în care nu se poate ajunge la vreo departajare, se joacă meciuri de baraj.
La egalitate de puncte, Iașul stă mai bine doar în duelurile directe cu două echipe
Trăgând linie, indiferent de ce se va întâmpla în play-out, Iașul va fi avantajată la egalitate de puncte doar în duelurile cu Slobozia și Buzău și va pierde, la egalitate, cu Sepsi, Hermannstadt, Petrolul, UTA și Farul.
În ceea ce privește duelul direct cu Botoșani, în condițiile în care ambele echipe au beneficiat de rotunjire și au avut același număr de puncte la finalul sezonului regulat, capital va fi rezultatul din duelul din play-out, din Copou. Dacă rezultatul partidei va fi egal, se va coborî la următoarele criterii amintite.
Precizăm că FC Botoșani a încheiat sezonul regulat cu golaveraj minus 11, iar Iașul cu minus 17.
Publicitate și alte recomandări video