FOTO: 11 dintre cei 17 prefecţi ai Iașului de după ’90 și-au dat întâlnire la Casa Pătrată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

FOTO: 11 dintre cei 17 prefecţi ai Iașului de după ’90 și-au dat întâlnire la Casa Pătrată

GALERIE
prefecti iasi (1)prefecti iasi (2)prefecti iasi (3)
 • prefecti iasi (1)
 • prefecti iasi (2)
 • prefecti iasi (3)
- +

Marian Şerbescu a organizat prima întâlnire de „absolvire“ a celor care au ocupat din anii ’90 încoace funcţia deţinută de el acum.

Zece dintre foştii prefecţi ai judeţului Iaşi au venit ieri la Casa Pătrată, unde s-au întâlnit cu actualul reprezentant al Guvernului, Marian Şerbescu, şi cu subprefectul Valentina Iosub.

Întâlnirea a avut loc într-o zi a porţilor deschise - neoficială încă, pentru că proiectul de lege care o reglementează mai are de obţinut acordul Camerei Deputaţilor - însă, dintre cei 16 foşti prefecţi, au fost prezenţi Lucian Flaişer (6 septembrie - 9 decembrie 1996), Neculai Apostol (22 august 2002 - 17 iulie 2003), Spiridon Creţu (18 martie 2004 - 6 ianuarie 2005), Nicuşor Păduraru (20 septembrie 2006 - 21 februarie 2008), Marius Bodea (21 februarie 2008 - 23 ianuarie 2009), Victorel Lupu (23 ianuarie - 1 octombrie 2009), Dragomir Tomaşeschi (2 octombrie 2009 - 10 mai 2012), Marian Bosianu (12 mai - 20 iunie 2012), Romeo Olteanu (20 iunie 2012 - 20 august 2014) şi Marian Grigoraş (18 februarie 2016 - 3 aprilie 2017).

A lipsit primul prefect din perioada postdecembristă, Dan Gâlea (26 iulie 1990 - 6 septembrie 1996), în memoria căruia cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere. Din diverse motive, nu au putut să vină Florin Vitan (28 decembrie 1996 - 11 ianuarie 2001), Corneliu Rusu Banu (11 ianuarie 2001 - 22 august 2002), Ioan Avarvarei (17 iulie 2003 - 18 martie 2004), Radu Prisăcaru (7 ianuarie 2005 - 6 septembrie 2006) şi Dan Cârlan (1 septembrie 2014 - 4 ianuarie 2016).

Istoricul Florin Cîntic le-a prezentat atât invitaţilor, cât şi angajaţilor Prefecturii - care au lucrat sub conducerea foştilor prefecţi - povestea de aproape 300 de ani a acestei funcţii, înfiinţată de Constantin Mavrocordat în 1742 sub denumirea de ispravnic, înlocuită vremelnic de comunişti şi reînfiinţată în 1990.

Lucian Flaişer a rememorat intrarea sa în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, pe 17 ianuarie 1990, cum a devenit „mâna dreaptă a domnului Dan Gâlea“, cum „l-am luat pe Răţoi de la Tg. Frumos şi l-am dus la Paşcani“ şi cum a devenit subprefect după primele alegeri, din 20 mai 1990, funcţie ocupată până în 1992.

Neculai Apostol a amintit de controversata privatizare a Terom-ului către sirienii care „făceau parte din al Qaeda“, iar Spiridon Creţu şi-a amintit de momentul în care Ion Solcanu l-a chemat să fie prefect în 2004, an în care în judeţ s-au derulat 40 de proiecte SAPARD.

„Prefectul este un fel de câine care se vrea foarte rău, dar care are lanţul foarte scurt“, a fost descrierea lui Nicuşor Păduraru a funcţiei pe care a deţinut-o. El a explicat că depinde cât de diplomat e şi cât de bine gestionează relaţia cu autorităţile locale - care trebuie să fie una echilibrată, dar apropiată de toţi ceilalţi.

Marius Bodea şi Victorel Lupu au rememorat pe scurt experienţa lor, dar Dragomir Tomaşeschi a fost cel care a stârnit râsete de mai multe ori. El a amintit că a fost numit prefect „interimar“, dar că a avut unul dintre cele mai lungi mandate şi că presa l-a numit „prefectul stripper“ - din cauza unor poze de la o petrecere cu mai mulţi colegi de breaslă.

„Am văzut pozele, arătai bine!“, l-a complimentat Romeo Olteanu.

Marian Bosianu a amintit apoi că „a rezistat“ în funcţie doar ceva mai mult de o lună, fiind detaşat de la Finanţe după ce Guvernul Ungureanu a căzut în urma unei moţiuni de cenzură.

Romeo Olteanu a vorbit foarte puţin, vizibil emoţionat, iar Marian Grigoraş a încheiat seria amintirilor, spunând că ale sale nu pot fi spuse în totalitate, pentru că mandatul său s-a încheiat de prea puţin timp.

La finalul întâlnirii, prefectul Marian Şerbescu - aflat în funcţie de exact un an - le-a promis că se vor întâlni şi la anul, chiar dacă a admis că există posibilitatea ca şi el să fie atunci „fost prefect“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.