Cu toate că rata de colectare în România rămâne pe penultima poziţie în clasamentul Uniunii Europene, de la an la an, ieşenii conştientizează tot mai mult importanţa aruncării deşeurilor selectiv.
FOTO: imagini din activitatea salariaților Salubris
Aşadar, separarea gunoaielor poate duce la un grad mai mare de reciclare, ceea ce înseamnă o poluare mai mică a mediului încunjurător, contribuie la păstrarea apelor curate şi se poate reduce consumul de energie. Numărul de deşeuri trimise către fabricile de reciclare se măreşte în Iaşi.

Care este procesul de colectare de către lucrătorii Salubris?
„Ziarul de Iaşi” a mers în două dintre comunele din judeţul Iaşi pe urmele maşinilor de gunoi pentru a vedea cum aruncă ieşenii gunoiul separat. În comuna Ciurea, marţi a fost ziua în care maşina de gunoi a ridicat de la porţile ieşenilor deşeurile din sticlă. Cu un traseu stabilit de la început, câte trei angajaţi merg cu maşina de gunoi pentru a lua deşeurile scoase în faţa porţilor. „Lucrătorii au traseul prestabilit. L-au făcut în primele dăţi cu un reprezentat al Primăriei, după care au pus nişte puncte de GPS”, spune Radu Cârstea, specialist Tehnic-Responsabil monitorizare Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi (ADIS). Drumurile înguste, neasfaltate sau cu gropi fac şi mai dificilă munca angajaţilor. Maşina de gunoi având gabarit mare, şoferilor le este greu să circule pe unele dintre drumurile comunale. Pe străzile înguste sunt nevoiţi să meargă cu spatele, pe altele nici nu au loc din cauza maşinilor parcate, ceilalţi doi angajaţi fiind nevoiţi să coboare de pe maşină şi să meargă pe jos pentru a lua gunoaiele de la porţi. „Au sau nu de luat deşeurile de la case, ei trebuie să-şi facă tot traseul”, adaugă Radu Cârstea. Puse în containere sau în pungi şi saci, deşeurile din sticlă se zăresc ici-colo în faţa porţilor, pe semne că unii dintre ieşeni respectă selectarea corespunzătoare a deşeurilor şi alţii, ori aruncă în acelaşi loc toate deşeurile, ori nu au adunat sticle de la ultima ridicare.

În Comuna Valea Lupului, în aceeaşi zi, ridicarea de deşeuri din carton şi plastic s-a făcut la porţile locuitorilor. Fiind vorba despre cele mai folosite deşeuri în produse, acestea se văd aproape la orice poartă. Unii scot doar un sac de gunoi, alţii au tomberoane pline pentru a fi ridicate. Containerele mai goale sunt ridicate şi răsturnate direct de către lucrători, iar cele pline, fiind şi mai grele se pun pe liftul maşinii.

În minicipiul Iaşi, colectarea de la punctele gospodăreşti se face dis de dimineaţă, când angajaţii Salubris încep programul de la orele 5:00 –6:00. Containerele sunt scoase şi ridicate cu ajutorul liftului pentru a putea fi răsturnate. La fel ca în zonele periurbane, angajaţii au traseul stabilit, iar tot procesul de colectare durează câteva minute. Din statisticile realizate de Salubris şi ADIS în anul 2022, reiese faptul că deşeurile din carton sunt cele mai colectate şi mai valorificate: 2907 de tone. De asemenea, colectarea PET-urilor a început să fie conştientizată de ieşeni: peste 1000 de tone au putut fi valorificate.

Pentru jumătatea viitoare a anului, ADIS Iaşi a făcut deja noile calendare cu programul de colectare. Autocolantele sunt lipite pe tomberoane, uşi sau puse în cutiile poştale. Ele se distribuie tot cu ajutorul angajaţilor, în ziua de colectare de deşeu menajer. „Sticla ar veni colectată o dată la patru săptămâni, pentru că maşinile sunt programate săptămânal. Dacă luna are cinci săptămâni şi merge o singură dată pe săptămână, atunci se dă peste cap tot programul. Ca să fie un ciclu, colectarea se face odată la patru săptămâni”, adaugă Radu Cârstea. În total 14.674 de tone, atât din municipiu, cât şi din zonele periurbane ale Iaşului au putut fi valorificate, dintre care 8.141 au ajuns la fabricile de reciclare, iar 6.533 s-au valorificat energetic.

Colectarea din poartă în poartă îi motivează pe ieşeni să adune gunoaiele selectiv
Începând cu programul pilot de colectare selectivă din poartă în poartă, gradul de reciclare a crescut considerabil din 2019 până în prezent. O statistică făcută de ADIS arată că, pe parcursul a trei ani, colectarea din poartă în poartă a crescut cu aproximativ 10000 de tone din septembrie 2019 până în aceeaşi luna, 2022. Aceeaşi statistică a fost făcută şi pentru colectarea sticlei de ambalaj, cantitatea de colectare crescând cu 866 de tone în ultimii trei ani.

ADIS Iaşi îşi propune pe viitor modernizarea Sistemului de managment integrat al deşeurilor (S.M.I.D.) din Iaşi. Printre principalele obiective se numără creşterea gradului de colectare seperată a deşeurilor reciclabile, extinderea la nivelul întregului judeţ a colectării separate a biodeşeurilor verzi în parcuri şi grădini şi pieţe şi a deşeurilor biodegradabile în mediul urban şi optimizarea şi/sau reabilitarea staţiilor de transfer existente.
