anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

FOTO: 554 de vieţi salvate în Moldova de caravana IRO Iaşi. Sunt femei ce nu aveau nicio şansă

GALERIE
IRO2IRO1IRO3IRO4
 • IRO2
 • IRO1
 • IRO3
 • IRO4
- +

Acesta este numărul pacientelor cu risc maxim de cancer de col uterin depistate în patru judeţe ale Moldovei. Multe dintre acestea provin din familii defavorizate, nu au serviciu şi locuiesc în sate isolate.

 

Peste 500 de vieţi salvate prin programul regional de screening pentru cancerul de col uterin în zonele izolate ale regiunii de nord-est a ţării. Este vorba despre caravana mobilă compusă din două maşini-unităţi aflate în dotarea Institutului de Oncologie de la Iaşi printr-un program finanţat de Banca Mondială. Cele două unităţi mobile au intrat în funcţiune din noiembrie anul trecut, iar până acum, de testare au beneficiat 3.511 paciente din mai multe judeţe ale Moldovei. „Încercăm să ajungem acolo unde nu a ajuns până acum nici asfaltul, nici apa potabilă, şi unde căldura e din lemne şi în secolul 21“, a subliniat dr. Laurenţiu Bontaş, medic specialist în ginecologie şi obstetrică la IRO Iaşi. Au fost vizate pacientele care nu au acces la o clinică de ginecologie sau la un medic de familie care poate să le asigure un test screening pentru cancerul de col uterin. „Am să dau numai câteva exemple unde a fost caravana şi a fost depistată această boală, e drept în faze incipiente.

La Iaşi, e vorba de Mogoşeşti, de comuna Al.I. Cuza, la Neamţ de Barticeşti, Bahna, Dulceşti, Piprig sau Poiana Teiului. La Suceava de Ostra, Stulpicani, Vicovu de Jos sau Vatra Moldoviţei. Şi sunt doar puţine dintre locurile unde am mers“, a adăugat dr. Bontaş. Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 64 de ani pe o perioadă de cinci ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş - Papanicolau. După un an de screening în judeţele Moldovei, rezultatul , spun specialiştii, este unul îngrijorător.

„554, un număr foarte mare din păcate. Aceste persoane depistate prezintă cel mai mare risc de cancer de col uterin“, a adăugat Laurenţiu Bontaş. Dintre pacientele care prezentau risc pentru această boală, forţe multe sunt cazuri sociale, cu două-trei clase primare absolvite, 90% fără ocupaţie, vârsta lor fiind cuprinsă între 35 şi 45 de an. În plus, neavând asigurare medicală vor trebui să-şi plătească singure tratamentul indicat de specialişti pentru a stopa evoluţia bolii. Multe dintre femeile găsite pozitive în urma testării sunt mame cu mulţi copii şi nu au beneficiat de o asistenţă medicală regulată şi nici măcar de o prezenţă constantă la ginecolog pe timpul sarcinii. „Nu au fost monitorizate în timpul sarcinii, astfel încât, în primul trimestru de sarcină, să se recolteze testul HPV“, a adăugat Laurenţiu Bontaş. Pentru cele 554 de femei depistate cu risc de cancer de col uterin, caravana mobilă de la IRO Iaşi a fost un colac de salvare.

„E drept că la cele 554 de cazuri au fost depistate leziuni premergătoare cancerului. În acest stadiu, sunt curabile. Deci, da, este vorba de 554 de vieţi salvate. Ceea ce trebuie să se înţeleagă însă este faptul că screeningul de cancer de col uterin este singura armă pentru a scădea mortalitatea prin acest tip de cancer“, a adăugat Lauretiu Bontaş, coordonatorul caravanei. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual.

Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, două dintre ele - 16 şi 18 - fiind responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial. În fie­care an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, ceea ce înseamnă 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în UE. În plus, peste 1.900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu această maladie. Prima ţară din lume care prin screening a reuşit eradicarea acestei boli este Australia. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.