anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

FOTO: “Pe izlaz, nu printre case”. Noul traseu A8 nemulţumeşte trei primari

GALERIE
autostrada Unirii1
 • autostrada Unirii1
- +

Traversarea unor zone rezidenţiale din comune apropiate Iaşului a creat controverse. Primarii din Rediu, Leţcani şi Golăieşti vor lămuriri de la proiectant şi de la autorităţile judeţene şi naţionale. Nemulţumirile lor se leagă de faptul că, faţă de variantele anterioare, cea făcută publică ieri trece prin zone de case. Amănunte şi declaraţii ale acestora, în rândurile de mai jos.

 

Noul traseu al autostrăzii Iaşului propus de proiectant stârneşte unele controverse în spaţiul public. Principala problemă vizează trecerea autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ prin zone rezidenţiale de pe raza comunelor Golăieşti, Rediu şi Leţcani. „Ziarul de Iaşi” i-a contactat ieri pe primarii acestor localităţi: toţi vor cere clarificări.

Dezbaterea pe traseu are loc în această perioadă, în condiţiile în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încă nu şi-a dat avizul. Consitrans a analizat cinci variante de traseu şi, în final, a propus o rută de 92 km cu opt noduri rutiere. „Ziarul de Iaşi” a prezentat ieri, în detaliu, traseul propus de către proiectant.

La Rediu se convoacă şedinţă de CL, iar Alexe anunţă dezbatere cu Consitrans

Noul traseu A8 propus de Consitrans afectează, în principal, trei zone rezidenţiale din localităţile Cilibiu (Golăieşti), Breazu (Rediu) şi Bogonos (Leţcani). Primarul Costel Manoliu (Golăieşti) ne-a declarat ieri că nu ştia de varianta de traseu propusă în final de proiectant. „La ultima întâlnire, s-a stabilit un traseu pe izlaz, între Cilibiu şi Cotu lui Ivan, tocmai că erau afectate case din Cilibiu. Trebuie să analizez, să văd exact traseul, voi cere clarificări.

Traseul la nord de Cilibiu, pe izlaz, ştiu că implică şi costuri mai mici”, a declarat Costel Manoliu. În Rediu, traseul autostrăzii trece prin zona rezidenţială aflată la Sud de Pădurea Mârzeşti. Primarul Ciprian Grosu nu a putut fi contactat ieri, dar acesta a avut o reacţie pe Facebook. „Voi convoca zilele următoare Consiliul Local şi, împreună, vom solicita informaţii suplimentare de la Consiliul Judeţean şi CNAIR cu privire la propunerea lansată în spaţiul public şi, totodată, vom transmite un punct de vedere cu privire la impactul social al variantei promovate, factor care ar trebui să fie deciziv în a schimba abordarea asupra variantei finale a traseului autostrăzii care, să sperăm, va străbate comuna noastră”, a spus primarul din Rediu. În Leţcani, zona rezidenţială afectată este Bogonos, în apropiere de parcul industrial care este amenajat de către Consiliul Judeţean.

„Nu ştiam că trece prin zona de case de la Bogonos, era alt traseu iniţial. Vom analiza şi vom cere clarificări”, a spus Stelian Turcu, primarul din Leţcani. Interpelat pe această temă, în contextul unor nemulţumiri exprimate şi de către cetăţeni afectaţi din zonele enumerate, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, ne-a declarat ieri că va fi convocată o întâlnire pe temă la sediul instituţiei.

Au fost analizate cinci variante

„Riscul ca traseul propus să afecteze anumite construcţii existente este unul prezent încă de la începutul prestării serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate. În paranteză fie spus, şi dacă s-ar păstra traseul din 2011 ar exista acest risc. Am stabilit cu domnul Hanganu, preşedintele Consitrans, cu care m-am văzut luni la Bucureşti, ca în perioada următoare să organizăm o dezbatere asupra rezultatelor multicriteriale depuse la CNAIR”, a comentat şeful CJ Iaşi Costel Alexe.

Consitrans a analizat cinci variante de traseu pentru tronsonul Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ şi, în final, a propus o rută ce nu afectează arii protejate, dar implică traversarea unor localităţi. CNAIR nu a avizat încă un astfel de traseu, fiind solicitat şi un punct de vedere de la Jaspers, consultantul Comisiei Europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X