FOTO: “Pe izlaz, nu printre case”. Noul traseu A8 nemulţumeşte trei primari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

FOTO: “Pe izlaz, nu printre case”. Noul traseu A8 nemulţumeşte trei primari

GALERIE
autostrada Unirii1
  • autostrada Unirii1
- +

Traversarea unor zone rezidenţiale din comune apropiate Iaşului a creat controverse. Primarii din Rediu, Leţcani şi Golăieşti vor lămuriri de la proiectant şi de la autorităţile judeţene şi naţionale. Nemulţumirile lor se leagă de faptul că, faţă de variantele anterioare, cea făcută publică ieri trece prin zone de case. Amănunte şi declaraţii ale acestora, în rândurile de mai jos.

 

Noul traseu al autostrăzii Iaşului propus de proiectant stârneşte unele controverse în spaţiul public. Principala problemă vizează trecerea autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ prin zone rezidenţiale de pe raza comunelor Golăieşti, Rediu şi Leţcani. „Ziarul de Iaşi” i-a contactat ieri pe primarii acestor localităţi: toţi vor cere clarificări.

Dezbaterea pe traseu are loc în această perioadă, în condiţiile în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încă nu şi-a dat avizul. Consitrans a analizat cinci variante de traseu şi, în final, a propus o rută de 92 km cu opt noduri rutiere. „Ziarul de Iaşi” a prezentat ieri, în detaliu, traseul propus de către proiectant.

La Rediu se convoacă şedinţă de CL, iar Alexe anunţă dezbatere cu Consitrans

Noul traseu A8 propus de Consitrans afectează, în principal, trei zone rezidenţiale din localităţile Cilibiu (Golăieşti), Breazu (Rediu) şi Bogonos (Leţcani). Primarul Costel Manoliu (Golăieşti) ne-a declarat ieri că nu ştia de varianta de traseu propusă în final de proiectant. „La ultima întâlnire, s-a stabilit un traseu pe izlaz, între Cilibiu şi Cotu lui Ivan, tocmai că erau afectate case din Cilibiu. Trebuie să analizez, să văd exact traseul, voi cere clarificări.

Traseul la nord de Cilibiu, pe izlaz, ştiu că implică şi costuri mai mici”, a declarat Costel Manoliu. În Rediu, traseul autostrăzii trece prin zona rezidenţială aflată la Sud de Pădurea Mârzeşti. Primarul Ciprian Grosu nu a putut fi contactat ieri, dar acesta a avut o reacţie pe Facebook. „Voi convoca zilele următoare Consiliul Local şi, împreună, vom solicita informaţii suplimentare de la Consiliul Judeţean şi CNAIR cu privire la propunerea lansată în spaţiul public şi, totodată, vom transmite un punct de vedere cu privire la impactul social al variantei promovate, factor care ar trebui să fie deciziv în a schimba abordarea asupra variantei finale a traseului autostrăzii care, să sperăm, va străbate comuna noastră”, a spus primarul din Rediu. În Leţcani, zona rezidenţială afectată este Bogonos, în apropiere de parcul industrial care este amenajat de către Consiliul Judeţean.

„Nu ştiam că trece prin zona de case de la Bogonos, era alt traseu iniţial. Vom analiza şi vom cere clarificări”, a spus Stelian Turcu, primarul din Leţcani. Interpelat pe această temă, în contextul unor nemulţumiri exprimate şi de către cetăţeni afectaţi din zonele enumerate, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, ne-a declarat ieri că va fi convocată o întâlnire pe temă la sediul instituţiei.

Au fost analizate cinci variante

„Riscul ca traseul propus să afecteze anumite construcţii existente este unul prezent încă de la începutul prestării serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate. În paranteză fie spus, şi dacă s-ar păstra traseul din 2011 ar exista acest risc. Am stabilit cu domnul Hanganu, preşedintele Consitrans, cu care m-am văzut luni la Bucureşti, ca în perioada următoare să organizăm o dezbatere asupra rezultatelor multicriteriale depuse la CNAIR”, a comentat şeful CJ Iaşi Costel Alexe.

Consitrans a analizat cinci variante de traseu pentru tronsonul Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ şi, în final, a propus o rută ce nu afectează arii protejate, dar implică traversarea unor localităţi. CNAIR nu a avizat încă un astfel de traseu, fiind solicitat şi un punct de vedere de la Jaspers, consultantul Comisiei Europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.