luni, 27.03.2023
Cea mai scurtă legătură între cele două municipii e într-o stare jalnică: adevărate cratere au apărut pe DJ 248, iar indicatoarele rutiere sunt dispărute sau căzute la pământ. Rigolele de scurgere a apelor sunt distruse. O situaţie foarte gravă: parapetele metalice de protecţie nu mai sunt la locul lor.
Drumul 248 Iaşi - Ciurea - Vaslui a ajuns cel mai stricat din toată infrastructura judeţeană. Artera este străbătută de camioane grele care foloseasc această rută pentru a face joncţiunea cu Vasluiul.
Drumul este devastat la propriu pe unele porţiuni, după cum se poate vedea în galeria foto realizată de Ziarul de Iaşi. Jurnaliştii au verificat acest drum de mai multe ori în ultimii ani. Conform firmei care l-a refăcut ultima oară, drumul Iaşi - Ciurea - Vaslui ar fi fost construit doar pentru traficul uşor, fapt contrazis de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Drumuri Iaşi.
Din acest an, drumarii au primit bani de la CJ ca să înfiinţeze un serviciu de mentenanţă care să se ocupe de plombări, schimbarea indicatoarelor, marcaje rutiere, transportul leşurilor de pe marginea celor 1.000 de kilometri de drumuri judeţene. Însă, cel mai probabil, acest serviciu de mentenanţă nu va fi operaţional în acest an.
În urmă cu un an, am fost pe acest drum şi am făcut un reportaj despre gropile din asfalt: atunci erau cratere în mai multe zone, dar cu preponderenţă prin pădurea Bordea. De asemenea, porţiuni întregi de stradă din zona curbelor din Bordea o "luaseră la vale".
Tot atunci, de la intersecţia care duce spre Hadâmbu, către Bordea, erau găuri numeroase şi adânci. Zilele trecute, ne-am decis să mergem iar pe acest drum, însă de data aceasta nu singuri: am chemat cu noi un consilier judeţean, Adrian Acostoaiei (FOTO), cu activitate axată pe infrastructura rutieră.
Acesta a propus în CJ înfiinţarea serviciului de mentenanţă a Direcţiei de Drumuri Judeţene încă de anul trecut şi abia anul acesta a reuşit să impună proiectul. De îndată ce am ieşit din CUG spre Horpaz, am observat coloane întregi de autovehicule grele care se îndreptau către municipiu.
Nu am văzut niciun indicator de interzicere a camioanelor. După ce am trecut de localitatea Dumbrava, au început să apară găuri mici în asfalt şi porţiuni fărâmiţate. În curbele din pădurea de la Bordea, ne-am pus mâinile în cap: parapetele metalice erau ruginite, altele căzute, porţiuni mari de stradă fărâmiţată şi găurită. În ultima curbă de la Bordea, parapetele erau aruncate pe marginea străzii.
Cel mai probabil, astă iarnă parapetele au fost dărâmate de maşinile scăpate de sub control, din cauza poleiului. "De asta am propus înfiinţarea acestui serviciu de mentenanţă. Va avea în atribuţii şi repararea acestor parapete metalice", a comentat Acostoaiei.
"Gaura din asfalt nu avem cum să o peticim deoarece este frig"
Am constatat cu uimire că orice parapet metalic din zonă era ruginit de parcă ar fi fost montat după al Doilea Război Mondial. Alte parapete erau căzute pur şi simplu. La ieşirea din Bordea spre Grajduri, într-o curbă, un indicator care avertiza o curbă periculoasă era căzut la pământ.
"Vedeţi, nu are cine să ridice acest indicator. Va sta ceva timp aici în această poziţie. Muncitorii de la mentenanţă ar fi trebuit să facă acest lucru", a adăugat consilierul judeţean. Nu departe, într-o altă curbă, rigola din beton care asigură scurgerea apei pluviale era distrusă cu totul, şi plină cu iarbă deasă.
"Cireaşa de pe tort" a fost, însă, în timp ce urcam spre Grajduri: o gaură uriaşă se căsca în faţa noastră, iar rigola de pe margini era făcută praf, la propriu. "Gaura din asfalt nu avem cum să o peticim deoarece este frig. Aşteptăm un pic de căldură", ne-a spus ieri Ciprian Ciucan, directorul de la Drumuri Judeţene Iaşi.
Proiectul de modernizare a DJ 248 Iaşi - Vaslui a fost întocmit în 2008, iar la acea dată se prevedea ranforsarea structurii existente cu două straturi din beton asfaltic şi unul de piatră spartă peste cel din balast existent, amenajarea rigolelor de scurgere a apelor, curăţarea şi decolmatarea podeţelor.
Lucrările au fost scoase la licitaţie în 2011, iar contractul a fost adjudecat de firma vasluiană Transmir SRL Murgeni, contra sumei de 38,9 milioane lei. Lucrările s-au finalizat spre sfârşitul lui 2013. După ce asfaltul a început să se distrugă, CJ Iaşi a cerut explicaţii de la firma Transmir apoi au dat-o în judecată.
În timpul procesului, reprezentanţii firmei Transmir a precizat că "faianţarea" asfaltului, fisurile longitudinale, gropile şi denivelările au apărut din cauza traficului greu şi a lipsei unor straturi de rezistenţă corespunzătoare şi că executase fix proiectul ce-i fusese încredinţat, care nu prevedea structură de rezistenţă pentru trafic greu, şi nu putea fi arătată ca fiind responsabilă de deficienţele acestuia.
Cei de la CJ Iaşi nu au fost mulţumiţi de răspunsul firmei.
"A existat o amplă corespondenţă cu reclamanta, prin care i s-a solicitat a remedia deficienţele apărute, dar aceasta nu s-a conformat, motiv pentru care, în prezent, drumul se prezintă în stare proastă. Reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, nu a convocat nici un reprezentant al său în perioada de garanţie, nu a furnizat nici un document pentru calitatea materialelor folosite, astfel încât majoritatea lucrărilor efectuate au cedat. Nu au fost efectuate operaţiuni de amorsare a suprafeţelor frezate, au fost executate lucrări iarna, când carosabilul era acoperit cu zăpadă, materialul rezultat în urma frezării suprafeţelor a fost aruncat în şanţurile adiacente drumului, blocând scurgerea apelor", au arătat oficialii CJ.
Şeful Direcţiei Drumurilor Judeţene spune că drumul poate fi folosit de către camioane, că nu există niciun drum doar pentru trafic uşor.
"Nu este adevărat ce spun ce de la firma Transmir, drumul spre Ciurea poate fi operat de către autovehiculele care au cel puţin 7,5 tone pe osie. Proiectul iniţial trebuia făcut un pic mai bine, părerea mea. Drumul nu îl putem reface acum deoarece nu avem bani, însă o să încercăm să luăm finanţare prin programe. Anul acesta avem bani să îl peticim", ne-a spus Ciprian Ciucan.
"Nu pot angaja muncitorii deoarece nu au ce face"
Serviciul de mentenanţă care a fost inclus în bugetul din acest an ar trebui ca să se doteze şi să facă angajări.
"Am prevăzut angajarea a 7 oameni, dintre care unul să fie şef de echipă. De asemenea, am alocat aproape 500.000 lei pentru achiziţionarea unei autobasculante noi, remorcă echipată pentru semnalizare rutieră, generator electric pentru aparatul de sudură, maşină de tăiat betonul, motoferăstrău, motocoasă, etc. Până în prezent, instituţia trebuia să facă licitaţii pentru lucrări de întreţinere a drumurilor. La anul sau în anii viitori poate vom reşi să facem şi deszăpezirea, să nu mai apelăm la alte firme. Suceava deja ne-a luat-o înainte", a comentat Adrian Acostoaiei.
Directorul Drumurilor Judeţene spune că a iniţiat deja achiziţiile însă procedurile sunt groaie. "Nu pot angaja deja muncitorii deoarece nu au ce face. Am întrebat în stânga şi în dreapta de autobasculantă, toţi ne-au spus că va ajunge anul viitor. Ce să fac cu muncitorii? Până nu vine autobasculanta, nu îi angajăm", a spus şi Ciucan, directorul instituţiei.
Cuvinte cheie: + drum, iasi, vaslui, bombardament
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Masacrul de la şcoală din Nashville, comis de o femeie: Trei copii şi trei adulţi ucişi
Naţionala U20, învinsă de selecţionata similară a Norvegiei, scor 4-0, într-un meci amical
Topul celor mai competitive regiuni din UE: Locul ruşinos ocupat de regiunea Nord-Est
Protestele încep să dea roade: Netanyahu anunţă o ”pauză” în controversata reformă a justiţei
Un PSD-ist care călăreşte porcii, noul şef al Gărzii de Mediu din Capitală
Ce a păţit o femeie care fost provocată într-un joc să sune la 112 şi să anunţe că e sechestrată
Scoţia va avea un premier musulman. Cine este Humza Yousaf, un tânăr de 37 de ani
Trei copii ucişi într-un atac armat într-o şcoală catolică din Nashville, în Tennessee
FIFA a mărit sumele alocate cluburilor care au jucători la Cupa Mondială
Locomotiva implicată în accidentul mortal de sâmbătă a ieşit din revizie în dimineaţa acelei zile
Aventurile detectivilor Miss Marple şi Hercule Poirot, rescrise pentru a evita „ofensarea”
Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice proiectul pentru plafonarea preţurilor la RCA
Două autovehicule s-au izbit de un TIR în localitatea Sculeni
Cristian Grosu - Ce ar trebui să-i învețe Vasile Dîncu pe cei de la SRI
Prima tranşă de autospeciale BMW a intrat în dotarea Poliţiei
Cine iese pe minus şi cine pe plus în afacerea dintre Universitatea din Cluj şi Institutul Confucius
Unsprezece persoane care au campat într-o zonă din Vâlcea, prinse cu droguri
Nopţi cu temperaturi negative în toată ţara până pe 9 aprilie
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a împlinit 74 de ani
Miliardarul chinez Jack Ma, care nu mai fusese văzut de mult timp în China, a apărut în public
Primul zbor al companiei Wizz Air de la Iaşi către Berlin a fost inaugurat oficial
Interviu cu Arian Mirzarafie-Ahi, bărbat transgender, care a dat în judecată autorităţile române
Clubul Chelsea a înregistrat pierderi de 121,3 milioane de lire sterline
Răzvan Marin a explicat de ce a fost nemulţumit după ce a fost înlocuit la meciul cu Andorra
Generalul Oleksandr Sîrski susţine că bătălia pentru Bahmut intră în "cea mai intensă fază"
7 idei de cadouri interesante pentru persoanele care iubesc cafeaua (P)
Italia, Danemarca şi România, principalii producători de petrol din UE
2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în templul lui Ramses al II-lea
Un șofer de 76 de ani a lovit în plin doi tineri pe motocicletă și a fugit de la locul accidentului
Tânărul de 31 de ani care se afla de două luni în comă după o infecție la măsea a murit
RETETE Cel mai bun risotto, cu parmezan și verdeață. Gata în doar 40 de minute
Plecat săptămâna trecută de la Bayern Munchen, Julian Nagelsmann ar putea prelua Tottenham
Germania este paralizată de una dintre cele mai ample greve din ultimele decenii
Alexandru LĂZESCUXi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani” |
Nichita DANILOVMetamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer |
Michael ASTNERRomânia fericită |
Ciprian IFTIMOAEIInegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.