Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Angajaţii tipografiei Universităţii Al. I. Cuza scormonesc în ruine: echipamente foarte scumpe au fost distruse

GALERIE
Editura_UAIC5
  • Editura_UAIC5
- +

Tipografia Universităţii Alexandru Ioan Cuza, distrusă complet de căderile masive de zăpadă de la începutul lunii aprilie, îşi mută sediul în vechea fabrică de apă minerală Amfiteatru, la intrarea în Grădina Botanică, dinspre Păcurari. Relocarea este programată pentru săptămâna viitoare. Şi, tot atunci, echipamentele de tipografie vor fi evaluate de experţi. În timp ce conducerea editurii speră ca maşinile să poată fi “resuscitate”, printre ruinele editurii, fantomatici, angajaţii adună în grămezi reciclabile sute de cărţi distruse de apă şi de moloz.

În interiorul clădirii, ceea ce era o hală principală, mărginită pe stânga de câteva magazii cu cărţi, a devenit o piaţetă plină cu ruine, în care tronează cel mai mare şi mai scump dintre echipamentele de tipografie, de parcă un proiectil ar fi spulberat clădirea. De fapt, în noaptea de 5 aprilie, acoperişul editurii s-a surpat, sub stratul gros şi greu de zăpadă adunat după două zile de ninsoare. Planşeul s-a prăbuşit peste echipamente de milioane de euro, maşini cu care prima Universitate modernă din România tipărea cărţi, lucrări ştiinţifice, afişe şi mii de formulare, necesare facultăţilor.

“Activitatea este afectată. Sunt tot felul de materiale de făcut. Se apropie admiterea şi sunt o mulţime de materiale de tipărit. Avem cărţi ale unor autori, care fie participă la concursuri, fie au evenimente educaţionale şi culturale. Din păcate cel mai devreme, probabil, vor putea reîncepe activitatea de tipărire, estimez eu, undeva după 7-8 mai. Pe de altă parte, ceea ce înseamnă compartimentul redacţie, acela nu a fost afectat, pentru că îşi desfăşoară activitatea într-o altă clădire. Activitatea editorială nu s-a oprit”, a explicat directorul editurii, prof. univ. dr. Constantin Dram.

„Dacă se întâmpla în timpul zilei, era nenorocire”

Mormane de fiare, aparatură scoasă din uz de zăpada grea căzută la început de aprilie, moloz, acoperiş din stuf întărit cu o ţesătură subţire de plasă de sârmă care atârnă de la etajul ce altădată adăpostea patru birouri – cu greu ţi-ai putea imagina că acolo, în spatele corpului B al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, pe locul unde acum sunt nişte ruine, zăpada a fost agresorul care a perturbat rutina tipografiei. Imaginea e dezolantă.

“Cea mai bună veste este aceea că nu s-au întâmplat evenimente mai grave. Dacă se întâmpla în timpul zilei, era nenorocire, erau chiar multe victime. Acolo îşi desfăşurau activitatea oamenii din tipografie, cei din birourile de marketing, în total 12 – 14 oameni, cel puţin. Aş vrea să spun că sunt nişte oameni acolo care de aproape trei săptămâni muncesc de dimineaţă, de la prima oră şi până seara. A şi plouat, a fost şi frig. Toţi aşteaptă să se mute într-un spaţiu nou”.

Admiterea, o problemă presantă

Echipaţi cu căşti de protecţie, cu mănuşi şi cu măşti, angajaţii tipografiei adună cărţile impregnate cu apă în mormane numai bune de trimis la reciclat, cară cutii cu coli hârtie ce mai pot fi salvate, caută cabluri, într-o tăcere în care se aude cum vântul întoarce file de cărţi rupte, suflate prin toata curtea sau agăţate printre mormane de moloz în buza cupei unui excavator.

“Aici e problema, cu înscrierile. La începutul lui mai, sperăm noi să putem da drumul parţial la activitate. Dacă vor fi, ferească Dumnezeu, afectate aparate mai importante, atunci achiziţia unora noi se poate întinde până la toamnă. Sunt două tipuri de tipărituri la noi”, precizează directorul Constantin Dram, care continuă: „Acelea canonice, care ţin de planurile editoriale, cărţile care sunt prinse într-un plan trimestrial. În cazul lor, dacă apar nişte întârzieri nu se întâmplă nimic grav. Sunt, în schimb, şi chestiuni care sunt legate de evenimente, cum ar fi, de exemplu, admiterea – dar până atunci sper să avem tot ce trebuie – care sunt programate strict pe zile, pe săptămâni. Şi mai e hopul din toamnă, când iarăşi e o mulţime de formularistică”.

Maşina principală de un milion de euro e distrusă

În exteriorul a ceea ce a fost cândva o clădire, stau înşirate mai multe maşini de tipărit, protejate cu folii de plastic. Alături de ele, un “ghem” uriaş de resturi de construcţie, amplasat lângă o macara, seamănă mai degrabă cu o instalaţie bizară a unui artist neînţeles.

„O evaluare oficială a aparaturii se va face săptămâna viitoare. Deocamdată au fost scoase, salvate, acele maşini care au putut fi scoase de sub peretele dărâmat, de sub acoperiş. Evaluarea propriu-zisă o vor face nişte experţi. Toată aparatura nu va funcţiona, cu siguranţă. Sunt maşini care sunt distruse aproape în totalitate. Acolo este o maşină foarte mare, cea mai importantă, maşina principală – e masivă, a fost un fel de suport – a susţinut o mare parte din greutatea tavanului – s-a distrus pe sine, dar a salvat maşinile mai mici. Acea maşină mă îndoiesc că mai poate fi utilizată. Iar preţul ei e de un milion de euro. E veche, de acum 20 de ani, tehnica a evoluat mult, acum sunt maşini mai mici, mai funcţionale şi, sperăm noi, mai ieftine”, a mai precizat Constantin Dram.

Nu se ştie dacă mutarea e temporară sau definitivă

În varianta optimistă, mai spune directorul editurii Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, după ce se va face evaluarea maşinilor şi se va stabili care pot fi reparate şi care pot fi cumpărate, echipamentele pierdute definitiv vor fi casate, iar universitatea va cumpăra altele noi, pentru că “O universitate nu poate funcţiona fără editură şi tipografie. Şi universităţile mici au, darămite o universitate de calibrul acesta. Cu siguranţă ce s-a întâmplat în clădirea editurii nu va fi lăsat de către universitate ca o mare de moloz, dar nu pot zice dacă mutarea noastră în noul sediu este temporară sau nu, aceasta va fi decizia universităţii. La scenariul pesimist nu vreau să mă gândesc”.

Vacanţa de 1 mai va rupe ritmul mutării, însă după acea dată tipografia ar putea să reînceapă să funcţioneze, în noul sediu din clădirea fostei fabrici de apă minerală Amfiteatru, de la intrarea în Grădina Botanică. 

Cititi si: Acoperişul tipografiei UAIC Iaşi s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri