FOTO Aparatură de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea pacienților oncologici

joi, 14 noiembrie 2024, 04:50
5 MIN
 FOTO Aparatură de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratarea pacienților oncologici

Institutul Regional de Oncologie derulează proiectul „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”, cu o valoare totală de 67,8 milioane de lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți accesul la servicii oncologice moderne, prin dotarea institutului cu 170 de echipamente de ultimă generație pentru diagnostic și tratament, și de a crește eficiența proceselor medicale și a îngrijirii pacienților în Regiunea Nord-Est a României. Proiectul se va implementa pe o perioadă de 36 de luni, între 29 iulie 2024 și 29 iulie 2027.

Proiectul include modernizarea și extinderea laboratoarelor

Obiectivele proiectului ONCO-PERFMED vizează achiziționarea a peste 170 de echipamente medicale de ultimă generație, care să permită aplicarea celor mai avansate și precise metode de diagnostic și tratament, conforme cu standardele internaționale. Proiectul include modernizarea și extinderea laboratoarelor, prin dotarea a cel puțin cinci structuri cu echipamente performante, ceea ce va permite institutului să ofere servicii de diagnostic și investigație mai precise și eficiente, îmbunătățind astfel managementul cazurilor oncologice. Prin implementarea ONCO-PERFMED, conducerea IRO își propune, de asemenea, să reducă timpii de așteptare pentru diagnostic și tratament și să gestioneze un număr semnificativ mai mare de pacienți.

„Felicităm echipa IRO pentru demararea și implementarea acestui proiect de mare amploare. Cu o valoare de 13 milioane de euro, proiectul vizează achiziționarea unei game largi de echipamente și are o importanță strategică majoră pentru regiunea noastră, în special în domeniul diagnosticului și tratamentului oncologic, un sector extrem de solicitat la nivel regional. Sperăm ca pacienții să beneficieze pe deplin de serviciile medicale care vor fi disponibile. Fondurile provin din Comisia Europeană, fiind un proiect cu finanțare nerambursabilă, din care 98% reprezintă finanțare europeană, 85% prin FEDR și restul din bugetul de stat”, a declarat Cristina Avram, șeful serviciului de verificare proiecte ADR Nord-Est.

Citește și: Vaccinarea anti-HPV la cabinetul deschis recent la IRO: toate programările sunt ocupate pe anul în curs. Se acceptă și bărbați

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, precizează că acest proiect reprezintă 77% din fondurile atrase pe cele 12 proiecte. Acesta spune că acum 4 ani, ministrul fondurilor europene a convocat reprezentanții institutelor oncologice la o ședință, unde le-a cerut să întocmească fișe de proiect cu nevoile fiecăruia. Fiecare institut a stabilit ce echipamente sunt necesare pentru următorii 3-5-7 ani, cu scopul ca, la finalizarea programelor de sănătate, pacienții oncologici să beneficieze de servicii de calitate și echipamente performante.

IRO a implementat și are în derulare 21 de proiecte

Institutul Regional de Oncologie a fost înființat acum aproape 12 ani și, încă de la început, a depus mai multe proiecte cu fonduri nerambursabile. În această perioadă, institutul a implementat și are în derulare 21 de proiecte, cu o valoare totală de peste 170 de milioane de lei. Dintre acestea, 12 proiecte sunt finalizate, iar nouă sunt încă în implementare. Din cele nouă proiecte aflate în derulare, cinci sunt de cercetare, iar trei sunt finanțate prin PNRR. Unul dintre aceste proiecte este cel discutat astăzi, pe Programul Operațional Sănătate. Până acum, din cele 21 de proiecte accesate, valoarea fondurilor atrase a fost de 87 de milioane de lei, având în vedere că nu toate au fost finalizate.

„Acesta este un proiect pe care l-am depus în acest an și am început deja implementarea. O parte dintre echipamente au sosit deja, iar colegii de la organismul intermediar au fost implicați în proces. Am depus cerere de rambursare pentru o parte dintre echipamente, având deja acorduri-cadru încheiate. Astfel, a rămas doar să identificăm sursele de finanțare, să semnăm contractele subsevente și să finalizăm comenzile. Majoritatea echipamentelor sunt destinate înlocuirii celor existente, dar sunt și câteva echipamente foarte importante. De exemplu, anul viitor, în aceeași perioadă, vom înlocui un accelerator, care va include tomoterapie și un sistem de stereotaxie, și care va fi, probabil, cel mai performant de acest tip la nivelul anului 2025”, a precizat Mirela Grosu.

Managerul afirmă că echipamentele de laborator pentru diagnostic molecular sunt esențiale în cadrul unui nou program național în care institutul a fost recent inclus. În urmă cu o lună, Casa de Asigurări a încheiat contracte de finanțare pentru testarea genetică a tumorilor solide pe patru patologii, iar aceste echipamente vor sprijini implementarea acestui program, facilitând diagnosticul rapid al unui număr mai mare de pacienți. Aceste echipamente sunt esențiale, deoarece, cu cât sunt mai multe, cu atât mai mulți pacienți pot fi diagnosticați într-un timp scurt. De exemplu, sunt disponibile mai multe endoscoape, colonoscoape și fibroscoape. La laboratorul de gastroenterologie de la Centrul de Screening, care dispune de șase unități, se pot realiza simultan multiple teste și investigații.

„Colonoscoapele, endoscoapele și fibrocoapele sunt echipamente care se uzează în timp și necesită înlocuire, iar prin acest proiect ne propunem tocmai acest lucru. De asemenea, avem un aparat pentru diagnosticarea melanomului și a altor tumori de piele, un echipament pe care nu l-am avut până acum. Probabil că în România există doar unul sau două astfel de aparate, dar nu și în institutul nostru. Având în vedere că am creat un centru de screening pentru depistarea bolilor oncologice, ne-am gândit să extindem screeningul nu doar pentru cancerul de col uterin și mamar, cum făceam anterior, ci și pentru colon, prostată și cancerul de piele. Acesta este scopul acestui proiect și ne dorim să îl finalizăm cât mai curând, în condiții bune”, a explicat Mirela Grosu.

IRO se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de solicitări

Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași) se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru diagnosticare și tratament oncologic, reflectând o nevoie acută și extinsă la nivel regional. „Noile echipamente vor permite realizarea unor diagnostice și tratamente avansate, cum ar fi secvențierea NGS, RMN-uri de înaltă rezoluție, echipamente de tomoterapie și videobronhoscoape. De asemenea, vor facilita realizarea unor tratamente complexe și minim invazive, care nu erau disponibile anterior în cadrul institutului, cum ar fi proceduri endoscopice avansate și tratamente de radioterapie de înaltă precizie”, a explicat biolog Iuliu Ivanov, manager de proiect.

În acest moment, în evidențele IRO Iași sunt 18.021 de persoane cu afecțiuni oncologice, 1.699 fiind cazuri noi luate în evidență în primele nouă luni din 2024. Cele mai multe sunt cazurile de cancer mamar (4049), urmat de colorectal (3175), prostată (1931) și col uterin (1356). Anul trecut, au fost în evidență 17.721 de persoane, dintre acestea 2.938 fiind cazuri noi.

Citește și: Tratament revoluționar împotriva leucemiei, la IRO Iași. Povestea Iuliei, externată recent, tânăra de 22 de ani care își vedea deja sfârșitul

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii