FOTO Apelul telefonic care îți salvează viața. Două povești triste de la Iași, dar cu happy end
„Telefonul salvator”, așa a numit un pacient apelul care îl trezea noaptea pentru a afla că trebuie să vină la spital, deoarece ar putea fi compatibil cu un rinichi. De această dată, compatibilitatea a fost confirmată. Deși, după 12 ani de dializă, mulți pacienți își pierd speranța și chiar renunță să mai încerce un transplant, Neculai nu a renunțat. El a continuat să spere până când s-a și întâmplat.
Când medicii din Bulgaria au anunțat că există doi rinichi compatibili pentru pacienții din Iași, toate echipele s-au mobilizat rapid. De la portar și infirmiere până la medici, toată lumea a lucrat peste noapte. Intervențiile au fost finalizate în jurul orei 11, a doua zi. Astăzi, Neculai, în vârstă de 42 de ani, după 12 ani de dializă, și Daniel, de 49 de ani, cu cinci ani de dializă în spate, sunt colegi de salon. Cei doi sunt norocoșii care au beneficiat de transplantul de rinichi și a căror viață s-a schimbat radical.
Neculai spune că nu a avut o viață complet izolată, dar nici nu s-a simțit liber
Neculai, în vârstă de 42 de ani, din comuna Berchisesti, județul Suceava, a fost în programul de dializă timp de 12 ani. Totul a început pe 24 noiembrie 2012, când a observat că i se umflă picioarele. Pe atunci lucra în construcții și senzația de greutate l-a determinat să consulte un medic, care a descoperit că avea nevoie de dializă. Neculai povestește că, de-a lungul timpului, și-a acceptat situația din dragoste pentru familie și a învățat să trăiască cu aceasta. Despre cei 12 ani petrecuți în programul de dializă, spune că nu a avut o viață complet izolată, dar nici nu s-a simțit liber, deoarece a fost dependent de aparat. În această perioadă, Neculai nu a putut face deplasări mari. Pe lângă timpul pe care își dorește să-l recupereze alături de familie, acesta spune că vrea să călătorească din nou.
Neculai, în vârstă de 42 de ani, 12 ani de dializă
„L-am numit telefonul salvator, așa am trecut acest număr în telefon. Mă gândeam că e posibil să fie salvarea mea. După doi ani de dializă, am fost chemat prima dată, dar din păcate, nu a fost posibil atunci. Însă, în sfârșit, a venit ziua mult așteptată. Când am aflat că sunt compatibil, am fost copleșit de emoție și surprins, nu mi-a venit să cred. Pentru noi, cei care avem probleme cu rinichii, dializa reprezintă o sursă de viață, iar eu m-am adaptat la această situație. Nu mi-am pierdut speranța, deoarece am crezut întotdeauna într-un transplant. În cei 12 ani, am fost chemat de trei ori, dar nu a fost să fie. Însă, s-a întâmplat până la urmă, iar pentru asta le mulțumesc în mod special donatorilor și echipei medicale”, a declarat Neculai.
Familia i-a oferit puterea necesară pentru a ajunge în punctul în care a obținut transplantul de rinichi
Neculai se emoționează profund când vorbește despre familia sa mare care îl așteaptă acasă. Are trei băieți căsătoriți, două fete și doi nepoți. Recunoaște că familia i-a oferit puterea necesară pentru a ajunge în punctul în care a obținut transplantul de rinichi. Acum, cu timpul pe care nu-l mai petrece din două în două zile la dializă, își dorește să-l petreacă alături de cei dragi. Deși a existat opțiunea ca un membru al familiei să doneze rinichiul, Neculai a ales să nu-i supună testelor de compatibilitate pentru a nu le pune în pericol sănătatea.
Nimeni nu-l așteaptă acasă pe Daniel, dar acest lucru nu îl oprește să-și urmeze visul de a călători
Daniel, în vârstă de 49 de ani, dintr-un sat din județul Neamț, a fost în programul de dializă timp de cinci ani. Acesta povestește că a început să observe umflarea picioarelor și dificultăți în mișcare, iar după câteva controale, a fost trimis la Iași, unde a aflat vestea că trebuie să înceapă dializa. Familia sa nu a primit bine vestea, știind că viața va deveni mult mai complicată, Daniel menționează că soția l-a părăsit și că, după ce fiicele sale s-au mutat în Irlanda, a rămas singur. Din păcate, nimeni nu-l așteaptă acasă, dar acest lucru nu îl oprește să-și urmeze visul de a călători. Înainte de dializă, Daniel era un mare pasionat de călătorii și a străbătut jumătate din Europa, dar dializa i-a limitat această bucurie. Acum, cu ocazia transplantului de rinichi, Daniel este gata să înceapă un nou capitol, să revină în locurile pe care le-a mai vizitat și să exploreze și cele pe care nu le-a văzut încă.
Daniel, de 49 de ani, cinci ani de dializă
„Nu mai puteam să plec nicăieri, trebuia să fiu constant la dializă. După fiecare ședință de dializă mă simțeam mai bine, dar nu complet. Dializa a fost o salvare care m-a ajutat să continui. Nu mai aveam așteptări de la un transplant, dar m-am bucurat enorm când am fost sunat. Am primit a doua șansă la viață”, a declarat Daniel.
Transplantul durează până la patru ore, începând din momentul în care pacientul intră în sala de operație. Echipa medicală implicată în această procedură numără aproximativ 12 medici, inclusiv anestezistul, pentru cele două cazuri. Pe lista de așteptare se află între 400 și 500 de pacienți din toată zona Moldovei, incluzând Botoșani, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Iași, Galați și Focșani. De această dată, au fost chemați opt pacienți, iar în urma analizelor și examenului clinic, au fost selectați cei mai potriviți candidați, atât din punct de vedere clinic și biologic, cât și din punct de vedere imunologic.
28 de intervenții de transplant, dintre care nouă sunt transplanturi de rinichi de la donatori vii înrudiți
„Activitatea din centrul de transplant de la Spitalul Parhon este extrem de intensă. Până în prezent, au fost realizate 28 de intervenții de transplant, dintre care nouă sunt transplanturi de rinichi de la donatori vii înrudiți, iar restul provin de la donatori aflați în moarte cerebrală. Această distribuție, cu mai mult de jumătate dintre pacienții transplantați beneficiind de rinichi de la donatori în moarte cerebrală, subliniază cât de crucial este programul de donare de organe de la astfel de donatori. Fără acest gest esențial, ar fi extrem de dificil să oferim o șansă pacienților aflați pe lista de așteptare, în special în absența acordului familiei sau a consimțământului donatorului. Acest program este vital pentru a menține ritmul intervențiilor, deoarece fără el, capacitatea de transplant ar fi redusă cu până la 60%. În prezent, câteva sute de pacienți sunt în dializă, inclusiv mulți tineri cu vârste între 20 și 30 de ani, care așteaptă o oportunitate pentru un transplant. În garda de ieri, au fost două paciente tinere din județul Vaslui, una de 42 de ani și alta de 30 de ani, care necesită dializă, iar în cazul lor, speranța pe termen scurt este să fie transplantate. Din păcate, niciuna dintre ele nu are o rudă care să le poată oferi ajutor. În acest context, dorim să le mulțumim din nou donatorilor și, în special, familiilor acestora, pentru că au contribuit la salvarea vieților și îmbunătățirea calității vieții pacienților aflați în suferință”, a declarat Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Medicul a subliniat că acordul de colaborare între centrul din Iași și cel din Republica Moldova este extrem de benefic. Acesta a explicat că echipele de transplant sunt alături de colegii din Republica Moldova, unde pacienții cu dublă cetățenie românească și moldovenească au beneficiat de transplant de rinichi. Atunci când a fost necesar, echipa de transplant a participat la recoltarea organelor și la transplantul propriu-zis. Acordul este reciproc avantajos, oferind ajutor pacienților din ambele țări. De asemenea, colaborarea cu colegii din Bulgaria reprezintă o oportunitate importantă pentru pacienții de pe lista de așteptare. Deși intervențiile sunt mai rare, cu doar cinci realizate până acum la Spitalul Parhon, respectiv două din Republica Moldova și trei din Bulgaria, fiecare transplant aduce fericire în viețile a doi pacienți care revin la o viață normală. Aceștia pot să se reintegreze complet în societate, să se reangajeze, să aibă grijă de copii și să se bucure de vacanțe împreună.
„La Spitalul Parhon, au avut loc două intervenții chirurgicale de transplant renal de la un donator cadaveric, originar din Sofia, Bulgaria. Aceste transplanturi au fost posibile datorită unui acord între România și Bulgaria. Singurul centru unde au fost identificați primitori compatibili pentru aceste organe a fost la Iași, motiv pentru care recoltarea a avut loc marți seara, iar intervențiile de transplant au început în primele ore ale dimineții de miercuri la Spitalul Parhon. Operațiile au decurs normal, deși pacienții cu mai mulți ani de dializă prezintă un risc mai mare de a avea particularități anatomice, cum ar fi stenoze arteriale sau plăci de aterom. Cu toate acestea, nu au apărut complicații care să nu poată fi gestionate eficient și la timp”, a declarat Dr. Adelina Miron, medic primar urologie.
Fiecare solicitare de transplant și fiecare viață pierdută care poate salva alte vieți, chiar și la distanțe de peste 1.000 km, este extrem de importantă
Medicul a explicat că, atunci când nu există un primitor compatibil în Bulgaria sau Republica Moldova, se trimit analizele, iar dacă se identifică un primitor compatibil în România, se face importul organului cât mai rapid posibil. Rinichii în acest caz au fost transplantați la 17 ore după recoltare, imediat ce analizele au fost gata. În zorii dimineții de miercuri, echipa a intrat deja în sala de operație. Medicul a menționat că, din cauza timpului scurt, echipa de chirurgie de la București a fost de acord să preleveze rinichii, care au fost apoi transportați cu elicopterul și ulterior cu o autospecială de la Ministerul de Interne, pentru a ajunge la timp la Iași.
„Numărul donatorilor în moarte cerebrală din România rămâne destul de redus, deși este mai mare decât în anii precedenți. În special în zona Moldovei, acest număr este considerabil mai mic comparativ cu alte regiuni ale țării. De aceea, fiecare solicitare de transplant și fiecare viață pierdută care poate salva alte vieți, chiar și la distanțe de peste 1.000 km, este extrem de importantă. Aceste acorduri internaționale sunt esențiale și benefice, nu doar pentru că ajută la reducerea listei de așteptare, dar și pentru că aduc un avantaj semnificativ pacienților care au nevoie de transplant”, a declarat Dr. Adelina Miron.
Este momentul ca Guvernul României să investească și să echipeze centrele de transplant, inclusiv cel din Iași
„Este esențial să intensificăm eforturile pentru a crește numărul de donatori în România. În timp ce unii pacienți își pierd speranța după ani de așteptare, acești doi pacienți și-au păstrat optimismul și au răspuns de fiecare dată când au fost chemați. De această dată, au avut parte de cea mai bună potrivire și cele mai bune condiții, doi rinichi proveniți din Bulgaria, transportați contra cronometru cu elicopterul și ambulanța, ajungând aproape de limita critică de ischemie de 20-24 de ore. Toate echipele medicale au lucrat peste noapte, iar în jurul orei 11 dimineața, ambele transplanturi au fost finalizate. Deși funcția renală nu este perfectă, pacienții se află în parametri buni, având în vedere că rinichii au călătorit o distanță considerabilă și pacienții erau de mult timp în dializă. Trebuie să intensificăm eforturile pentru recoltarea de organe, inclusiv în regiunea Moldovei, care este puțin în urmă față de alte regiuni. De asemenea, este momentul ca Guvernul României, Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant să investească și să echipeze centrele de transplant, inclusiv cel din Iași, cu dispozitive speciale pentru resuscitarea organelor și transportul pe distanțe lungi. Aceste dispozitive, deși nu ieftine, sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității organelor transplantate și prelungirea duratei de viață a pacienților. Speranța este ca Ministerul să doteze centrul de transplant din Iași cu aceste mașini de perfuzii de transport”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, şeful Compartimentului pentru Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.
12 ani nu reprezintă cea mai lungă perioadă, au existat și pacienți care au făcut dializă peste 20 de ani și au reușit să facă un transplant renal
Lucian Siriteanu, medic rezident în anul cinci spune că după cinci ani de lucru în echipa de transplant, responsabilitățile și contribuțiile sale au crescut treptat de la an la an. Pe măsură ce a acumulat experiență, a început să înțeleagă mult mai bine acest domeniu complex. El subliniază că, cu fiecare transplant, își propune să contribuie din ce în ce mai mult și să își îmbunătățească aportul în activitatea de transplant. Astfel, acesta spune că alegerea tipului de transplant depinde foarte mult de sursa organului, fie că este de la un donator cadaveric, fie de la un donator viu. Transplantul de la donator cadaveric este adesea mai provocator, deoarece totul se desfășoară într-un timp foarte scurt și contra cronometru. Alegerea se bazează pe compatibilitatea imunologică. Acesta spune că în momentul în care echipa află că există un donator în moarte cerebrală, se mobilizează imediat, indiferent de ora din zi sau noapte. Se selectează rapid potențialii primitori compatibili, care sunt chemați la spital și reevaluați din toate punctele de vedere pe parcursul internării. După efectuarea tuturor analizelor și examenului clinic, se aleg pacienții cei mai potriviți pentru transplant.
„Este o realizare remarcabilă că, după 12 ani de dializă, pacientul este încă într-o stare foarte bună pentru a putea face un transplant. Deși 12 ani nu reprezintă cea mai lungă perioadă, au existat și pacienți care au făcut dializă peste 20 de ani și au reușit, în cele din urmă, să facă un transplant renal. Pentru acești pacienți, transplantul reprezintă o schimbare majoră, mai ales pentru cei care poate și-au pierdut speranța de-a lungul timpului. Este important de menționat că dializa în regiunea Moldovei se desfășoară la un nivel foarte bun, având în vedere că pacienții rămân într-o stare excelentă chiar și după mulți ani de tratament”, a declarat Lucian Siriteanu.
Publicitate și alte recomandări video