Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Are nevoie de un plămân ca să ia o gură de aer, dar e pus să aștepte

GALERIE
Mugurel Amaritei transplant plamanMugurel Amaritei transplant plamani impreuna cu mamaMugurel Amaritei transplant plamani1Cutie medicamente Mugurel Amaritei
  • Mugurel Amaritei transplant plaman
  • Mugurel Amaritei transplant plamani impreuna cu mama
  • Mugurel Amaritei transplant plamani1
  • Cutie medicamente Mugurel Amaritei
- +

Viaţa lui Mugurel Amariţei depinde de un răspuns pe care nicio clinică din străinătate nu i l-a trimis încă. Ieşeanul în vârstă de 34 de ani are nevoie de un transplant de plămân pentru a supravieţui, însă, deocamdată, încă aşteaptă să primească o veste bună.

Bolnavul a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011, starea lui degradându-se progresiv, astfel încât, în prezent, îi funcţionează doar 17% din plămâni. Cu toate că Ministerul Sănătăţii i-a acceptat dosarul depus în vederea efectuării transplantului de plămân, Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi nu a primit niciun răspuns de la clinicile din străinătate pe care le-a contactat pentru tratarea bolnavului.

În tot acest timp, Mugurel se află într-o stare disperată, imobilizat la pat, conectat la aparatul care îi alimentează plămânii cu oxigen şi dependent de un sertar plin de pastile pentru a supravieţui. Ieşeanul se simte pierdut într-o lume în care pe nimeni nu interesează care este soarta lui. Bol­navul nu se poate deplasa mai mult de trei-patru pași pentru că oboseşte. Se simte slăbit în faţa unor afecţiuni multiple care i-au schimbat complet viaţa.

Pe ultima externare de la Spitalul de Pneumo­fti­ziologie din Iaşi este precizat că Mugurel suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.

„Povestea începe în 2011 când am fost diagnosticat cu astm şi apoi emfizem pulmonar. Atunci am fost operat la plămâni. Cu timpul, situaţia s-a degradat. Plămânul s-a stricat complet. Anul trecut, mi s-a explicat că singura soluţie este transplantul de plămân pentru că, din cauza insuficienţei respiratorii, scade capacitatea plămânului de a funcţiona corect. Acum respir cu numai 17% din plămân şi nu pot sta fără oxigen. Simt că nu mai am aer. Nu pot să merg mai mult de 5 metri. Nu mai pot să ies nici pentru o pâine. Stau numai la pat conectat la aparat şi facturile au crescut din cauza aparatului. Dacă înainte plăteam 100 kW, acum ajung cam 200“, a spus Mugurel.

Bolnavul a mai precizat că medicii nu i-au spus din ce cauză s-ar fi îmbolnăvit, însă l-au atenţionat că boala este aşa de putenică şi pentru că ieşeanul a lucrat în mediu umed, la piaţă, şi pentru că a fumat câţiva ani, când era mai tânăr. Bolnavul trăieşte dintr-o pensie pe caz de boală şi din banii pe gradul de însoţitor pe care îi câştigă mama sa. În total, 1.000 de lei, din care cei doi plătesc medicamentele şi chiria pentru o cameră de 10 mp, în care locuiesc.

Ulti­mele controale medicale au arătat că starea ieşeanului se degradează treptat. Periodic, bolnavul face crize şi, dacă nu ar avea un sertar plin de medicamente, spune că s-ar prăpădi.

„Starea mea se agravează din ce în ce mai mult. Fac crize, cred că mor. Nu interesează pe nimeni situaţia mea. La mine e ca la ruletă. Aşa cum au murit alţii aşteptând un plămân, aşa e posibil să mor şi eu. Mă gândesc că am 34 de ani şi că nu merit soarta asta. Dar dacă aşa o să fie şi nu o să se poată face transplantul, ce o să mai pot face eu? Rămâne la aprecierea domnilor de la Guvern dacă mă salvează sau nu“, a spus Mugurel Amariţei

Potrivit medicului curant al bolnavului, dr. Cristian Cojocaru, pacientul se află într-un stadiu avansat al bolii, transplantul fiind singura şansă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului.

„Fără transplant, şansele lui de supravieţuire cu o calitate acceptabilă a vieţii sunt foarte reduse, pentru că afecţiunea pulmonară de care suferă este severă şi nu poate fi vindecabilă. Transplantul, dacă nu i-ar prelungi viaţa cu foarte mult timp, i-ar asigura mă­car o calitate mai bună a vieţii pentru ur­măto­rii ani“, a precizat dr. Cristian Cojo­caru, medic primar în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri