anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Campania „Ghetuţe pentru prichindeii din Bojila“

(FOTO) Bojila - Ajutaţi să intre în iarnă cinci frățiori crescuți de o mamă singură și necăjită

GALERIE
Familie 3 Bojila (9)Familie 3 Bojila (1)Familie 3 Bojila (2)Familie 3 Bojila (3)Familie 3 Bojila (4)Familie 3 Bojila (5)Familie 3 Bojila (6)
 • Familie 3 Bojila (9)
 • Familie 3 Bojila (1)
 • Familie 3 Bojila (2)
 • Familie 3 Bojila (3)
 • Familie 3 Bojila (4)
 • Familie 3 Bojila (5)
 • Familie 3 Bojila (6)
- +

„Ziarul de Iaşi“ publică astăzi un nou articol din cadrul campaniei de Crăciun. În ediţia de faţă, vă prezentăm un caz absolut mişcător: Ionela, o tânără mamă care a rămas văduvă, are cinci copii mici, dar se încăpăţânează să îi crească singură, ca să le ofere o familie, căldura şi bucuriile acesteia. În ciuda greutăţilor incredibile prin care trece Ionela, învăţătoarele şi educatoarea au doar cuvinte de laudă despre ea şi copiii ei. Vă invităm, aşadar, să donaţi orice sumă de bani pentru aceşti copii, dar şi pentru colegii lor: o merită din plin!

După ce am dat „sfoară în ţară“ în sat, toţi copiii din Bojila îl aşteaptă cu mari emoţii pe Moş Crăciun, să vină să le aducă ghetuţe, mănuşi, fulare şi căciuliţe. Iar dacă ajutoarele acestuia - ieşenii binevoitori care vor să ajute - sunt darnice, poate şi cu câteva dulciuri, jucării pentru grădiniţă sau cărţi pentru şcolari, pe care de acasă nu le-ar putea avea. Cele mai multe familii din acest sat izolat al comunei Mădârjac trăiesc din munca câmpului sau din ajutoarele sociale. Satul pare rupt de lume, de agitaţia şi vâltoarea vremurilor, chiar dacă au acces şi la Internet sau televiziune prin cablu. Casele sunt bătrâneşti, moştenite de la părinţi sau bunici, iar timpul pare să se scurgă altfel la Bojila.

Doar copiii sunt la fel ca cei de pretutindeni: zvăpăiaţi, mereu zâmbitori chiar şi când frigul de afară le muşcă din obraji sau din degete ori vârfurile picioarelor încălţate cu tenişi sau adidaşi. Multe dintre familiile din Bojila, sărmane aproape fără excepţie dau în gene­ral curate şi cu oameni harnici, se îmbracă de unde apucă, cu haine aduse de învăţătoare de la cunoscuţii de prin oraş, cum­părate de la second-hand-uri sau primite de la oamenii cu suflet mare. Hainele „de curat“ sunt purtate la ocazii speciale, însă cei mici sunt îmbrăcaţi întotdeauna cu ce au mai bun atunci când sunt trimişi la şcoală. Învăţătoarele din Bojila povestesc că au venit de multe ori cu sacoşe cu haine la şcoala micuţă de pe drumul principal, primite de la cunoştinţe de prin oraş sau de la rude. Şi nu contează niciodată mărimea, pentru că aici se găseşte mereu cineva mai dezbrăcat care să primească bucuros „darurile“.

O mamă cu demnitate

Ionela este o mamă singură cu cinci copii. Tatăl celor mici a murit în urmă cu câţiva ani într-un accident teribil, care i-a lăsat pe cei cinci fraţi, cu vârste de la 3 la 12 ani, doar cu un singur părinte. Ionela Cioabă se descurcă acum aşa cum poate, iar învăţătoarele şi educatoarea au doar cuvinte de laudă. Chiar dacă e întrebată dacă are destule lemne pentru foc, mâncare pentru cei mici ori jucării, haine de îmbrăcat sau cele trebuincioase pe lângă casă, ridică doar din umeri şi spune că se va descurca. Mereu a reuşit asta, chiar şi după moartea celui care a fost stâlpul casei.

Am găsit-o în timp ce deretica când prin curte, când prin casă, cu toate lucrurile în mijlocul camerei. Se pregăteşte de sărbători, a lipit câteva crăpături din pereţi, iar acum, cu focul trosnind în sobă, aşteaptă să se usuce şi să dea câteva mâini de var. O cameră a terminat-o deja, dar e necăjită că nu are şi o cameră „de curat“, pe care vrea să o pună la punct în vară, când speră să strângă bani pentru a turna nişte beton peste pământul gol. Pardoseala din cele două camere pe care le foloseşte acum mama cu cei cinci copii e acoperită cu scândură, care se mişcă şi scârţie la fiecare pas. Câteva preşuri, ţoluri şi covoare vechi şi subţiri ca nişte coli de hârtie stau întinse pe gard, decolorate şi zdreţuite de la atâtea spălări şi folosiri.

Florinel, singurul bărbat

Femeia munceşte de dimineaţă şi până în noapte, însă nu poate pleca de acasă pentru că trebuie să îngrijească şi de copii. Aşa că a dat terenul pe care îl are în arendă. Prin curte însă umblă continuu, are câteva păsări şi a reuşit să crească şi un porc pentru masa de Crăciun. Azi (n.r. - 5 decembrie) le-a făcut celor mici „varză prăjită“, iar o porţie o mai aş­teaptă pe fata care învaţă în comună, la Şcoala din Mădârjac, şi nu a ajuns încă de la ore. Bărbat în casă acum este Florin, chiar dacă are 7 ani. A început deja să înveţe la şcoala din Bojila, şi-i mai ruşinos decât cele patru surori ale sale la un loc. Jucării nu se văd nicăieri, iar Ionela spune că se mai joacă cu păpuşile, căci maşinuţa pe care a avut-o s-a stricat. Mama nu se încumetă să promită nimic pentru Crăciun, nu-i asigură pe cei mici că poate Moşul le va călca pragul. Ştie foarte bine că mâncarea de pe masă este singurul „cadou“ pe care şi-l permite. Şi poate câteva haine, iar asta doar dacă vine ajutorul social sau alocaţia copiilor.

Cum putem să-i ajutăm

În cadrul campaniei, vom cumpăra ghetuţe de piele, mănuşi, fulare şi căciuli pentru toţi copii şcolii din Bojila, inclusiv pentru cei ai Ionelei. Avem însă nevoie de sprijinul vostru, al cititorilor, nicio sumă nefiind prea mică. Cei care doresc să ajute în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35, vizavi de Gara Internaţională. Mai multe detalii, la telefon: 0232/271271. Formalităţile de deschidere a contului şcolii, în care vor putea fi donaţi banii prin transfer, urmează să fie finalizate astăzi, iar eventualele contracte de sponsorizare tip, în dublu exemplar, care pot fi necesare în aceste situaţii, pot fi transmise, la cerere, chiar şi prin fax.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.