anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

Haideţi să oferim ghete, căciulă, mănuşi, fular copiilor sărmani şi dezbrăcaţi dintr-o şcoală de vălătuci!

(FOTO) Campania umanitară de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“: Ghetuţe pentru piticii din Bojila

GALERIE
campanie craciunScoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (2)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (3)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (4)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (5)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (6)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (7)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (8)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (9)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (10)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (11)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (12)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (13)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (14)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (15)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (16)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (17)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (18)Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (19)
 • campanie craciun
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (2)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (3)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (4)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (5)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (6)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (7)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (8)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (9)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (10)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (11)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (12)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (13)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (14)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (15)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (16)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (17)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (18)
 • Scoala din Bojila campanie Ziarul de Iasi (19)
- +

Satul Bojila pare efectiv la capătul lumii. Aici ajungi abia după ce treci prin marginea mai multor păduri, şi după ce te lupţi câţiva kilometri cu noroaie cumplite, drumurile greu practicabile fiind aproape pustii. Doar dimineaţa, înainte de ora 8, când şcolarii merg spre şcoală, sau la finalul orelor, când cei mici aleargă grăbiţi spre casă, drumul principal prinde viaţă, iar griul posomorât al noroaielor pare presărat cu „bomboane“ de toate culorile, care ţopăie şi sar ca nişte mărgele. Tradiţionala campanie de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“ continuă şi anul acesta, cu unii dintre cei mai sărmani şi dezbrăcaţi, dar şi cei mai cuminţi şi plini de visuri copii din judeţ. Prichindeii din Bojila, un sătuc cu oameni sărmani, dar muncitori, cu aproximativ 90 de case, din comuna Mădârjac, aşteaptă cu bucurie iarna, chiar dacă nu au ghetuţe, căciuli, fulare şi mănuşi cu care să înfrunte frigul ce muşcă deja, tot mai tare, în fiecare zi. Unii poartă hainele de la fraţii mai mari, şi rar au un lucru pe care să-l numească doar al lor. Ar avea nevoie şi de cărţi, de jucării, şi s-ar mulţumi şi cu câteva bomboane de brad. Moş Crăciun ajunge însă prea rar pe la ei. „Ziarul de Iaşi“ vă invită pe toţi cei care citiţi aceste rânduri să le facem o surpriză prichindeilor din Bojila: haideţi să fim „Moş Crăciuni“ pentru ei şi să le facem o bucurie pe care nu o vor uita toată viaţa! Haideţi să punem mână de la mână, atât cât ne lasă inima, şi să îi îmbrăcăm pe aceşti prichindei care nu prea ştiu ce e aceea o haină nouă!

„Piticii“ de la Şcoala din Bojila sunt nevoiţi să înveţe în doar două clase. Cei de la grădiniţă,16 la număr, învaţă într-o singură sală. Sunt fericiţi că mai pot asculta cântece sau poveşti la un calculator din capătul sălii. Stă la loc de cinste, pentru că foarte puţini dintre ei au aşa ceva acasă. Tot la loc de cinste sunt şi jucăriile, prea puţine chiar şi pentru cei 16 micuţi. Pe trei rafturi sunt închesuite toate materialele lor:  câteva cărţi de colorat, cu poveşti, plastilină sau jocuri, iar cele câteva păpuşi par a fi aceleaşi cu care s-au jucat şi părinţii lor, în urmă cu 20-30 de ani. E curăţenie lună, iar clădirea micuţă, cu două săli de curs, o magazie şi un hol, nu prea aduce a şcoală. Nici nu ar avea cum, pentru că are mai bine de 100 de ani şi e construită din vălătuci: adică pereţii sunt făcuţi din împletituri de nuiele care au fost mai apoi acoperite cu lut. Doar cei mai mici au norocul de a avea mobilier mai nou, din acela lucios, din pal. Cei din clasele I-IV, 25 la număr, învaţă cu toţii într-o singură sală de curs, iar băncile au prins cu siguranţă Revoluţia din ’89 şi pe Ceauşescu. Dacă nu cumva şi pe Gheorghiu Dej...

Materiale didactice hand-made

Cele două învăţătoare încearcă să se descurce cum pot, cu prea puţine materiale didactice, fără vreo imprimantă, iar sala este ornată cu ce ai reuşit să facă chiar ele, sau împreună cu cei mici. Câteva steaguri ale României sunt colorate de mână, cu beţe strâmbe, cojite de scoarţă, probabil rupte de prin copaci chiar de copii.

Câteva imagini micuţe şi decolorate de timp, cu feţele câtorva domnitori, sunt printre puţinele pete de culoare din clasă. Acestea şi bradul de Crăciun, un pic mai mare decât prichindeii de la grădiniţă, care stă strâmb într-o cutie de carton, cu câteva globuri decolorate, bucăţi de beteală şi cele câteva beculeţe care încă mai pâlpâie din întreaga instalaţie. În ciuda lipsurilor de la şcoală, absenţele din catalog apar foarte rar, şi chiar dacă nu au câştigat nicio olimpiadă, şi nici nu visează să devină medici sau profesori renumiţi, sunt isteţi foc şi energici precum argintul viu. Zâmbesc larg, fără vreun nor în privire, iar dacă îi întrebi dacă îl aşteaptă pe Moşul, răspund cu toţii dintr-o suflare că da, de parcă au aşteptat întrebarea întreaga zi.

„Acasă e cel mai bine!“

Copiii din Bojila trăiesc la fel cum o făceau părinţii sau bunicii lor, poate doar televizorul color este o schimbare. De foarte mulţi ani au şi cablu pentru internet, însă cei mai mulţi l-au văzut doar pe stâlpi, pentru că în case nu ar avea la ce să-l conecteze. Învăţătoarele, localnice, sunt însă de pă­rere că Bojila este cel mai minunat loc, unde abia aşteaptă să se reîntoarcă dacă pleacă din localitate mai mult de câteva zile. La fel de mult drag pentru locul în care au făcut primii paşi sunt cei mici, iar învăţătoarele povestesc că inclusiv piticii, care poate nu au mereu lemne pentru foc acasă sau care se înghesuie într-o ca­meră sau două cu trei sau patru fraţi, cred că la ei acasă este cel mai bine. Cu greu îţi poţi stăpâni emoţiile în faţa acestor copii curaţi la suflet şi veseli ca o zi de sărbătoare.

Chiar şi atunci când înfruntă noroaiele în încălţări subţiri, de vară, sau când mai împrumută de la fraţii lor o haină mai groasă ori o poartă pe rând, aşa cum se joacă cu o jucărie. Pleci de la copiii din Bojila fără să ştii dacă să fii trist din cauza greutăţilor peste care trec cu zâmbetul pe buze, sau vesel că ai întâlnit nişte fiinţe atât de inocente. Indiferent de ce alegi să păstrezi în suflet, cu siguranţă nu vei putea prea uşor să le uiţi zâmbetul şi privirea plină de speranţă.

Cum putem să-i ajutăm

„Ziarul de Iaşi“ invită, aşadar, cititorii să pună umărul, fiecare după posibilităţi, orice sumă fiind binevenită, pentru ca licărirea de speranţă de pe chipul acestor îngeraşi să nu dispară. Cei care doresc să ajute cu orice sumă de bani în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei (bd. Nicolae Iorga nr.35, parter, vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefonul 0232/271.271. La acelaşi număr, firmele, dar şi persoanele fizice doritoare, pot obţine detalii despre numărul de cont de trezorerie al Şcolii Mădârjac, de care aparţine şcoala din satul Bojila, care ne va fi comunicat în cursul dimineţii, dar şi despre eventualele contracte de sponsorizare tip, în dublu exemplar, ce pot fi necesare în aceste situaţii, şi care pot fi transmise, la cerere, chiar şi prin fax. Din banii strânşi, „Ziarul de Iaşi“, împreună cu reprezentanţii şcolii, va cumpăra ghetuţe, fulare, căciuli şi mânuşi pentru toţi copiii din şcoală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.