FOTO Casa Beldiman, o rușine a Iașului acoperită de ”macabre steaguri funerare”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO Casa Beldiman, o rușine a Iașului acoperită de ”macabre steaguri funerare”

GALERIE
Casa Beldiman de pe Săulescu1
  • Casa Beldiman de pe Săulescu1
- +

Casa Beldiman de pe Săulescu, sediu, vreme îndelungată, al Palatului Copiilor. este în continuare o ruină și se degradează pe zi ce trece. Deși s-a semnat un contract de 9,7 milioane de lei pentru restaurare și modernizare, clădirea zace părăsită, ”cu plasele de protecție fâlfâind ca niște macabre steaguri funerare”, după cum a remarcat Otilia Bălinișteanu, profesor asociat la Jurnalism și Științe ale Comunicării UAIC Iași, pe rețelele de socializare

”O mare rușine a Iașului - abandonul și ruina uneia dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului vechi, Casa Beldiman de pe Săulescu, sediu, vreme îndelungată, al Palatului Copiilor.
Cu o restaurare începută în urmă cu un deceniu, dar sistată după trei ani, ați ghicit, "din lipsă de fonduri", cu zidurile decapate până la cărămidă și lăsate așa, cu plasele de protecție fâlfâind ca niște macabre steaguri funerare, seamănă azi cu o tristă fantomă a trecutului”, a scris Otilia Bălinișteanu, care a atașat și câtema imagini.

.

Palatul Copiilor a semnat la începutul lunii martie contractul de lucrări pentru reluarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Casei Beldiman de pe str. Săulescu. Clădirea, monument istoric, va fi restaurată de către constructorul ieşean Iasicon pentru suma de 9,7 milioane lei.

La procedura de licitaţie au mai participat alţi trei ofertanţi, iar valoarea estimată iniţial a contractului ajungea la peste 12 milioane lei.

La clădirea de pe str. Săulescu, unde a funcţionat parte din activitatea Palatului Copiilor, au început unele lucrări de restaurare acum circa zece ani, dar, la scurt timp, în 2011, au fost sistate, iar imobilul a fost pus în conservare.

În ultimii doi ani, proiectul a fost deblocat, în condiţiile în care abia în anul 2019 a fost lansată o licitaţie pentru actualizarea documentaţiilor tehnice şi, ulterior, în toamna anului 2020, a fost iniţiată procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie. Casa Beldiman este atestată într-un document din anul 1819.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.