Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: Casele "încondeiate" de la Ciocăneşti, muzeul în aer liber pe care nu trebuie să îl ratezi

GALERIE
case ciocanesti 7case ciocanesti 8case ciocanesti 9case ciocanesti 10case ciocanesti 13case ciocanesti 14case incondeiate la ciocanesti  1case incondeiate la ciocanesticiocanesti 2ciocanesti 3ciocanesti 4ciocanesti 5
  • case ciocanesti 7
  • case ciocanesti 8
  • case ciocanesti 9
  • case ciocanesti 10
  • case ciocanesti 13
  • case ciocanesti 14
  • case incondeiate la ciocanesti  1
  • case incondeiate la ciocanesti
  • ciocanesti 2
  • ciocanesti 3
  • ciocanesti 4
  • ciocanesti 5
- +

Comuna Ciocănești, situată la 100 de kilometri de orașul Suceava și la 22 de kilometri de Vatra Dornei, reprezintă un unicat în țară, un loc desprins parcă din povești, în care se pot admira peste 600 de case cu pereții pictați în motive tradiționale.

Moda caselor încondeiate începe în anul 1950. Considerată un adevărat muzeu în aer liber, comuna Ciocănești, situată pe șoseaua Iacobeni – Borșa, poate fi cu ușurință integrată în lista obiectivelor turistice din România, impresionând prin aspectul unic, caracterizat prin superbele case încondeiate.

Totul a început cu ideea năstrușnică a Leontinei Țăran, o gospodină din satul Ciocănești, care, în ideea de a-și împodobi cât mai frumos și deosebit casa, se gândește să scoată modelele din hainele tradiționale și să le aplice, cu ajutorul zugravului din sat, pe numele său Dumitru Tomoioaga, pe pereții casei. Acest lucru se întâmpla în anul 1950, ocazie cu care casa Leontinei a fost declarată muzeu.



Numai întâmplarea face ca unul dintre fiii zugravului să ajungă primarul comunei Ciocănești, acesta, în cele din urmă, luând decizia, alături de săteni, ca fiecare casă nou construită sau renovată să fie, în mod obligatoriu, decorată cu motive tradiționale, populare.

Acest fapt s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 60 de ani, iar moda caselor ‘’încondeiate’’ continuă să se reflecte asupra locuințelor din Ciocănești, aproape fiecare fațadă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, ornate la exterior cu motive populare tradiționale românești.

Tradiții obligatorii în satul Ciocănești

Numărul mare de vizitatori, sosiți atât din țară, cât și din străinătate, a făcut ca satul să prospere, urmând ca în ultimii șapte ani, aici să se dezvolte o importantă industrie turistică.



Prin urmare, pentru ca localitatea să nu își piardă din farmec, însă nici din prosperitate, autoritățile locale nu au stat pe gânduri și au emis o lege prin care sătenii au răspunderea și obligația de a-și picta casele la exterior, în motive tradiționale românești.
Mai mult decât atât, primăria contribuie și ea la aspectul unicat în lume, a comunei, prin asigurarea gratuită a celor necesare pentru picturi.

Nici biserica din Ciocăneşti nu a ‘’scăpat’’ de ideea primăriei, lăcașul sfânt prezentându-se, la rândul său, cu zidurile ‘’încondeiate’’.

Despre desenul care îmbracă pereții exterior ai caselor localnicii spun că este foarte important, dat fiind faptul că acesta, precum și culorile folosite, denotă caracterul persoanei respective, un mod de a lăsa amprenta personală asupra locuinței.

Textul integral, pe lataifas.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri