Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

TUIASI şi firma DAS organizează în aceste zile una din cele mai importante conferinţe din România în privinţa instalaţiilor

(FOTO) Cele mai moderne soluţii de economisire de energie şi climatizare a clădirilor, dezbătute la Iaşi

GALERIE
conferinta_instalatii_01conferinta_instalatii_02conferinta_instalatii_03conferinta_instalatii_04conferinta_instalatii_05
  • conferinta_instalatii_01
  • conferinta_instalatii_02
  • conferinta_instalatii_03
  • conferinta_instalatii_04
  • conferinta_instalatii_05
- +

Peste 100 de specialişti în domeniul instalaţiilor din ţară, dar şi din străinătate, participă zilele acestea la Iaşi la Con­ferinţa tehnico-ştiinţifică „Instalaţii pentru construcţii şi economia de energie“. 

 

Ma­nifestare de referinţă şi tradiţie în domeniu, conferinţa care se desfăşoară anual la Iaşi abordează subiecte de interes pentru specialiştii în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor: metode şi sisteme de eco­no­misire a energiei în domeniul instalaţiilor, fie prin utilizarea de energii regenerabile, fie prin utilizarea de resurse necon­venţionale de energie, fie prin implementarea de sisteme de valorificare a energiei solare. De asemenea, se pune accent şi pe problemele legate de modernizarea şi eficientizarea instalaţiilor pentru clădiri de patrimoniu şi aspectele privind impactul instalaţiilor asupra elementelor de construcţie şi a valorilor adăpostite în aceste clădiri.

Exemplu: chiar sala conferinţei

„Prima prezentare din programul de joi se referă chiar la Aula Universităţii Tehnice «Gh. Asachi» Iaşi, care este un spaţiu de referinţă al oraşului. Din păcate, Aula nu este prevăzută în acest moment cu un sistem de climatizare pentru a asigura condiţiile de microclimă pentru picturi, lemn, ornamente. Iar noi, ca specialişti în instalaţii, propunem soluţii pentru asigurarea microclimatului în astfel spaţii. Sisteme de climatizare care să asigure temperatura, viteza aerului în funcţie de specificul clădirilor şi utilizarea lor. Este un subiect care ne preocupă, şi ca urmare a unor semnalări privind funcţionarea unor categorii de instalaţii recent realizate la clădirile de patrimoniu din zonă, Filiala Moldova a Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România apreciază necesitatea unor reglementări tehnice pentru concepţia şi modernizarea instalaţiilor funcţionale în clădirile de patrimoniu, precum şi eficientizarea energetică a acestora“, a de­clarat conf.dr.ing. Vasilică Ciocan, vice­preşedinte al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România, Preşedinte Filiala Moldova a AIIR, Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi. Pe marginea acestui subiect au susţinut prezentări şi doi cunoscuţi specialişti din străinătate. Eficienţa energetică în clădirile istorice din Italia, precum şi efectul comportamentului ocupanţilor asupra consumului energetic din clădiri, a fost tema prezentărilor susţinute în cadrul conferinţei de la Iaşi de către prof.ing. Livio Mazzarella, de la Energy Department - Politecnico di Mi­lano, Representative AiCARR on REH­VA, şi prof. Ph. D. Stefano Corgnati - Federation of European Heating, Venti­lation and Air Conditioning, Associations - REHVA, President, Chair of the Awards Committee, Department of Energy - Politecnico di Torino. „Ne bucură să participăm la această manifestare la Iaşi, pentru că avem ocazia să ne întâlnim şi să facem schimb de exeperienţă cu ade­văraţi profesionişti în domeniu. Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România menţine relaţiile cu celelalte asociaţii de profil din Europa, fiind practic la acelaşi nivel profesional. Faptul că aici există specialişti foarte buni în acest domeniu o demonstrează şi o realizare importantă pentru România, care va organiza în 2019 Congresul Internaţional „CLI­MA“. Astfel, România şi asociaţiile de profil din ţară se menţin într-un cadru care va aduna experienţele europene şi le va crea un avantaj competitiv“, a declarat prof. Stefano Corgnati.

Standarde ISO

Un alt subiect interesant abordat la conferinţă a fost prezentarea modului de implementare a standardelor CEN şi ISO privind performanţa energetică a clădi­rilor. Prezentare a fost făcută de un specialist din străinătate - Jaap HOGELING, Manager international standards at ISSO. Astfel, păstrându-şi statutul de de promotor al progresului tehnic în domeniu, conferinţa de la Iaşi a oferit participanţilor prilejul unor dezbateri competente, cu concluzii de interes pentru modernizarea şi eficientizarea instalaţiilor pentru clădiri de patrimoniu. De precizat că evenimentul se află la cea de-a XXVII-a ediţie, şi este organizat de Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România - Filiala Moldova (AIIR), împreună cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ - Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Departamentul de Ingineria Instalaţiilor, şi cu compania ieşeană de construcţii şi instalaţii DAS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri