FOTO: Ceremonii militare și religioase în Iași în ziua Înălțării Domnului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

FOTO: Ceremonii militare și religioase în Iași în ziua Înălțării Domnului

GALERIE
Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (1)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (2)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (3)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (4)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (5)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (6)Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (7)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (1)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (2)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (3)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (4)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (5)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (6)
 • Ceremonii Ziua Eroilor Iasi, foto Dan Luca (7)
- +

Joi, 9 iunie 2016, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor şi Zilei Înălţării Domnului, militarii  Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor participa, în garnizoanele de dislocare, la ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

În garnizoana Iaşi, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor organiza, la ora 12.03, ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori astfel:

1. Cimitirul „Eternitatea”:

 • Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial;

 • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial;

 • Mormântul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Hâncu Bogdan Valerian;

 • Parcela Militarilor Ruşi din cele Două Războaie Mondiale;

 • Parcela Eroilor Francezi din Primul Război Mondial;

 • Parcela Militarilor Germani din Al Doilea Război Mondial;

2. Cartierul Păcurari, Cimitirul Evreiesc: Parcela Eroilor Evrei din Primul Război Mondial;

3. Cartierul Galata: Monumentul-Mausoleu Galata;

4. Spitalul Socola: Monumentul Eroilor de la Biserica „Schimbarea la Faţă”;

5. Cartierul Bucium: Monumentul Eroilor de la Biserica „Sfântul Duh”;

6. Comuna Rediu: Monumentul Eroilor;

7. Comuna Leţcani: Cimitirul Eroilor Neamului din Al Doilea Război Mondial.

Ceremoniile militare se vor încheia cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.

Legea nr. 48/30 mai 2005 privin proclamarea Zilei Eroilor: „Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti – Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, – potrivit tradiţiei româneşti”.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război  Ziua Eroilor  se organiza în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti, în general în luna mai, „când floarea este mai bogată”, aşa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, până în anul 1948, au menţinut prevederea sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului şi au acordat acestei zile statut de sărbătoare naţională.

Legiferarea acestei comemorări a fost determinată atât de tradiţia creştină, proprie poporului român, cât şi de prevederile unor articole ale Tratatului de Pace de la Versailles, care, printre altele, impuneau naţiunilor foste beligerante întreţinerea mormintelor tuturor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective.

Manifestările dedicate Zilei Eroilor nu reprezintă numai îndeplinirea unei datorii de recunoştinţă şi pietate faţă de cei căzuţi, ci şi de concentrare a acestor pilde în locuri de onoare, cu valoare educativă pentru toţi românii.

Mormintele la care depunem flori şi aprindem lumânări de Înălţare, precum şi mausoleele în faţa cărora ne regulegem, reprezintă un simbol al dăinuirii poporului român în timp, pe aceste meleaguri, al sacrificiului suprem pentru un mare ideal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X