Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(FOTO) Cine-i vinovat, dle primar? Elev desfigurat de un cablu UPC căzut de pe stâlp

GALERIE
Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (1)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (1)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (2)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (3)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (4)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (5)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (6)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (8)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (9)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (10)Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (10)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (1)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (1)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (2)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (3)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (4)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (5)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (6)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (8)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (9)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (10)
  • Cablu cazut in capul unui iesean, foto Andrei Disca (10)
- +

Un copil în vârstă de 12 ani va rămâne mutilat pe viaţă după ce a fost lovit în faţă de un cablu şi o şufă metalică, în timp ce aştepta la semafor, în Galata. El a fost înfăşurat efectiv, la propriu, de un cablul gros ce a fost agăţat de autobuzul CTP. Cablul aparţine companiei UPC şi atârna deasupra străzii cel mai probabil de la furtuna violentă de vineri. 

La trecerea unui autobuz 47 care circula dinspre Dacia către "Recuperare", acesta a atins cu trapa de aerisire cablul de telefonie şi şufa metalică, pe care le-a tras de pe stâlpi, lovind cu violenţă în gură şi faţă copilul care aştepta la semafor. Tânărul se afla pe trotuar şi intenţiona să traverseze spre partea în care se află biserica din intersecţie. Numeroşi ieşeni au acuzat pe reţelele sociale Primăria, care a promis că ne va scăpa de miile de cabluri de pe stâlpi, dar nu a făcut nimic. Primăria arată cu degetul spre Compania de Transport din subordine, aceasta gestionând toată căblăraia de pe propriii stâlpi. CTP arată însă cu degetul spre UPC, spunând că firma a fost notificată, la modul general, să verifice cablurile după furtuna de vineri. Reprezentan-ţii firmei au băgat capul în nisip, nefiind de găsit. Un copil de 12 ani rămâne desfigurat pe viaţă. Vi se pare normal ca nimeni să nu îşi asume nimic, domnule primar? Imediat după incident, câţiva ieşeni s-au repezit la copil să-l ajute. Şoferul autobuzului a oprit după câţiva metri, după ce a auzit ţipetele trecătorilor. Copilul lovit a început să sângereze puternic, trecătorii fiind îngroziţi de faptul că lovitura cablurilor trase cu putere de autobuz i-a sfărâmat copilului gura, pur şi simplu. “I-a rupt gura, domnule! Dacă eram eu în locul respectiv?”, a ţipat o femeie la şoferul autobuzului. Acesta a ridicat din umeri. “Nu este vina mea, doamnă! Eu am oprit imediat!”, a spus şoferul. Acesta a fost testat cu alcooltestul de către un echipaj de poliţie rutieră, care a arătat negativ. Poliţiştii au declarat că au deschis un dosar penal în acest caz şi că fac cercetări. 

Medicii: "Un caz complex"

Medicii au precizat, ulterior, că starea copilului este gravă, fiind un caz complex. Iniţial, la faţa locului a intervenit un echipaj medical de tipc C2 cu medic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, care i-a acordat acestuia îngrijiri medicale. „Ora apelului a fost 12.30, la faţa locului am găsit copilul cu traumatism cranio-facial, cu plăgi tăiate la nivelul ambelor buze, fractură de maxilar, fracturi dentare şi comoţie cerebrală. După acrodarea îngrijirilor medicale, a fost transportat la Spitalul de Copii «Sf. Maria»”, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Medicii urgentişti de la Spitalul de Copii spun că băiatul a ajuns conştient la spital, însă nu îşi aminteşte ce s-a întâmplat, în momentul producerii accidentului, acesta pierzându-şi cunoştinţa în urma traumatismului suferit. „Copilul urmează să fie investigat, să i se facă analize, computer tomograf, consult neurochirurgical, consult oro-maxilo-facial, pentru a se stabili cât de grav este. În orice caz, are nevoie de spitalizare, este un caz complex”, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

CTP închiriază stâlpii 

Pe reţelele sociale şi pe site-ul "Ziarului de Iaşi" cititorii acuză Primăria că de câţiva ani promite că va scăpa Iaşul de miile de cabluri care atârnă pe stâlpi, acestea urmând a fi îngropate. Primăria pasează însă responsabilitatea către Compania de Transport Public, aceasta administrând majoritatea stâlpilor din oraş, şi din zona unde s-a petrecut incidentul. Potrivit oficialilor companiei, cablul era amplasat în baza unui contract de închiriere. În avizul CTP este menţionat şi faptul că trebuie asigurată o înălţime minimă de 5,5 metri faţă de sol. Imediat după petrecerea incidentului, în zonă s-a deplasat o echipă a operatorului UPC, iar din primele verificări acel cablu aparţine firmei. De remarcat că Primăria Iaşi a solicitat operatorilor de reţele aeriene să facă verificări asupra cablurilor încă de vineri, după vijelie. „Cei care au închiriat trebuie să le întreţină. Noi le dăm avizul pentru amplasare în baza contractului de închiriere”, a declarat ieri Cristian Stoica, şeful CTP Iaşi. El a subliniat că există posibilitatea ca acel cablu să se fi desprins fix în momentul trecerii autobuzului. „Autobuzul avea ambele trape deschise, dar cablul a fost agăţat de ultima”, a menţionat Stoica. Acum aproape patru ani, şefii Primăriei susţineau că Iaşul va scăpa de cabluri de pe stâlpi „peste doi ani”, în zonele unde au fost implementate proiecte cu fonduri europene. Nu e cazul cartierului Galata, dar în alte zone din oraş, unde ar fi trebuit deja să fie îngropate, municipalitatea pare să-i păsuiască pe operatorii de reţele aeriene. „Este o obligaţie provenită dintr-o hotărâre a Consiliului Local privind îngroparea cablurilor de pe stâlpi de la limita străzilor, obligaţie pe care o vor duce la îndeplinire, pentru că deja au început să pună în subteran cablurile. Vor mai fi de trecut în CL şi utilizarea tubulaturilor pe care noi le-am adus prin fonduri europene, să vedem cum găsim portiţa legală. Mai departe de atât, credem că în doi ani toate cablurile vor fi îngropate”, declara actualul primar în 2013, el fiind viceprimar la vremea respectivă.

Cine e vinovat?

La rândul lor, reprezentanţii CTP au venit aseară cu precizări legate de incident. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Albu, a precizat că autobuzul circula pe ruta Dacia – Tătăraşi Sud. „Incidentul a avut loc la intersecţia străzilor Calea Galata cu Pantelimon Halipa, şi a fost soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, în jurul orei 12.25. Autobuzul cu numărul de parc 257 a agăţat cu trapa de aerisire un cablu de televiziune care, în cădere, a accidentat un copil care se afla în zonă. Victima a fost preluată de către un echipaj şi transportată la spital. Incidentul nu a fost clasificat ca fiind accident rutier, angajatului CTP fiindu-i restituite actele şi având în continuare drept de circulaţie”, a spus purtătorul de cuvânt al CTP. De asemenea, directorul instituţiei a subliniat că firmele de cablu trebuie să se preocupe de infrastructura de cabluri. „Normativele tehnice în vigoare impun o înălţime minimă pentru cabluri de 5,50 metri. Deţinătorii de cablu sunt responsabili pentru păstrarea caracteristicilor tehnice impuse. Primăria Iaşi a transmis de vineri o adresă prin care solicita verificarea reţelelor, în urma fenomenelor meteo care au avut loc pe data de 23 iunie. Regretăm acest incident”, a spus şi Cristian Stoica, directorul CTP Iaşi. În ce priveşte compania UPC, aceasta nu a transmis ieri niciun comunicat explicativ, dar nici reprezentanţii acesteia nu au putut fi contactaţi, în ciuda insistenţelor noastre. (Andrei DÎSCA, Mădălina OLARIU, Alex ANDREI) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri