Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(FOTO) Cozile imense de la Spitalul de Recuperare: megabiţii sunt de vină!

GALERIE
aglomeratie Recuperareaglomeratie Recuperare1aglomeratie Recuperare2aglomeratie Recuperare3aglomeratie Recuperare4
  • aglomeratie Recuperare
  • aglomeratie Recuperare1
  • aglomeratie Recuperare2
  • aglomeratie Recuperare3
  • aglomeratie Recuperare4
- +

Oficialii spitalului spun că programul informatic rulează foarte greu la început de lună, acesta fiind motivul procedurilor greoaie de la internare. „Ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi mâine, şi poimâine“, spun aceştia, deşi suntem deja în ziua de 8 a lunii în curs.

Sute de persoane au stat ieri ore întregi la coadă în holul Spitalului de Recuperare, în aşteptarea actelor necesare pentru a se putea interna. Luni dimineaţa, de la ora 8 şi până după ora 10.30, la Biroul de internări, cozile pentru internare au fost constante, existând oameni care au stat la rând şi trei ore până să îşi primească fişa necesară internării în spital.

Este problema de care se plâng toate spitalele

Astfel, deşi o parte dintre oameni aşteptau să fie internaţi pentru o zi, fiind vorba teoretic despre proceduri mai rapide, iar ceilalţi aşteptau pentru o internare de lungă durată, situaţia era aceeaşi. Reprezentanţii unităţii medicale dau vina pe sistemul informatic care la începutul fiecărei luni este extrem de aglomerat, dar şi pe pacienţii care ajung târziu la spital. „La fiecare început de lună, în primele cinci-şase zile lucrătoare există dificultăţi de rulare a sistemului informatic, este suprasolicitat. Asta pentru că în aceste zile se fac toate raportările din luna trecută, de exemplu astăzi (n.r. - luni) suntem pe 7 octombrie, este teoretic a cincea zi lucrătoare. Deja programul a rulat deficitar, ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi mâine şi poimâine. Este problema de care se plâng toate spitalele, cabinetele, ambulatoriile, toţi medicii de familie. Lucrurile au mers într-adevăr încet, la ora 11.00 mai erau trei persoane la ghişeu pentru internări. Are importanţă şi la ce oră vin pacienţii, le spunem celor care vin pentru internări continue şi de zi să facă un efort ca să vină cât mai devreme, să fie aici la ora 7.00“, a precizat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare.

Astfel, aceştia spun că internările au început de la ora 7.00, iar la ora 11.00 erau deja 200 de pacienţi internaţi în secţiile spitalului. Teoretic, reprezentanţii spitalului susţin că în cazuri de supraaglomerare personalul medical este instruit să sesizeze pacienţii care sunt în cărucioare cu rotile sau pe targă şi astfel să prioritizeze cazurile. Ieri, zeci de oameni stăteau la rând fără să ştie cât mai au de aşteptat sau să fie prioritizaţi în vreun fel. „La ora 8.00 am ajuns la spital şi am aşteptat efectiv o oră la rând, în picioare, până să ajung la biroul de internări. Acolo, am dat toate documentele necesare şi am aşteptat încă o oră să mi se dea foaia necesară internării. În acest timp, nu ştiam cât mai durează, însă ştiam că dacă nu reuşesc să fac internarea până la ora 10 apoi este târziu şi nu se vor mai putea recolta analizele necesare. Cineva din triaj mi-a zis «doar nu trebuie să facă toată lumea analizele azi, se vor face şi mâine». Iar eu aveam nevoie de internare de zi, cum să aştept până mâine?“, a povestit un pacient.

Lifturile nu funcţionează

O altă problemă pe care au semnalat-o pacienţii este că în zilele de sâmbătă şi duminică lifturile nu funcţionează, fiind nevoiţi să coboare sau să urce etaje întregi, liftul fără cartelă fiind disponibil de luni până vineri când este prezentă şi o liftieră. „Cu siguranţă două lifturi puteau fi folosite, dar sunt cele care funcţionează cu cartelă. Pacienţii greu deplasabili trebuie să stea în pat, dacă un pacient internat vrea să coboare înseamnă că este mobil, că se poate deplasa“, a completat directorul medical. De asemenea, pacienţii au remarcat că numărul de cărucioare din triaj este limitat, un aparţinător al unui pacient povestind că a urcat pe scări câteva etaje cu o rudă care a suferit un accident vascular cerebral în lipsa unui căruţ, ţinându-se mai mult de pereţi. „Ne preocupă aceste lucruri şi periodic căutăm soluţii, însă cel mai tare ne încurcă lentoarea sistemului informatic“, a completat dr. Baltag. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri