anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

FOTO Cum a reuşit Covid 19 să vindece Palatul de Justiţie Iași de “boala hârtiilor”

GALERIE
doigitalizare, justitie (1)
 • doigitalizare, justitie (1)
- +

Peste nouă milioane de documente au fost descărcate anul trecut din portarurile instanţelor de judecată arondate Curţii de Apel din Iaşi, lucru imposibil de realizat înainte de pandemie. Virusul care la nivel mondial a îmbolnăvit peste jumătate de miliard de oameni şi i-a ucis pe mai mult de şase milioane dintre aceştia, a produs în justiţia ieşeană o mutaţie ireversibilă: trecerea la digitalizarea dosarelor şi la adoptarea unor tehnologii care eficientizează procesele de judecată.

 

Pandemia a adus cu sine o creştere alarmantă a cazurilor de violenţă în familie, chiar din perioada în care oamenilor li s-a cerut să nu îşi părăsească locuinţele sau să respecte reguli stricte de distanţare socială. Iar victimele aveau nevoie să fie protejate, să li se facă dreptate. “Pandemia ne-a făcut să ne gândim la digitalizare, era acea problemă cu numărul de oameni mare, câţi pătrund în instanţe, cum pătrund, instanţele sunt instituţii care sunt accesate, ăsta e specificul nostru ca instanţă de judecată", a explicat judecător Diana Micu Cheptene, preşedintele Curţii de Apel Iaşi. Forţati să se adapteze la noul context, judecătorii ieşeni au găsit în IT soluţii pentru problemele dictate de pandemie.

La intrarea în clădirile de justiţie, câteva monitoare instalate la un loc uşor vizibil, indică sala în care se judecă un anumit dosar, aşa cum într-un aeroport putem vedea de la ce poartă se face îmbarcarea. Iar la intrarea în sălile de şedinţe un alt monitor arată ce dosar se judecă chiar în acel moment, ce şedinţă s-a terminat şi ce urmează.

Deţinuţii sunt audiaţi online, nu mai sunt plimbaţi la instanţe

Multe dintre cererile din dosarele aflate pe rolul instanţelor vin din partea unor persoane aflate deja în regim de detenţie. Înainte de pandemie, se spunea uneori că deţinuţii abuzau de cereri, doar pentru a fi scoşi din penitenciar şi aduşi la instanţă. Distanţarea a dus, şi în cazul lor, la modernizare. Atât în penitenciare, cât şi în sălile de judecată, s-au instalat sisteme de comunicare, cu camere video care îşi modifică unghiul, cu microfoane şi monitoare. Când are termen în dosar, deţinutul nu mai este transportat până la Judecătorie, Tribunal sau Curtea de Apel, ci intră dintr-o cameră amenajată în penitenciar în videoconferinţă cu magistraţii aflaţi în sala de judecată.

“Sistemul de videoconferinţe funcţionează la nivel naţional, nu este un proiect local. Nu mai aducem deţinuţii, ne conectăm cu diverse terminale din diverse penitenciare, putem face videconferinţe şi multi-punct, în mai multe penitenciare. Îi vedem pe monitoarele alea mari, ei ne văd aşijderea, avem avocaţi în sală. Totuşi, în unele cazuri, preferăm să îi avem aici, atunci când e important să le vedem reacţiile, mimica, gesturile. Dar astea sunt excepţii", a mai declarat preşedintele Curţii de Apel Iaşi. Limitarea posibilităţii ca deţinuţii să obţină o zi în afara penitenciarului, descurajează practica depunerii unor cereri inutile, care supra-încarcă birourile magistraţilor.

Dosarul electronic

Pandemia a mutat şi dosarele din Justiţie într-un nou mileniu – de pe hârtie, direct în format electronic.

“Cei din exterior se pot întreba «Ce este atât de savant în această ecuaţie?». Păi este savant, pentru că noi preluăm nişte informaţie deja în variantă electronică şi o ţinem şi securizată", explică şefa Justiţiei ieşene, în timp ce explică procesul prin care trec hârtiile prin sistem.

Dosarul electronic este realizat în colaborare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Toate documentele realizate de procurorii de la parchete în timpul urmăririi penale sunt încărcate în sistemul electronic şi pot fi accesate cu uşurinţă de persoanele implicate, dar şi de magistraţii Judecătoriei, Tribunalului sau de cei ai Curţii de Apel. Mai clar spus, dosarul unei persoane care e suspectată că a săvârşit o infracţiune ajunge mai repede la magistraţii care vor condamna sau vor achita acea persoană. Astfel, şi durata proceselor poate fi scurtată, dar şi munca magistraţilor este facilitată.

“Până acum ne aduceau dosarele pe hârtie", detaliază judecător Diana Micu Cheptene. “Pentru noi, beneficiul este că oamenii noştri nu mai scanează urmărirea penală. În multe situaţii vorbim de foarte multe volume, cu foarte multe documente. Volumele trebuie desfăcute, scanate, prinse la loc". De fapt, unele procese de judecată, întinse pe durata mai multor ani, sau care au loc în cazuri complexe, ajung să adune atâtea volume pe hârtie, încât justiţiabilii care trebuie să le studieze le primesc de la arhivă încărcate în cărucioare metalice, asemănătoare celor din supermarketuri. Aşa cum este şi unul dintre dosarele primarului Mihai Chirica, pentru transportul căruia sunt necesare două astfel de cărucioare. Dosarul electronic, în schimb, e uşor de studiat chiar şi de către public. “Măsura este bună pentru public în primul rând, pentru că, dacă vrei să studiezi un dosar în care eşti parte, poţi avea acces la dosarul electronic şi tu, de acasă. În cazul dosarelor penale, vezi şi dosarul de urmărire penală. Probele în baza cărora tu ai fost trimis în judecată, acolo se găsesc. Şi există avantaje şi pentru cei de la Parchete, pentru că şi la ei se merge cu cereri pentru copii după dosare. În felul acesta, nu mai trebuie să facă copii, pot printa documente din dosarul electronic", susţine şefa Palatului de Justiţie din Iaşi.

Programare on-line la studierea dosarelor din arhivă

Pentru a controla mai bine câte persoane au acces în incinta clădirilor de justiţie, s-a introdus programarea on-line pentru studierea dosarelor din arhivă. “Începuse pandemia şi atunci am zis că poate e bine ca ei să aibă posibilitatea, cum e la serviciul de Paşapoarte, să îşi facă o programare. Se selectează o instanţă, ziua dorită pentru studierea dosarului, se introduce numărul dosarului, numele solicitantului, domiciliul şi emailul, pentru că sistemul îţi confirmă programarea", explică în continuare Diana Micu Cheptene. Spre surpriza tuturor, chiar şi după ce s-a renunţat la o parte din restricţiile privind distanţarea, programarea on-line a continuat să fie un succes, mai ales în rândul avocaţilor din Iaşi. Explicaţia e simplă: avocaţii sunt scutiţi de drumuri inutile la arhivă şi au prioritate în sala de studiu, unde dosarul solicitat îi aşteaptă, gata pregătit.

Solicitare de documente on-line

O altă noutate a Curţii de Apel este formularul prin care persoanele implicate într-un proces pot solicita eliberarea şi comunicarea electronică a copiilor de pe încheieri şi hotărâri judecătoreşti. Noul serviciu de încărcare a actelor de procedură ajută atât la transmiterea electronică a documentelor către instanţele de judecată din circumscripţia Curţii de Apel Iaşi, cât şi la vizualizarea istoricului de trimitere pentru fiecare instanţă în parte.

“Nu am fost o fană a IT-ului, înainte de pandemie. Dar mi-am dat seama că trebuie să ne adaptăm", a mărturisit în final judecătoarea Diana Micu Cheptene. Aplicaţiile IT realizate la Curtea de Apel sunt acum folosite şi de celelalte instanţe arondate acesteia, tribunale şi judecătorii din judeţele Iaşi şi Vaslui. Iar la momentul bilanţului de activitate pe 2021, sistemul nou introdus şi-a demonstrat necesitatea: peste nouă milioane de fişiere au fost descărcate anul trecut, la cele 11 instanţe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.