anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

FOTO Cum arată orașul din Constanța cu sub 5000 de locuitori, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare

GALERIE
reportaj, negru voda, d
  • reportaj, negru voda, d
- +

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.

În ciuda denumirii oficiale de oraș, atmosfera generală din Negru Vodă nu seamănă cu cea a unei așezări urbane. În locul mulțimilor de oameni și mașini la care te-ai gândi când vine vorba de spațiul urban, în localitate, ziua în amiaza mare, în timpul săptămânii abia dacă întâlnești grupuri mici de oameni, în general bătrâni, sau copii care vin sau pleacă de la școală. Pe străzi, vezi mai multe căruțe decât mașini, deși Negru Vodă este localitate de frontieră. 

Nici din punct de vedere al arhitecturii sau întinderii, Negru Vodă nu se apropie prea mult de imaginea promisă de titlul care i-a fost atribuit în perioada de urbanizare din comunism. Cu un centru care poate fi străbătut într-o plimbare de mai puțin de cinci minute, o râpă pe post de canal de deversare și străzi adiacente prost asfaltate, localitatea este departe de a semăna măcar cu cartierul periferic al unui oraș. Ce aduce aminte de periferia unui oraș ar fi, în cea mai mare parte, blocurile construite în perioada comunistă și clădirile puțin mai moderne care se mai găsesc ici și colo. 

Căruțe cu cai ponosiți, stații de autobuz improvizate din bucăți de tablă, dar o sală de păcănele la loc de cinste


Imaginea de modernitate și urbanism nu rezistă foarte mult, totuși. Când am mers în Negru Vodă, în stația de autobuz din centru două doamne așteptau sub acoperișul unei bucăți de tablă, de culoare roșie, împrejmuită de alte părți de tablă albă.Fapul că Negru Vodă, deși numit oraș, are o populație mai mică decât multe comune din Constanța este confirmat și de numărul mic de magazine alimentare și piețe. Nici urmă de hypermarket sau mall, ori vreun centru comercial mai sofisticat, spații nelipsite într-o comunitate urbană. 

De cealaltă parte, pe lângă farmaciile tradiționale, comunitatea din Negru Vodă beneficiază și de o farmacie veterinară, folositoare pentru localnici mai degrabă pentru animalele pe care le cresc în gospodării decât pentru animale de companie.

Preotul despot, care aproape ne-a agresat când i-am spus că bisericile sunt susținute de subvențiile Statului


În ceea ce privește nevoile religioase ale comunității, în Negru Vodă există o biserică de dimensiuni notabile, unde slujește un preot care ne-a transmis indirect că este șeful moșiei. 

În timp ce fotografiam biserica, împrejurimile ei și alte elemente de interes, preotul a ieșit din lăcaș vorbind la telefon și a început să ne certe pentru că ”nu l-am băgat în seamă”. Preotul ne-a chestionat în legătură cu prezența noastră în localitate și ne-a întrebat de ce ”nu i-am cerut voie” să facem poze. “Cine v-a dat voie să faceți poze? Trebuia să veniți, să mă întrebați întâi pe mine”, ne-a spus el. 

Când i-am explicat faptul că suntem pe spațiul public și nu avem nevoie de aprobarea nimănui, preotul ne-a făcut ”nebuni”, s-a înfuriat și ne-a întrebat retoric ”Dar cine administrează toate astea?”. 

I-am răspuns că bisericile sunt susținute de Stat și că primesc subvenții generoase din bani publici, apoi l-am întrebat câți bani a primit biserica lui de la Stat. Preotul s-a înfuriat peste măsură și aproape a agresat unul dintre jurnaliști: ”Obraznico!”, și-a ieșit din fire omul Lui Dumnezeu.

Preotul a fost deranjat și când i-am spus că biserica nu este proprietatea sa, ci locul Domnului, moment în care ne-a spus, pe un ton agresiv și batjocoritor, că ”doar protestanții fac ca voi, așa”. 

Preotul e șef peste micul oraș-moșie de la capătul Constanței. 

Reportajul complet, pe info-sud-est

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.