FOTO: Cum au dispărut 27 km de drum judeţean. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, stă pe margine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO: Cum au dispărut 27 km de drum judeţean. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, stă pe margine

GALERIE
indicator DJ 249
  • indicator DJ 249
- +

S-au transformat în drum comunal. Doar o mică parte din fostul DJ 249 a fost modernizată până acum prin acest artificiu. Restul a rămas drum de pământ

 

DJ 249 mai există astăzi sub forma unui segment de aproximativ 10 km lungime. Iniţial, drumul parcurgea latura estică a judeţului. El poate fi identificat pe hartă urcând de la Grozeşti prin Măcăreşti, Prisăcani, Moreni şi Ţuţora până la Ungheni/Bosia, unde se pierde în câmp. De fapt, acesta este DJ 249D şi o parte (până la Ţuţora) este deja în şantier, după atribuirea unui contract de 55 de milioane de lei asocierii Eky-Sam – DIMEX 2000 Company.

Oficial, DJ 249D are capătul la Cristeşti, dar, dacă apelaţi la GPS, puteţi ajunge la Ungheni pe un drum de pământ indicat drept DJ 249.

Alternativa din Bosia/Ungheni este DJ 249A, care aşteaptă de ani de zile să fie modernizat. Deşi finanţarea pe bază de fonduri europene este asigurată, iar licitaţia de atribuire a contractului pentru cei 6,4 km a fost finalizată încă de la începutul verii trecute, minunea începerii lucrărilor ar putea fi adusă abia acum, de Rusalii. Explicaţia este însă una cât se poate de pământeană: proiectul este unul transfrontalier şi modernizarea DJ 249A se face doar la pachet cu modernizarea unui segment de drum din raionul moldovenesc Sângerei, care va fi parafată luna aceasta.

800 de metri de drum modernizat prin faţa fermei Alexe de la Sculeni

Pagina de internet a Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor delimitează DJ 249 între Trifeşti (intersecţia cu DN 24C) şi Bosia, în total 37,7 km. Dar şi acest segment a fost „ciopârţit”. Consiliul Judeţean a aprobat la începutul anului 2015 o solicitare a Consiliului Local al comunei Victoria de a declasifica o parte din acest drum pentru a putea fi modernizat cu fondurile europene accesate de administraţia comunală. Astfel, 27,7 km, între Şendreni-Frăsuleni-Sculeni-Bran-Bosia, au devenit drum comunal (DC 8B).

Primăria Victoria a trecut rapid la fapte şi a modernizat segmentul de drum de la Şendreni până în Sculeni cu fonduri europene. Într-un ultim efort, anul trecut a mai alocat 895 de mii de lei din bugetul propriu pentru un ultim ciot intravilan al acestui drum.

Pentru cei 800 de metri din fostul DJ 249, acum DC 8B, de la intrarea în Vama Sculeni până în câmp, au fost betonaţi în urmai unei licitaţii rapide. Singura ofertă a venit din partea asocierii Maitrei Invest - Edil Industry (firmă unde este angajat soţul subprefectului liberal). Procedura iniţiată pe 14 mai 2020 s-a încheiat cu parafarea contractului pe 23 iunie şi, până să vină frigul, lucrarea a fost gata. La finalizarea investiţiei, printre proprietăţile beneficiare de drumul betonat se număra şi cea a soţilor (pe atunci) Costel şi Raluca Alexe. Amintim că cei doi au divorţat pe neaşteptate în ultimele zile ale anului trecut.

Cea mai mare parte a fostului drum judeţean e doar drum pentru tractoare

Dacă, dincolo de DN 24/E 58, fostul drum judeţean a fost modernizat prin cele două sate ale comunei Victoria, el dispare complet dincolo de Şendreni. Deşi rămâne menţionat în catalogul drumurilor judeţene de pe site-ul DJADP, pe teren e doar un drum de pământ. „Drum pentru tractoare”, cum ni l-au descris câţiva localnici din Sculeni pe care i-am întrebat cum se ajunge la Ungheni, respectiv la Trifeşti.

DC 8B continuă astfel până în satul Vladomira, 6,5 km nord de Şendreni. Din Vladomira şi până în următorul sat, Hermeziu, situat la 3,2 km distanţă, drumul redevine DJ 249 şi va fi modernizat. La licitaţia care porneşte de la o valoare estimată de 8,2 milioane de lei, s-au înscris nu mai puţin de 12 ofertanţi. Din Hermeziu, DJ 249 continuă prin Trifeşti până în DN 24C. 

Cititi si: Opt pe un loc pentru modernizarea a 11 km de drum judeţean

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.