FOTO: Cum va arăta esplanada din faţa Palatului după ce Primăria a masacrat brazii sănătoşi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO: Cum va arăta esplanada din faţa Palatului după ce Primăria a masacrat brazii sănătoşi?

GALERIE
Palatul CulturiiPalatul Culturii1Palatul Culturii2Palatul Culturii3Palatul Culturii4Palatul Culturii5Palatul Culturii6Palatul Culturii7Palatul Culturii8Palatul Culturii9
 • Palatul Culturii
 • Palatul Culturii1
 • Palatul Culturii2
 • Palatul Culturii3
 • Palatul Culturii4
 • Palatul Culturii5
 • Palatul Culturii6
 • Palatul Culturii7
 • Palatul Culturii8
 • Palatul Culturii9
- +

Tăierea copacilor i-a indignat pe ieşeni, la fel cum s-a întâmplat cu şase ani în urmă, când teii de pe Pietonal au fost puşi la pământ. Conducerea de atunci a Primăriei nu a catadicsit să se consulte cu ieşenii, dar nici nu a avut un plan de reamenajare a străzii. Intervenţia „provizorie” de acum face parte dintr-un plan de refacere a Pieţei Palatului.

O nouă furtună legată de tăierea unor copaci, de data asta cei din faţa Palatului Culturii, s-a iscat pe reţelele de socializare. Săptămâna trecută, angajaţii Serviciilor Publice, din subordinea municipalităţii ieşene, au defrişat aproape în întregime cele două oaze de spaţiu verde care separă edificiul de parcarea complexului comercial din apropiere. „Proiectul presupune îndepărtarea vegetaţiei îmbătrânite, bolnave, dezordonate şi inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale şi vegetale, redesenarea şi modernizarea aleilor pietonale”, explică un comunicat al Primăriei.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei locale ne-a explicat că este o amenajare provizorie. Sebastian Buraga a amintit de un concurs de soluţii lansat de Primărie în ultima lună a lui 2016, când publicul s-a pronunţat prin vot asupra uneia din cele două propuneri prezentate în media, pe pagina de internet a Primăriei, dar şi pe aceleaşi reţele de socializare care însă au „explodat“ la sfârşitul săptămânii trecute. La consultarea publică au participat peste 1.000 de ieşeni, dintre care aproape 80 la sută au decis ce soluţie se potriveşte mai bine. Ambele propuneri vizau eliminarea vegetaţiei înalte. Începerea lucrărilor a fost anunţată de primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă susţinută cu zece zile în urmă.

Tăiere în loc de mutare

„Majoritatea arborilor îndepărtaţi erau bătrâni şi deterioraţi, fiind plantaţi în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca, dacă nu demolarea brutală, cel puţin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de «păduri» urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea naţională“, susţine comunicatul. Totuşi, mai multe imagini afişate pe Facebook arată buturugi „sănătoase“, la fel şi copacii care se prăbuşesc la pământ.

Intervenţia a indignat opinia publică şi a fost comparată cu defrişarea teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Atunci, tăierea s-a făcut la ordinul lui Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar, care însă nu a anunţat-o în niciun fel. Ulterior, după plecarea lui Gheorghe Nichita, pe Pietonal au fost replantaţi tei, operaţiune ce a implicat cheltuieli suplimentare din fondurile publice, adică din buzunarele ieşenilor.

Cei de la Palat n-au văzut încă niciun proiect

„Decizia de reamenajare a pieţei a fost luată după consultări cu istorici, arhitecţi peisagişti şi reprezentanţi ai conducerii Complexului Muzeul Naţional «Moldova» şi are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea şi atractivitatea Palatului Culturii“, mai precizează comunicatul.

„Ştiam că vor începe lucrările de amenajare a parcului din faţa Palatului Culturii. În repetate rânduri am insistat asupra faptului că întreg spaţiul din faţa Palatului trebuie regândit: parcul, parcarea, căile de acces, zona de protecţie pentru o clădire de patrimoniu, locaţia pentru concertele care presupun mulţi decibeli. Totodată, nu trebuie neglijat faptul că reamenajarea parcului trebuie să facă parte dintr-un proiect mai mare care să ambienteze foarte bine zona din spatele clădirii şi zonele laterale. Ştiu că în prezent se lucrează la această nouă reconfigurare a unei zone mai ample care să ajungă până la Teatrul Luceafărul însă, concret, nu am văzut niciun proiect“, ne-a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova“.

Greu de amenajat

Proiectul la care se referă directorul Palatului, respectiv transpunerea în practică a soluţiei alese de ieşeni la sfârşitul lui 2016, se află în licitaţie pe platforma electronică de achiziţii publice. Este a doua încercare a municipalităţii ieşene de a găsi un proiectant care să realizeze documentaţia pentru reabilitarea esplanadei Palatului Culturii. Preţul de start oferit a fost crescut de la 200 la 250 de mii de lei, iar durata de realizare, de la 4 la 5 luni. Dacă anul trecut nu s-a înregistrat nicio ofertă, la licitaţia de acum termenul de depunere este 11 aprilie. Componenta finaciară contează în proporţie de 40 la sută, experienţa realizatorilor proiectului, 24 la sută, iar metodologia de realizare a contractului şi planificarea resurselor umane şi activităţilor, 36 la sută. Câştigătorul va fi anunţat cel mai târziu pe 11 august.

Suprafaţa care face obiectul contractului este de 17.317 mp, respectiv Piaţa Palatului Culturii (14.506) mp şi spaţiul verde din spatele clădirii (2.811 mp). Conform caietului de sarcini, tema de proiectare vizează reamenajarea spaţiilor verzi, amenajări peisagistice, alei pietonale, obiecte de mobilier urban, amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenţii etc), iluminat funcţional şi ambiental, sistem Wi-Fi, sistem de supraveghere video integrat cu cel existent Ia nivelul municipalităţii, dar şi integrarea în gândirea arhitecturală şi în circuitul pietonal a monumentelor „Biserica Sf. Nicolae Domnesc“ şi „Casa Dosoftei“.

Dacă va fi desemnat un câştigător, Piaţa Palatului s-ar putea transforma în şantier anul viitor. Trebuie menţionat că şi esplanada Teatrului Naţional se află pe lista reamenajărilor. Primăria a abandonat proiectul în acest caz imediat după tăierea teilor de pe Pietonal, dar l-a repus în discuţie anul trecut, însă fără să ajungă la etapa concursului de soluţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.