anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.08.2020

Ieri s-a deschis şantierul extinderii complexului: o investiţie uriasa. Iulian Dascălu: „Sunt mândru că m-am născut aici, cel mai frumos oraş din România”

FOTO: Cum va arăta noul Palas de pe strada Sfântul Andrei: o investitie de 120 milioane

GALERIE
palas campussantier campus palas
  • palas campus
  • santier campus palas
- +

Compania IULIUS a dat ieri startul lucrărilor pentru construirea „Palas Campus” din zona Sfântul Andrei. Investiţia este una remarcabilă, ridicându-se la peste 120 milioane euro. În timpul construcţiei, proiectul va genera peste 1.700 de locuri de muncă, iar după inaugurare vor lucra în campusul IT peste 5.000 de persoane. În comparaţie, acum, la ansamblul Palas, lucrează peste 8.000 de persoane. Potrivit oficialilor companiei, campusul va avea una dintre cele mai mari clădiri de birouri din România, după suprafaţă: 60.000 mp închiriabili. „Avem încredere că, aşa cum s-a întâmplat şi în cei 8 ani de la inaugurarea ansamblului Palas, noua dezvoltare de regenerare urbană va continua să genereze oportunităţi pentru evoluţia Iaşului şi să îl impună drept un oraş competitiv”, a declarat preşedintele IULIUS, Iulian Dascălu. El a adăugat că Iaşul are nevoie de noi spaţii de birouri şi a subliniat că, în următorii ani, capitala Moldovei va înregistra o creştere semnificativă în sectorul IT, ceea ce va genera o cerere mare pentru spaţii moderne.

În curând, IULIUS va anunţa şi companiile care vor fi găzduite în campus. Palas Campus este cea mai amplă investiţie lansată în Iaşi în actualul context economico-social şi cea mai mare de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas. În următorii ani, planurile investiţionale ale IULIUS la Iaşi vor depăşi pragul de jumătate de miliard de euro, potrivit lui Iulian Dascălu.

„Suntem într-o perioadă foarte dificilă, toată lumea a făcut mulţi paşi înapoi, dar Iulian Dascălu şi compania domniei sale fac un mare pas înainte, cu o investiţie de 120 milioane euro. Arată că lucrurile nu au stagnat, că lucrurile pot merge înainte, iar Iaşul poate deveni un model pentru întreaga ţară”, a comentat primarul Mihai Chirica. La startul lucrărilor au mai participat ministrul Mediului, Costel Alexe, prefectul Marian Grigoraş şi viceprimarii Iaşului.

Principalele componente ale proiectului

Imobilul din Palas Campus va fi desfăşurat pe orizontală şi va avea şase corpuri, conectate atât la parter, cât şi la primele trei etaje. Corpurile sunt proiectate cu înălţimi diferite, care pot ajunge până la maximum şase etaje. În subteran, pe două niveluri, vor fi amenajate peste 620 de locuri de parcare (investiţie de 33,3 milioane euro).

Preşedintele IULIUS a explicat că Palas Campus este un proiect mixt integrat cu o componentă principală ce constă în birouri de clasa A, dar şi cu spaţii de tip coworking în aer liber (o premieră pentru regiune), un concept nou de food market, un hub medical, activităţi de servicii şi locuri pentru activităţi recreative (restaurante, cafenele şi terase).

Pentru asigurarea unei bune conectivităţi, IULIUS va investi în infrastructura rutieră, într-o primă etapă, suma de 1,62 milioane euro: o nouă arteră care va lega str. Anastasie Panu de bld. Ferdinand I (fostul Splai Bahlui mal stâng), iar alte cinci străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În complex vor fi amenajate piste pentru biciclişti, care vor beneficia şi de 500 de locuri de parcare. Tot în ceea ce priveşte mobilitatea urbană, în zonă va apărea o staţie CTP, vor fi făcute conexiuni pietonale cu centrul oraşului şi vor fi create facilităţi pentru maşinile electrice.

Peste 1,4 mil. euro pentru parc şi spaţiile verzi

Zona verde a campusului va cuprinde aproape 5.000 mp, fiind investiţi în acest sens peste 1,4 milioane euro pentru alei pietonale, arbori şi plante variate, dar şi spaţii de recreere. De amenajarea spaţiilor verzi se va ocupa aceeaşi echipă internaţională de peisagişti care a proiectat parcurile din Palas şi Iulius Town Timişoara, spun oficialii IULIUS.

„Ne dorim ca proiectele noastre să aducă în continuare plusvaloare comunităţii, atât din punct de vedere economic, cât şi social. Avem încredere că, aşa cum s-a întâmplat şi în cei 8 ani de la inaugurarea ansamblului Palas, noua dezvoltare de regenerare urbană va continua să genereze oportunităţi pentru evoluţia Iaşului şi să îl impună drept un oraş competitiv. Viziunea noastră este de a realiza mai mult decât clădiri, acei poli de magnetism urban, care includ zone verzi şi atracţii pentru comunitate, dar şi cu un aport major în modernizarea infrastructurii oraşului”, a declarat Iulian Dascălu. În timpul construirii campusului, proiectul va genera venituri de peste 1,3 milioane euro la bugetul local şi bugetul de stat (taxe, autorizaţii, avize etc.), în timp ce valoarea impozitelor pe proprietate anuale în operare este estimată la peste 700.000 euro.

„De ce investim în Iaşi peste jumătate de miliard de euro? Acest lucru se va întâmpla în următorii ani. În primul rând, vreau să vă spun că sunt ieşean şi că sunt mândru că m-am născut în acest oraş, aş putea spune cel mai frumos oraş din România, fără să exagerez. E un puternic centru universitar, cu o administraţie orientată spre dezvoltare. Din aceste motive investim la Iaşi, şi îi încurajez şi pe alţi investitori să ni se alăture”, a mai spus Iulian Dascălu.

Palas Campus este prima etapă de extindere a ansamblului Palas în zona Sf. Andrei. Pentru restul amplasamentului din zonă, compania IULIUS va susţine organizarea unui concurs internaţional de urbanism şi arhitectură, a cărui soluţie privind o nouă clădire de birouri va fi integrată în proiect. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O alegere de suflet

Ovidiu MINEA

O alegere de suflet

Cel mai valoros produs al fotbalului local, Daniel Pancu, a făcut un pas riscant. Între postul cald, sigur, de preşedinte al clubului al cărui legendă este, Rapid, şi cel instabil, de antrenor al Politehnicii Iaşi, care se află într-un ocean de incertitudini, a ales a doua variantă, „Pancone” pierzând prin această mutare şi mulţi bani din publicitate.

Filmuletul zilei

opinii

Blazare pre-electorală

Alexandru CĂLINESCU

Blazare pre-electorală

Va fi o campanie electorală atipică, în care televiziunile manipulatoare vor avea un cuvânt şi mai greu. Pandemia a produs şi ea multă confuzie, întreţinută în chip criminal de PSD şi de aliaţii lui. Blazarea, nepăsarea şi pasivitatea noastră îi pot aduce în situaţia ca ei să ne hotărască nouă, la urne, destinul.

„Conspiraţii”: doar fum, fără foc?

Nicolae CREŢU

„Conspiraţii”: doar fum, fără foc?

Se discută mult despre „conspiraţii”, o temă pe tapet, indiferent de optica din perspectiva căreia ba unii, ba alţii îşi dau cu părerea, pentru că de fapt cei mai mulţi asta fac: fără analiză, fără a cântări argumentele, poziţia pe care o adoptă şi, cu aceeaşi candoare (de tradus: indiferenţă crasă) ignorându-le şi pe cele ale „taberei” opuse. 

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

pulspulspuls

Hopa: iaca decăniţa, dar serviţi şi tocăniţa!

Hopa: iaca decăniţa, dar serviţi şi tocăniţa!

Of, of, off, băi nene băăăi, iote cum se mai leagă lucrurile câteodată, aşa, cu un şpil venit de unde nici nu te aştepţi... 

Caricatura zilei

Căldura

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.