anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

FOTO Cum văd veteranii din fosta Iugoslavie războaiele care i-au dezbinat

GALERIE
iugoslavia, razboi, veterani
 • iugoslavia, razboi, veterani
- +

În 2019, ajungeam în Belgrad pentru prima dată. Înainte de 1989, priveam către Iugoslavia cu respect și admirație. Îi admiram pe sârbi pentru lupta lor împotriva nemților din al doilea război mondial și îl respectam pe Tito ca pe liderul pe care România nu îl avea.

Aveau iugoslavii tot ce lipsea blocului sovietic. De la nivel de trai ridicat până la demnitate. Din primele clipe, am rămas înmărmurit, împietrit, la fel ca orașul care se deschidea în fața mea. Părea că mă aflu într-un loc în care scurgerea timpului se oprise în urmă cu 30 de ani.

Nu era atât faptul că cele mai multe dintre clădiri erau într-o stare avansată de degradare cât senzația de praf așternut și nederanjat de mâna unei gospodine modeste dar harnice.

Pe strada Nemanja, sârbii au păstrat intacte clădirile bombardate de NATO în 1999, ca un fel de mărturie a suferințelor îndurate de ei din partea NATO. Nu cred că mai există o altă națiune care să păstreze la vedere urmele propriilor lor greșeli. Pe aceeași stradă se află clădirea în care a fost asasinat fostul președinte Zoran Dindic, speranța Serbiei.

Trei ani mai târziu, ca o dovadă că în Serbia lucrurile merg din rău în mai rău, pe aceeași stradă găsești acum un banner uriaș pe care scrie „Serbia fără Kosovo este ca un corp fără inimă“ și în capătul de jos al străzii o statuie al lui Ștefan Nemanja, considerat fondatorul imperiului sârb. Inaugurată în 2021, statuia a fost realizată de un sculptor rus.

Cum văd istoria veteranii războaielor din Iugosalvia


Am stat de vorbă cu veteranii războaielor iugoslave. Deși ordinele militare, declarațiile politice, sutele de mii de morți căzuți în procesele de epurare etnică și istoria au demonstrat fără echivoc că Serbia a fost țară agresoare, și după 30 de ani mulți încă mai susțin că Serbia s-a apărat.

După proclamarea independenței, de frică să nu fie omorâți de bosniaci, dar mai ales de croați, având în vedere trecutul fascist al acestora, sârbii pretind că s-au apărat, considerând atacul cea mai bună apărare. Sârbii s-au apărat încercând să îi omoare primii, însă nu au reușit să îi ucidă pe toți.

Nici acum nu înțeleg veteranii sârbi de ce le-a fost atât de greu să le fie recunoscut statutul de veterani, și de ce sprijinul pentru veterani este aproape egal cu zero chiar și după ce s-au zbătut pentru drepturile lor timp de 20 de ani.

Viață grea


Este grea viața de veteran, indiferent de țară sau de război. Această viață devine însă un calvar în țările care nu își pot scoate veteranii la paradă.

Ce ar putea veteranii sârbi să sărbătorească? Ce mulțumiri le-ar putea aduce poporul când pe liderii care i-au condus o întreagă omenire i-a condamnat pentru genocid?

Mai mult, pe newswwek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.