(FOTO) Cunoscutul lingvist Stelian Dumistrăcel şi-a lansat ieri ultima carte: „Cuvintele, încotro?“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

(FOTO) Cunoscutul lingvist Stelian Dumistrăcel şi-a lansat ieri ultima carte: „Cuvintele, încotro?“

GALERIE
DumistracelDumistracel1Dumistracel2Dumistracel3Dumistracel4Dumistracel5
 • Dumistracel
 • Dumistracel1
 • Dumistracel2
 • Dumistracel3
 • Dumistracel4
 • Dumistracel5
- +

Ultima carte a profesorului Stelian Dumistrăcel, un vechi colaborator al „Ziarului de Iaşi“, a fost lansată ieri-seară, de la ora 17, la Librăria „Orest Tafrali“ din Iaşi, aflată la parterul Corpului A al Universităţii „Al.I. Cuza“. Cartea cunoscutului lingvist, specialist în limbaj public şi publicistic, reprezintă o colecţie a textelor publicate pe pagina de Opinii a „Ziarului de Iaşi“. Volumul, intitulat „Cuvintele, încotro? Lingvistică pentru toate televiziunile“, a apărut de curând la Editura „Polirom“, în colecţia „Media. Studii şi eseuri“.

Învitaţi la eveniment, alături de autor, au fost dr. Gabriela Haja, şef al Departamentului de lexicologie al Institutului „A. Philippide“, prof.dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului „A. Philippide“, conf.dr. Ioan Milică, şef al Catedrei de limba română şi lingvistică generală de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Cuza“, şi Toni Hriţac, redactor-şef al „Ziarului de Iaşi“. Invitaţii întâlnirii, alături de autor, au discutat despre situaţia limbii culte, despre eventualele evoluţii ale acesteia, prezentând totodată faptul că limbajul utilizat în media reprezintă, într-o oarecare măsură, o oglindă a acestor evoluţii. De asemenea, profesorul şi lingvistul Stelian Dumistrăcel a prezentat, cu exemple, o serie de greşeli pe care jurnaliştii obişnuiesc să le facă în publicaţiile de astăzi.

Cititi si: Lansare de carte la Iași! Volum omagial dedicat profesorului Stelian Dumistrăcel

„Vom ajunge să spunem «a fost odată ca şi niciodată» pentru că se spune acum «ca şi ministru», fără a se ţine seama de ceea ce este important. Nu este vorba că trebuie să-i luăm uşor pe teoreticeni, însă ultima dată la curs am prezentat trei norme, care mă conduc şi care explică, poate, cartea mea: limba reprezintă un cerc din care este foarte greu de ieşit şi din care foarte puţini încearcă să iasă, cel de-al doilea este «faptul de a vorbi de scuteşte de a gândi» şi cam aşa este. Eu acum trăncănesc şi nu mai am nicio preocupare. Cel de-al treilea, «eu nu pot vorbi despre ceea ce nu ştiu», deci limitele limbii mele sunt limitele lumii mele, şi poate fi citat şi invers“, a menţionat autorul cărţii în timpul lansării. 

Cititi si: Un jurnalist ieşean povesteşte într-o carte cum a slăbit 25 de kg în patru ani

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.