anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Investiţie de amploare în preajma aleii Tudor Neculai

(FOTO) Cvartal nou în zona CUG. Va fi cu scandal din cauză că se va construi între case?

GALERIE
achitei_satelit
  • achitei_satelit
- +

Unul din noii investitorii imobiliari ai Iaşului va demara cât de curând construirea a nu mai puţin de 11 blocuri pe un teren din zona aleii Tudor Neculai din CUG. Patru din aceste imobile vor avea 12 niveluri. Având în vedere diferenţa între regimul de înălţime propus de investitorul Gheorghe Achiţei şi regimul existent în zonă, foarte probabil ca proiectul să atragă nemulţumiri din partea riveranilor, mulţi proprietari de case.

Un om de afaceri pregăteşte o investiţie imobiliară de amploare pe aleea Tudor Neculai, în apropiere de rond vechi CUG. Proiectul prevede construirea a 11 imobile, în condiţiile în care patru dintre acestea ar urma să aibă fiecare câte 10 etaje (12 niveluri), iar celelalte câte cinci etaje. În acest sens, Gheorghe Achiţei, cunoscut şi pentru alte proiecte imobiliare derulate în Iaşi, a propus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Deocamdată, municipalitatea a publicat spre consultare publică proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic. Achiţei a început demersurile pentru întocmirea unui PUZ încă din martie 2017, lună în care a obţinut şi un certificat de urbanism.

Aproape două hectare de teren

În proiectul de PUZ se arată că investiţia vizează „construirea de locuinţe colective, spaţii comerciale la parter, grădiniţă, birouri şi spaţii medicale“. Achiţei, alături de soţia sa, deţine o suprafaţă de 18.494 mp pe aleea Tudor Neculai 50, terenul fiind achiziţionat în februarie anul trecut. Omul de afaceri propune împărţirea suprafeţei în două unităţi teritoriale de referinţă. Prima dintre acestea se află spre zona de blocuri de pe alee, pe amplasament fiind prevăzute şapte imobile cu demisol, parter şi cinci etaje, la o înălţime maximă de 20 metri şi un procent de ocupare a terenului (POT) de maximum 40%. Blocurile existente de vizavi de cele propuse de Achiţei au un regim de înălţime cu parter, patru etaje şi pod. În cealaltă unitate teritorială, spre zona de case (regim mic de înălţime, 1-2 etaje), Achiţei vrea să construiască patru clădiri (demisol, parter şi 10 etaje) cu o înălţime maximă de 35 metri şi un POT de 40%.

Cititi si: Lista ilegalităţilor la surparea din CUG. Patronul Daniel Niculiţă dă vina pe hrube!

Având în vedere diferenţa între regimul de înălţime propus de investitor şi cel existent în zonă este foarte probabil ca proiectul să atragă nemulţumiri din partea locuitorilor de pe aleea Strugurilor, de exemplu. Până atunci, proiectul urbanistic a trecut deja de un hop la nivelul municipalităţii: arhitecţii din Comisia tehnică de urbanism au oferit undă verde iniţiativei prin emiterea avizului de oportunitate. În schimb, planul nu a intrat încă în dezbaterea Comisiei de urbanism a Consiliului Local (CL).

Blocuri despărţite de o stradă şi sens giratoriu

Potrivit planşei de reglementări urbanistice, pe teren va fi construită o arteră de circulaţie de cel puţin 230 metri (estimare), în contextul în care strada va trece prin centrul amplasamentul şi va conecta partea de nord-vest a suprafeţei cu aleea Tudor Neculai. Pe stradă va fi amenajată inclusiv o giraţie. Pe planşă pot fi observate şi peste 120 de locuri de parcare la nivelul solului.

Pe amplasamentul de 18.494 mp, o suprafaţă de circa 7.400 mp va fi ocupată de construcţii, în timp ce circulaţiile şi parcajele sunt prevăzute pe o suprafaţă de peste 2.700 mp, iar spaţiile verzi pe circa 6.500 mp şi trotuarele şi circulaţiile pietonale pe circa 1.800 mp. Accesul principal pe amplasament se va face dinspre aleea Tudor Neculai.

Cititi si: (FOTO) Trafic dificil în CUG din cauza unei surpări în vecinătatea unui şantier

Proiectul lui Achiţei este unul dintre cele mai mari din zonă, un alt plan urbanistic de amploare fiind implementat de către Petro Grup la capătul aleii Tudor Neculai, spre ieşirea din oraş, lângă lacul de vizavi de sediul Fortus. Achiţei mai are proiecte imobiliare în mai multe zone din oraş, printre acestea numărându-se în special Păcurari, Copou şi Galata. În dese cazuri, proiectele derulate de el au stârnit controverse. Omul de afaceri nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.