Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investiţie de amploare în preajma aleii Tudor Neculai

(FOTO) Cvartal nou în zona CUG. Va fi cu scandal din cauză că se va construi între case?

GALERIE
achitei_satelit
  • achitei_satelit
- +

Unul din noii investitorii imobiliari ai Iaşului va demara cât de curând construirea a nu mai puţin de 11 blocuri pe un teren din zona aleii Tudor Neculai din CUG. Patru din aceste imobile vor avea 12 niveluri. Având în vedere diferenţa între regimul de înălţime propus de investitorul Gheorghe Achiţei şi regimul existent în zonă, foarte probabil ca proiectul să atragă nemulţumiri din partea riveranilor, mulţi proprietari de case.

Un om de afaceri pregăteşte o investiţie imobiliară de amploare pe aleea Tudor Neculai, în apropiere de rond vechi CUG. Proiectul prevede construirea a 11 imobile, în condiţiile în care patru dintre acestea ar urma să aibă fiecare câte 10 etaje (12 niveluri), iar celelalte câte cinci etaje. În acest sens, Gheorghe Achiţei, cunoscut şi pentru alte proiecte imobiliare derulate în Iaşi, a propus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Deocamdată, municipalitatea a publicat spre consultare publică proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic. Achiţei a început demersurile pentru întocmirea unui PUZ încă din martie 2017, lună în care a obţinut şi un certificat de urbanism.

Aproape două hectare de teren

În proiectul de PUZ se arată că investiţia vizează „construirea de locuinţe colective, spaţii comerciale la parter, grădiniţă, birouri şi spaţii medicale“. Achiţei, alături de soţia sa, deţine o suprafaţă de 18.494 mp pe aleea Tudor Neculai 50, terenul fiind achiziţionat în februarie anul trecut. Omul de afaceri propune împărţirea suprafeţei în două unităţi teritoriale de referinţă. Prima dintre acestea se află spre zona de blocuri de pe alee, pe amplasament fiind prevăzute şapte imobile cu demisol, parter şi cinci etaje, la o înălţime maximă de 20 metri şi un procent de ocupare a terenului (POT) de maximum 40%. Blocurile existente de vizavi de cele propuse de Achiţei au un regim de înălţime cu parter, patru etaje şi pod. În cealaltă unitate teritorială, spre zona de case (regim mic de înălţime, 1-2 etaje), Achiţei vrea să construiască patru clădiri (demisol, parter şi 10 etaje) cu o înălţime maximă de 35 metri şi un POT de 40%.

Cititi si: Lista ilegalităţilor la surparea din CUG. Patronul Daniel Niculiţă dă vina pe hrube!

Având în vedere diferenţa între regimul de înălţime propus de investitor şi cel existent în zonă este foarte probabil ca proiectul să atragă nemulţumiri din partea locuitorilor de pe aleea Strugurilor, de exemplu. Până atunci, proiectul urbanistic a trecut deja de un hop la nivelul municipalităţii: arhitecţii din Comisia tehnică de urbanism au oferit undă verde iniţiativei prin emiterea avizului de oportunitate. În schimb, planul nu a intrat încă în dezbaterea Comisiei de urbanism a Consiliului Local (CL).

Blocuri despărţite de o stradă şi sens giratoriu

Potrivit planşei de reglementări urbanistice, pe teren va fi construită o arteră de circulaţie de cel puţin 230 metri (estimare), în contextul în care strada va trece prin centrul amplasamentul şi va conecta partea de nord-vest a suprafeţei cu aleea Tudor Neculai. Pe stradă va fi amenajată inclusiv o giraţie. Pe planşă pot fi observate şi peste 120 de locuri de parcare la nivelul solului.

Pe amplasamentul de 18.494 mp, o suprafaţă de circa 7.400 mp va fi ocupată de construcţii, în timp ce circulaţiile şi parcajele sunt prevăzute pe o suprafaţă de peste 2.700 mp, iar spaţiile verzi pe circa 6.500 mp şi trotuarele şi circulaţiile pietonale pe circa 1.800 mp. Accesul principal pe amplasament se va face dinspre aleea Tudor Neculai.

Cititi si: (FOTO) Trafic dificil în CUG din cauza unei surpări în vecinătatea unui şantier

Proiectul lui Achiţei este unul dintre cele mai mari din zonă, un alt plan urbanistic de amploare fiind implementat de către Petro Grup la capătul aleii Tudor Neculai, spre ieşirea din oraş, lângă lacul de vizavi de sediul Fortus. Achiţei mai are proiecte imobiliare în mai multe zone din oraş, printre acestea numărându-se în special Păcurari, Copou şi Galata. În dese cazuri, proiectele derulate de el au stârnit controverse. Omul de afaceri nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri