Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

DNA Iaşi are indicii noi în anchetă?

FOTO: DNA-ul a răscolit iar UMF-ul. Scandalul marocanilor se întinde în toată ţara

GALERIE
dna umf iasi (1)dna umf iasi (2)dna umf iasi (3)dna umf iasi (4)dna umf iasi (5)dna umf iasi (6)dna umf iasi (7)
  • dna umf iasi (1)
  • dna umf iasi (2)
  • dna umf iasi (3)
  • dna umf iasi (4)
  • dna umf iasi (5)
  • dna umf iasi (6)
  • dna umf iasi (7)
- +

Procurorii anticorupţie din Iaşi au ridicat ieri noi documente de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în dosarul înmatriculării suspecte a unor studenţi străini. Spre deosebire de precedenta descindere, anchetatorii au efectuat percheziţii şi la instituţiile omoloage din Cluj şi Timişoara, dar şi la sediul Ministerului Educaţiei, instituţie care are ştiinţă de orice străin care vine la studii în învăţământul de stat din România. DNA a comunicat doar că se fac verificări pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie. „Revigorarea“ anchetei, după ce, de la UMF deja se ridicaseră din octombrie documente, cât şi amploarea investigaţiei pot arăta apariţia unor informaţii noi în dosar.

O nou episod din saga „DNA la UMF“ a avut loc ieri. Procurorii Direcţiei Na­ţionale Anticorupţie din Iaşi au efectuat o nouă descindere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa“ în dosarul înscrierii suspecte a mai multor studenţi străini la sesiunea din toamna anului trecut. Procurorii ieşeni au ajuns la se­diul instituţiei de învăţământ din Iaşi la ora 7.00, cerând reprezentanţilor unităţii dosa­rele de înscriere. De asemenea, anchetatorii au verificat şi sistemele informatice pe care sunt stocate datele privitoare la sesiu­nea din 2015. În paralel, percheziţii au avut loc şi în Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

„Pro­curori din cadrul DNA Iaşi efectuează cer­cetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infrac­ţiuni asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2015. În cursul zilei de 15 martie 2016, ca urmare a obţinerii au­torizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domici­liare în 5 locaţii situate în municipiile: Bu­cureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, din care patru sunt sediile unor instituţii publice“, au precizat, oficial, anchetatorii în cursul zilei de ieri.

Ministerul, vizat de percheziţii

Reprezentanţii universităţii au remis un comunicat de presă în care doar au confirmat percheziţiile de ieri, fără a veni cu in­formaţii suplimentare despre ancheta derulată împotriva lor de către DNA. „Re­pre­zentanţii universităţii au pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele cerute“, au menţionat aceştia.

Potri­vit unor surse juridice, ancheta DNA s-ar îndrepta atât în ceea ce priveşte modul în care mai mulţi studenţi străini, 45 dintre ei marocani, au fost înmatriculaţi la UMF Iaşi şi apoi eliminaţi de pe liste, cât şi în privinţa unor transferuri considerate suspecte între universităţile din Cluj şi Timişoara la Iaşi. De altfel, în cursul zilei de ieri, procurorii DNA au descins şi la cele două unităţi de învăţământ de unde au ridicat mai multe documente. Un reprezentant al universităţii din Timişoara, sub anonimat, a venit ieri cu o ipoteză conform căreia investigaţia DNA s-ar referi şi la modul în care, în urma unor redistribuiri dispuse de ministerul de resort, mai mulţi studenţi de la UMF Iaşi au ajuns la unitatea de învăţământ similară din Banat.

Sursa: iasi1.ro

Documente au fost ridicate ieri şi de la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. „Au fost puse la dispoziţia procurorilor documentele solicita­te, respectiv informaţii referitoare la ad­miterea studenţilor străini la Univer­si­tatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi, pentru anul universitar 2015-2016. Nu în ultimul rând, la solici­tarea anchetatorilor, a fost pusă la dispo­ziţie şi corespondenţa cu Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi, cu Universitatea de Medi­cină şi Farmacie «Victor Babeş» din Timi­şoara şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» din Cluj-Napoca. Mi­nis­terul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a furnizat documentele solicitate şi va răspunde oricărei alte solicitări, pentru bunul mers al anchetei DNA“, au precizat reprezentanţii ministerului de resort, printr-un comunicat de presă.

Când a izbucnit scandalul

În toamna anului trecut, Ministerul Educaţiei era informat cu privire la o serie de neconcordanţe descoperite pe listele privind studenţii admişi la UMF Iaşi. Se descoperise atunci o listă cu aproape 100 de studenţi care fuseseră declaraţi admişi însă în dreptul cărora ar fi fost efectuate, de persoane necunoscute, adăugiri la punctaje. La presiunea ministrului Sorin Cîmpeanu, rectorul interimar de atunci, Dragoş Piep­tu, şi-a dat demisia din funcţie. 

Contactat telefonic, Viorel Scripcariu, ac­tualul rector al unităţii ieşene, a precizat că nu are informaţii cu privire la ancheta DNA. De asemenea, Scripcariu a precizat că nu are date cu privire la transferurile efectuate între UMF şi instituţiile omologe întrucât nu era rector atunci când acestea s-au produs. În timpul discuţiei, Scripcariu a spus ieri că se afla chiar la minister, unde avea programată o întâlnire cu ministrul, stabilită anterior. 

Tot ieri, mai multe surse media, printre care şi Digi 24, au lansat, citând surse juridice, ipoteza verificării de către DNA a unor mite primite de funcţionari ai UMF pentru înscrierea studenţilor străini. Infor­maţia nu a fost însă confirmată oficial de către DNA. Mai mult, în singura informare oficială a acestei instituţii, procurorii au precizat că dosarul ar viza „fapte asimilate celor de corupţie“, luarea de mită neînca­drân­du-se în această categorie.

În toamna anului trecut, atunci când DNA Iaşi ridica pentru prima dată documente în acest caz, instituţia preciza, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, că s-a sesizat din oficiu cu privire la modul de înscriere a studenţilor străini. În acelaşi răspuns se menţiona că cercetările se efectuează „in rem“, adică asupra faptei, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri