Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dacă vedeţi vreunul dintre ei sunaţi urgent la 112

(FOTO) Două nume noi pe lista „Most Wanted“ din Iaşi

GALERIE
most wantedmost wanted gheorghe claponmost wanted oleg dranicerumost wanted Tudosiea Garleanu Nanaa RodidealMost Wanted Popoviciu Puiu
  • most wanted
  • most wanted gheorghe clapon
  • most wanted oleg draniceru
  • most wanted Tudosiea Garleanu Nanaa Rodideal
  • Most Wanted Popoviciu Puiu
- +

Este lista celor căutaţi de Poliţie în întreaga lum. Cei doi, ambii de origine basarabeană, sunt acuzaţi de o înşelătorie de aproape 1,3 milioane de euro. Gheorghe Clapon şi Oleg Drăniceru le-au arătat unor cumpărători din Germania şi Bucureşti câteva utilaje scumpe din Ucraina pe care ziceau că le vând, iar după ce le-au fost viraţi banii s-au făcut nevăzuţi cu totul.

Escrocii ieşeni de origine basarabeană Gheorghe Clapon şi Oleg Drăniceru au fost puşi pe lista celor mai căutaţi infractori români în întreaga lume, aşa-numita „Most Wanted“. Cei doi sunt printre ultimii adăugaţi pe cunoscuta listă. Oleg Drăniceru este născut în august 1973 şi are cetăţenie dublă, română şi moldo­venească, la fel şi Gheorghe Clapon. Cei doi au dispărut la începutul lunii aprile, cu puţin timp înainte să fie condamnaţi definitiv de judecătorii ieşeni la pedepse grele cu închisoarea. Cei doi aveau legături cu lumea interlopă din Iaşi şi, cel mai probabil, au reuşit să se ascundă peste Prut, în Republica Moldova, sau în Ucraina.

Când au şters-o din ţară?

Pe 12 aprilie, Curtea de Apel Iaşi a decis pedepsele finale în dosarul în care erau judecaţi Gheorghe Clapon şi Oleg Dră­niceru, împreună cu alţi şase complici. Primii doi au primit pe­depse de câte zece ani de închisoare. După ce judecătorii au emis sentinţele cu executare, poliţiştii i-au căutat pe cei doi, însă nu i-au găsit. De asemenea, aceştia nici nu s-au prezentat la Poliţie pentru a fi transportaţi în Arestul Preventiv al Poliţiei Iaşi. Spre seară, poliţiştii i-au dat în consemn la frontiere. Acţiunea a fost fără rost deoarece, cel mai probabil, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, cei doi fugiseră deja în Republica Moldova şi, cel mai probabil, de acolo au trecut în Ucraina. „Persoanele au fost date în urmărire întrucât pe numele lor au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Poliţiştii continuă căutările în vederea depistării lor“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. Căutarea celor doi a avut loc atunci pe parcursul mai multor zile, dar s-a soldat cu eşec. Poliţiştii urmează să cerceteze pe unde au trecut graniţa Clapon şi Drăniceru.

Câte 10 ani de închisoare

Judecătorii au decis în aprilie pentru Gheorghe Clapon o pe­deapsă de 9 ani  şi patru luni de închisoare. Oleg Drăniceru ar fi trebuit să stea în închisoare timp de 9 ani, unsprezece luni şi 20 de zile, pentru infracţiunea de înşe­lăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, faptă săvâr­şită la data de 1 aprilie 2012. Dosarul în care au fost condamnaţi fusese instrumentat de DNA Iaşi. În lunile martie şi până în iunie 2011, Gheorghe Clapon, administratorul firmei Clapon Construct SRL, şi Oleg Drăni­ceru, reprezentant al firmei Flamingo ES Ucraina, au reuşit să înşele repre­zentanţii unor firme din Bucureşti şi Germania. Aceştia au semnat două contracte de intermediere şi vânzare cumpărare a unor utilaje industriale care ar fi trebuit să fie importate din Ucraina. Clapon şi Drăniceru au prezentat firmelor din Bucureşti şi Germania o serie de utilaje asemănătoare, însă care aparţineau unor firme ucrainiene ce habar nu aveau de situaţie. Cei doi au falsificat mai multe documente comerciale şi de plată, şi au reuşit să înşele cele două firme cu suma de 1.262.200 de euro.

 Cine sunt ceilalţi ieşeni de pe lista neagră?

Pe lista scurtă cu infractori căutaţi în toată lumea de Poliţia Română, aşa-numita „most wanted“, cap de afiş a ajuns anul trecut şi interlop dintr-un sat de lângă Târgu Frumos. Este vorba despre Mihai Tudosiea, care a fost dat în urmărire naţională şi internaţională fiind condamnat la opt ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, şi alţi trei ani pentru infracţiuni la regimul rutier. Acesta, fiu de oameni gospodari de altfel, este „artizanul“ scenei ninja în care a fost hăcuit cu sabia fostul bodyguard al fotbaliştilor Vieri şi Kaka, în 2009. În panoplia ieşenilor din lista „most wanted“ mai sunt interlopul Vasile Rodideal - condamnat la 18 ani de închisoare, fugit se pare în Rusia, Hassan Nanaa - sirianul care a devalizat Terom SA, dar şi periculosul racket şi asasin la comandă, de origine basarabeană, Robert Gîrleanu.  Pe lista naţională a aceloraşi personaje, cei mai notorii sunt „guru“ Gregorian Bivolaru, fondatorul MISA, fostul deputat UDMR Attila Marko, omul de afaceri cu legături la Ministerul Finanţelor Codruţ Marta, iar recent intrat, omul de afaceri bucureştean Puiu Popoviciu.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri