Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: Fenomen bizar care sluţeşte oraşul! De ce se usucă teii din Iaşi în toiul verii?

GALERIE
copaci tei ingalbeniti langa Sala Polivalenta1
  • copaci tei ingalbeniti langa Sala Polivalenta1
- +

Foarte grav este că fenomenul se petrece acum mai devreme decât anul trecut. În 2018, frunzele teilor au început să cadă  în a doua parte a lui august. În mod curios, uscarea frunzelor are loc tocmai când primarul municipiului şi Agenţia de Protecţie a Mediului au anunţat scăderea numărului de depăşiri a indicatorilor de poluare din oraş. Care sunt, totuşi motivele acestui fenomen care sluţeşte efectiv faţa Iaşului? Are legătură cu tonele de clorură de sodiu sau sare ce ajung la rădăcina lor iarna, odată cu zăpada de pe străzi aruncată acolo? Este vina poluării masive a aerului, Iaşul fiind de ani buni în topul naţional din acest punct de vedere? Pot fi şi alte cauze? Ce spun specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“?

Deşi suntem abia în luna iulie, la jumătatea verii, foarte mulţi copaci, în special tei, care străjuiesc arterele principale ale Iaşului au început deja să dea semne că a venit toamna. Unii arbori mai au doar câteva frunze, şi acelea îngălbenite, iar alţii arată de parcă s-ar fi uscat de tot.

Cititi si: Lecţii şi mustrări de la specialişti pentru Primăria Iaşi vizând amenjarea oraşului

L-am întrebat despre aceste schimbări pe Silviu Gurlui, profesorul de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al.I. Cuza“, care deseori ne-a ţinut la curent cu nivelul diverşilor indicatori de poluare din municipiu, atât particule de praf din aer, cât şi „o­tră­vuri“ din apă. „Copacii res­pec­tivi sunt un «scut» contra a ceea ce e pe stradă: poluanţi, ingrediente date de asfalt, lipsa apei. Dacă, din aer, frunzele sunt atacate de acizi şi surfactanţi (substanţe folosite la obţi­ne­rea detergenţilor, n.r.), rădăci­nile primesc, iarna, apa rezultată din topirea zăpezii amestecate cu sare, aruncată de pe stradă pe marginea trotua­relor“, a explicat el veştejirea arborilor.

Copacii nu ştiu că sunt mai puţine depăşiri ale limitelor de poluare

La începutul săptămânii trecute, Agenţia ieşeană de Protecţie a Mediului a răspuns unei adrese a prefectului judeţului că depăşirile indicatorilor standard de poluare s-au redus semnificativ în al doilea trimestru al anului. Astfel, la toate cele cinci staţii amplasate în municipiu şi în împrejurimi, în perioada aprilie-iunie s-au înregistrat 15 depăşiri la indicatorul particule în suspensie PM10, faţă de 62, câte au fost în primele trei luni ale anului. Particulele respective sunt practic invizibile cu ochiul liber, având un diametru de până la a suta parte dintr-un milimetru. În mod natural, apar din dispersia polenului, la erupţii vulcanice sau furtuni de praf, dar omul completează aceste surse cu activitatea industrială, centralele, inclusiv cele termoelectrice, şi cu traficul rutier - pneuri şi arderi incomplete.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a anunţat, cu două săptămâni în urmă, scăderi accentuate în rezultatele măsurătorilor staţiilor din Podul de Piatră şi de lângă Liceul „Dimitrie Cantemir“, comparativ cu primul semestru al anului trecut, îmbunătăţire remarcată şi în raportul APM.

Dacă, din punctul de vedere al fizicianului, Silviu Gurlui explică fenomenul pierderii frunzelor prin poluarea existentă şi prin ploile acide, directorul APM, Gheorghe Tătaru, atribuie aceleaşi cauze veştejirii timpurii a copacilor. Cei mai mulţi copaci atinşi de uscăciune se află pe spaţiile verzi de pe marginea trotuarelor - cum sunt cei de pe malurile Bahluiului, din Păcurari, Indepenenţei, Tg. Cucu sau strada Palat. Arborii care „au avut norocul“ să fie plantaţi dincolo de trotuar, în parcuri sau printre blocuri, au în continuare frunzele verzi, în marea lor majoritate.

Sarea, în prima linie de la stradă

Dar fenomenul pare să fie atenuat de suprafaţa verde. În Copou, de exemplu, încă nu cad frunzele, ne-a asigurat profesorul Costel Samuil, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi. Dimpotrivă, ne-a precizat el, ploile abundente din ultimele luni au dezvoltat foarte mult vegetaţia.

Aşadar, contrar ideii că prea multă apă strică, nu precipitaţiile consistente din mai, iunie şi prima parte a lunii iulie au provocat uscarea timpurie a frunzelor. Faptul că sunt afectaţi în special copacii de lângă carosabil restrânge şi mai mult cercul vinovaţilor la cei legaţi de traficul rutier - pe lângă noxe, substanţele folosite la deszăpezire. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Iaşi în timpul derulării activităţilor de curăţare a străzilor, astă-iarnă, s-au folosit aproximativ o mie de tone de clorură de sodiu (sare) şi de calciu tratată cu inhibitori de coroziune. Împrăştierea acestor substanţe s-a făcut în mai mică măsură şi pe trotuare. Pe lângă clorură, Citadin şi Salubris au folosit şi materiale antiderapante, cum ar fi nisipul.

Şeful de la „Spaţii Verzi“: Ploi cu fungi

Dincolo de aceste posibile cauze, cei de la Serviciile Publice ale Primăriei, societate care se ocupă inclusiv de spaţiile verzi, ne-au explicat că fenomenul este cunoscut şi că, într-adevăr, el devine vizibil din timpul verii. „În special la tei se întâmplă acest lucru şi, în mai mică măsură, la castani - expuşi în cea mai mare parte a Europei la afecţiuni care se accentuează în urma ploilor abundente. În schimb, salcâmii şi alte specii de arbori plantaţi în Iaşi nu sunt afectaţi în niciun fel“, ne-a spus directorul societăţii, Laurenţiu Ivan. El a admis că evoluţia atipică a condiţiilor meteo din ultimul timp a sensibilizat şi mai mult frunzele. „Din cauza ploilor abundente, ne-am confruntat mai ales cu fungi, ciuperci. De aceea puteţi vedea cum stropim inclusiv gazonul din parcuri împotriva lor“, ne-a mai declarat şeful Serviciilor Publice, dând asigurări că nu e vorba de uscarea completă a copacilor îngălbeniţi înainte de vreme.

Teiul, arborele santinelă

Pe de altă parte, teiul este un copac sensibil la schimbări climatice şi la factorii de poluare. Regretatul dendrolog ieşean Ionel Lupu menţiona într-un articol preluat de ziarul nostru calitatea de „santinelă“ a acestui arbore.

„În unele ţări occidentale a fost stabilit un program de analize fizico-chimice ale frunzelor vătămate prin poluare (arsuri), recoltate de la aşa-numiţii «arbori santinelă» sau «arbori bioindicatori». Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este de 15 ori mai ieftin decât cel clasic“, iar „teiul argintiu se pretează foarte bine pentru îndeplinirea acestui rol“, afirma el. Cu alte cuvinte, deşi măsurătorile arată că poluarea s-a redus în municipiu, - poate chiar ca efect al ploilor îndelungate –, ea este în continuare prezentă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri