anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.09.2020

FOTO: Fenomen bizar care sluţeşte oraşul! De ce se usucă teii din Iaşi în toiul verii?

GALERIE
copaci tei ingalbeniti langa Sala Polivalenta1
  • copaci tei ingalbeniti langa Sala Polivalenta1
- +

Foarte grav este că fenomenul se petrece acum mai devreme decât anul trecut. În 2018, frunzele teilor au început să cadă  în a doua parte a lui august. În mod curios, uscarea frunzelor are loc tocmai când primarul municipiului şi Agenţia de Protecţie a Mediului au anunţat scăderea numărului de depăşiri a indicatorilor de poluare din oraş. Care sunt, totuşi motivele acestui fenomen care sluţeşte efectiv faţa Iaşului? Are legătură cu tonele de clorură de sodiu sau sare ce ajung la rădăcina lor iarna, odată cu zăpada de pe străzi aruncată acolo? Este vina poluării masive a aerului, Iaşul fiind de ani buni în topul naţional din acest punct de vedere? Pot fi şi alte cauze? Ce spun specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“?

Deşi suntem abia în luna iulie, la jumătatea verii, foarte mulţi copaci, în special tei, care străjuiesc arterele principale ale Iaşului au început deja să dea semne că a venit toamna. Unii arbori mai au doar câteva frunze, şi acelea îngălbenite, iar alţii arată de parcă s-ar fi uscat de tot.

Cititi si: Lecţii şi mustrări de la specialişti pentru Primăria Iaşi vizând amenjarea oraşului

L-am întrebat despre aceste schimbări pe Silviu Gurlui, profesorul de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al.I. Cuza“, care deseori ne-a ţinut la curent cu nivelul diverşilor indicatori de poluare din municipiu, atât particule de praf din aer, cât şi „o­tră­vuri“ din apă. „Copacii res­pec­tivi sunt un «scut» contra a ceea ce e pe stradă: poluanţi, ingrediente date de asfalt, lipsa apei. Dacă, din aer, frunzele sunt atacate de acizi şi surfactanţi (substanţe folosite la obţi­ne­rea detergenţilor, n.r.), rădăci­nile primesc, iarna, apa rezultată din topirea zăpezii amestecate cu sare, aruncată de pe stradă pe marginea trotua­relor“, a explicat el veştejirea arborilor.

Copacii nu ştiu că sunt mai puţine depăşiri ale limitelor de poluare

La începutul săptămânii trecute, Agenţia ieşeană de Protecţie a Mediului a răspuns unei adrese a prefectului judeţului că depăşirile indicatorilor standard de poluare s-au redus semnificativ în al doilea trimestru al anului. Astfel, la toate cele cinci staţii amplasate în municipiu şi în împrejurimi, în perioada aprilie-iunie s-au înregistrat 15 depăşiri la indicatorul particule în suspensie PM10, faţă de 62, câte au fost în primele trei luni ale anului. Particulele respective sunt practic invizibile cu ochiul liber, având un diametru de până la a suta parte dintr-un milimetru. În mod natural, apar din dispersia polenului, la erupţii vulcanice sau furtuni de praf, dar omul completează aceste surse cu activitatea industrială, centralele, inclusiv cele termoelectrice, şi cu traficul rutier - pneuri şi arderi incomplete.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a anunţat, cu două săptămâni în urmă, scăderi accentuate în rezultatele măsurătorilor staţiilor din Podul de Piatră şi de lângă Liceul „Dimitrie Cantemir“, comparativ cu primul semestru al anului trecut, îmbunătăţire remarcată şi în raportul APM.

Dacă, din punctul de vedere al fizicianului, Silviu Gurlui explică fenomenul pierderii frunzelor prin poluarea existentă şi prin ploile acide, directorul APM, Gheorghe Tătaru, atribuie aceleaşi cauze veştejirii timpurii a copacilor. Cei mai mulţi copaci atinşi de uscăciune se află pe spaţiile verzi de pe marginea trotuarelor - cum sunt cei de pe malurile Bahluiului, din Păcurari, Indepenenţei, Tg. Cucu sau strada Palat. Arborii care „au avut norocul“ să fie plantaţi dincolo de trotuar, în parcuri sau printre blocuri, au în continuare frunzele verzi, în marea lor majoritate.

Sarea, în prima linie de la stradă

Dar fenomenul pare să fie atenuat de suprafaţa verde. În Copou, de exemplu, încă nu cad frunzele, ne-a asigurat profesorul Costel Samuil, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi. Dimpotrivă, ne-a precizat el, ploile abundente din ultimele luni au dezvoltat foarte mult vegetaţia.

Aşadar, contrar ideii că prea multă apă strică, nu precipitaţiile consistente din mai, iunie şi prima parte a lunii iulie au provocat uscarea timpurie a frunzelor. Faptul că sunt afectaţi în special copacii de lângă carosabil restrânge şi mai mult cercul vinovaţilor la cei legaţi de traficul rutier - pe lângă noxe, substanţele folosite la deszăpezire. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Iaşi în timpul derulării activităţilor de curăţare a străzilor, astă-iarnă, s-au folosit aproximativ o mie de tone de clorură de sodiu (sare) şi de calciu tratată cu inhibitori de coroziune. Împrăştierea acestor substanţe s-a făcut în mai mică măsură şi pe trotuare. Pe lângă clorură, Citadin şi Salubris au folosit şi materiale antiderapante, cum ar fi nisipul.

Şeful de la „Spaţii Verzi“: Ploi cu fungi

Dincolo de aceste posibile cauze, cei de la Serviciile Publice ale Primăriei, societate care se ocupă inclusiv de spaţiile verzi, ne-au explicat că fenomenul este cunoscut şi că, într-adevăr, el devine vizibil din timpul verii. „În special la tei se întâmplă acest lucru şi, în mai mică măsură, la castani - expuşi în cea mai mare parte a Europei la afecţiuni care se accentuează în urma ploilor abundente. În schimb, salcâmii şi alte specii de arbori plantaţi în Iaşi nu sunt afectaţi în niciun fel“, ne-a spus directorul societăţii, Laurenţiu Ivan. El a admis că evoluţia atipică a condiţiilor meteo din ultimul timp a sensibilizat şi mai mult frunzele. „Din cauza ploilor abundente, ne-am confruntat mai ales cu fungi, ciuperci. De aceea puteţi vedea cum stropim inclusiv gazonul din parcuri împotriva lor“, ne-a mai declarat şeful Serviciilor Publice, dând asigurări că nu e vorba de uscarea completă a copacilor îngălbeniţi înainte de vreme.

Teiul, arborele santinelă

Pe de altă parte, teiul este un copac sensibil la schimbări climatice şi la factorii de poluare. Regretatul dendrolog ieşean Ionel Lupu menţiona într-un articol preluat de ziarul nostru calitatea de „santinelă“ a acestui arbore.

„În unele ţări occidentale a fost stabilit un program de analize fizico-chimice ale frunzelor vătămate prin poluare (arsuri), recoltate de la aşa-numiţii «arbori santinelă» sau «arbori bioindicatori». Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este de 15 ori mai ieftin decât cel clasic“, iar „teiul argintiu se pretează foarte bine pentru îndeplinirea acestui rol“, afirma el. Cu alte cuvinte, deşi măsurătorile arată că poluarea s-a redus în municipiu, - poate chiar ca efect al ploilor îndelungate –, ea este în continuare prezentă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.