FOTO: Gemene din Iaşi, cele mai tinere surori din Europa care au ajuns pe Everest
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

FOTO: Gemene din Iaşi, cele mai tinere surori din Europa care au ajuns pe Everest

GALERIE
gemene alpiniste iasi
  • gemene alpiniste iasi
- +

Delia şi Iulia Zanoschi au fost încă de mici energice, de parcă bateriile nu li se terminau niciodată, iar de natură nu se puteau despărţi niciodată, aşa că mereu au avut nevoie de activităţi care le provoace, să le astâmpere dragostea de natură şi să le consume tot surplusul de energie. Aşa că au descoperit muntele, chiar dacă gemenele nu prea ştiau multe despre „mountaineering”.

 

„Primul munte peste 5000m pe care l-am urcat a fost în 2016 când am mers într-o excurise în Africa şi am urcat pe Kilimanjaro. Deşi nu ştiam multe despre mountaineering atunci ne-a plăcut mult şi ne-am simţit foarte fericite când am ajuns top of Africa. Când ne-am întors acasă după această experienţa, am vrut să avem un obiectiv care să ne sperie şi să ne inspire. Aşa am ales să încercăm să batem un record mondial pentru cele mai tinere persoane care au terminat cei mai înalţi 7 munţi şi 7 vulcani din fiecare continent. Ceea ce a început ca o pasiune pentru natură a devenit o aventura de 5 ani să cucerim varfuri din ce în ce mai înalte şi tehnice şi să ne împingem limitele”, a mărturisit Delia Zanoschi despre planurile lor şi modul în care a început pasiunea pentru munte.

Iar dragostea pentru tot ceea ce fac au o însemnătate şi mai puternică având în vedere că sunt surori gemene. Tinerele explică faptul că alpinismul este în general un sport masculin, cu aproximativ 5% femei, iar faptul că ele două au mereu un partener de antrenament le bucură. Încearcă însă să le inspire şi prietenilor dragostea pentru munte, iar când reuşeşte să îi atragă de partea iubitorilor de natură şi pe cei mai sedentari le aduce mereu un sentiment de satisfacţie.

„Un exemplu e o prietenă care a crescut într-o familie de fumători şi avea astm cu care am mers împreuna pe Kilimanjaro - când a ajuns în vârf a fost un moment foarte emoţionant pentru ea pentru că nu credea că va fi capabilă să urce vreodată pe un munte aşa înalt. I-a dat încredere şi puterea să îşi depaşească limitele”, explică Delia.

O pasiune care poate lua vieţi

Chiar dacă fiecare provocare aduce la final şi satisfacţii care nu se pot uita niciodată, fiecare experidiţie are şi momente mai puţin plăcute. Gemenele îşi amintesc că în fiecare expediţie au avut membri care s-au îmbolnăvit serios, iar faptul că se aflau în mijlocul naturii, la mii de metri altitudine şi departe de orice spital le putea aduce oricând moartea.

„Asta te face să realizezi cât de real e riscul în alpinism. Un astfel de exemplu a fost în Rusia, când am urcat pe Elbrus. La unul dintre prieteni li s-a făcut rău şi l-am dus cu ambulanţa la spital. Acolo am aflat că avea HAPE (High Altitude Pulmonary Edema) şi unul din plămâni nu mai funcţiona, iar celălalt doar la 1/4 din capacitate. A stat două săptămâni la terapie intensiva - dacă ar fi ajuns mai târziu ar fi putut muri”, îşi aminteşte Delia de una dintre cele mai neplăcute experienţe de până acum. Un alt exemplu de cât de periculos e muntele, dar şi zonele în care se află cele mai înalte piscuri, ieşencele povestesc şi faptul că în Papua New Guinea ghizii le-au avertizat că sezonul precedent turiştii au fost răpiţi şi ţinuţi ostatici pentru a obţine bani de la familiile lor.

Pe „Acoperişul Lumii”

Chiar şi aşa, în ciuda tuturor riscurilor, fetele au reuşit ca din 2016 să escaladeze trei sau patru munţi în fiecare an, pe toate continentele din lume, din Africa şi până în Australia.

VEZI MAI MULTE IMAGINI DIN CALATORIA GEMENELOR PE EVEREST AICI

Însă apogeul reuşitelor lor a fost când au ajuns pe cel mai înalt vârf din lume, la peste 8.800 de metru. „Pentru orice alpinist, Everest e testul suprem al capacităţii tale. Pentru noi, a ajunge în vârf a fost un vis de mai mulţi ani”, mărturisesc tinerele, menţionând că „fiecare munte a fost din ce în ce mai greu şi ne-a învăţat noi skill-uri tehnice şi mentale, care este echipamentul necesar ca să putem în final să reuşim să stăm pentru două luni pe Everest”, explică tinerele.

Cu toate că aveau deja experienţă când au încercat să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume, lucrurile nu au fost uşoare. Sezonul a fost cu atât mai dificil cu cât pandemia de Covid i-a determinat pe operatori să anuleze expediţia. La aceste lucruri de „logistică” s-a alăturat şi natura, cu vânturi puternice, cu două cicloane şi avalanşe. „Din clienţii internaţionali, mai puţin de jumătate au reuşit să ajungă în vârf. Pentru noi, în fiecare zi ne puneam întrebarea dacă putem continua sau nu”, explică tinerele. Şi au continuat. Expediţia au început-o pe 10 aprilie, iar până pe 15 mai Nepal a fost afectat puternic de Covid-19 şi chiar ameninţa închiderea sezonului.

Tot pe 15 mai, compania de expediţie cu care au mers, Furtenbach, a anulat expediţiile şi în acest fel au ratat principala fereastră de summit. La acest obstacol, în următoarele zile a venit şi ciclonul Taktae, care a trecut peste Everest, iar al doilea operator de expediţie cu care semnaseră un contract l-a anulat din cauza Covid-19. Într-un final, când au reuşit să urce, spre tabăra 2 din 4, a lovit şi un al doilea ciclon, Yaas, care a cauzat viscol şi a blocat înaintarea pe munte. Iar piedicile parcă nu se mai opreau.

VEZI MAI MULTE IMAGINI DIN CALATORIA GEMENELOR PE EVEREST AICI

„În ultima zi din tabara 2 am fost loviţi de o avalanşă şi ne-am trezit în miezul nopţii cu corturile peste noi. Din fericire nimeni nu a fost rănit deşi multiple corturi au fost distruse în acea seara. Temperaturile erau sub -40 grade cu vânt de 80-100 kmh. Multe echipe au abandonat expediţia şi s-au întors. Noi am decis să încercăm să urcăm direct în tabară 4 pentru a evita riscul de avalanşă”, povesteşte Delia.

Aşa că, au pornit seara şi apoi au mers timp de 12 ore pentru a ajunge la tabăra 4, care se află la peste 8.000 de metri. Au avut însă doar patru ore timp să se odihnească, iar apoi au atacat vârful. În plus, fetele au trebuit să se întoarcă imediat în tabăra 2 după ce au terminat urcuşul, fără mult timp de odihnă. Însă toate aceste lucruri nu au făcut experienţa decât mai minunată, răsplătindu-le efortul şi perseverenţa. „E un sentiment foarte greu de descris. Te simţi împărţit între un sentiment de fericire, împlinire completă şi umilinţa ştiind că eşti aşa mic în comparaţie cu muntele şi lumea din jur. Şi simţi că ai realizat ceva ce ţi-ai dorit de mult timp şi care te schimbă”, mărturiseşte Delia despre experienţa pe cel mai înalt vârf.

Acum, gemenele mai au foarte puţin până să îşi îndeplinească visul, de a atinge 7 vârfuri şi 7 vulcani. Iar singurele locuri în care mai au de ajuns este Alaska şi Antarctica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.